Prima video-carte din România s-a lansat la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

0
226

Prima video-carte din România – dar de suflet,
cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Este vorba, desigur, despre o carte, una de excepție, și anume prima video-carte din România, pe care biblioteca noastră a primit-o în dar, la ceas de sărbătoare.
Este vorba de „ABC-ul comunicării totale pentru persoanele cu deficiențe de auz”, apărută la Editura Total Publishing București în acest an. Lucrarea este scrisă de autorii vrânceni Lonia Popescu – interpret autorizat mimico-gestual și inițiatorul proiectului Aurelian Ivan – fost jurnalist și responsabil de concepția și producția video. Autorii au lansat acest proiect și prototipul cărții, pentru prima dată în România, cu prilejul Târgului de Carte desfășurat la Focșani în anul 2018, Târg organizat de către Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Proiectul şi-a propus să vină în sprijinul părinților ai căror copii au deficiențe de auz, al persoanelor care în urma unui accident vascular cerebral nu mai pot vorbi, dar și al celor care doresc, pur și simplu, să învețe limbajul semnelor.
Acest proiect a devenit realitate cu ajutorul aplicației GAMI, disponibilă pentru telefoanele cu sistem ANDROID în Google Play (Magazin Play) și pentru telefoanele cu sistem IOS în AppStore, aplicație concepută de Aurelian Ivan. Noutatea absolută a cărții constă în faptul că, pe lângă desene și textul scris, în carte se află mai multe coduri QR.
Odată instalată aplicația GAMI, prin scanarea codului QR ce apare pe fiecare pagină din carte, oricine are acces la conținutul video explicativ. Noțiunile prezentate în carte se regăsesc în videoclipuri traduse în limbaj mimico-gestual (limbajul semnelor românești).

Cartea mai are un avantaj: prin intermediul codurilor QR, informațiile pot suferi update ori de câte ori este nevoie, astfel încât, această carte își poate actualiza permanent conținutul.
Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este prima bibliotecă din țară care deține cartea „ABC-ul comunicării totale pentru persoanele cu deficiențe de auz”, prin generozitatea domnului Aurelian Ivan, căruia îi mulțumim pe această cale, asigurându-l totodată că îi prețuim foarte mult inițiativa și că va putea beneficia de larga noastră disponibilitate de colaborare în continuare.
Menirea noastră, a bibliotecii publice, este să fim alături tuturor membrilor comunității și, așa cum avem o bună experiență privind colecțiile și comunicarea acestora prin dispozitive speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere, dorim să contribuim, alături de cei doi autori, la promovarea fenomenului de incluziune socială în comunitatea noastră, punând la dispoziția utilizatorilor interesați această carte adresată persoanelor cu deficiențe de auz.

sursă foto și text: Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here