Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrancea, pe lista de investiții a Engie România privind optimizarea sistemului național de alimentare cu gaze naturale

Engie SA România continuă proiectul ce vizează proiectarea, asistență tehnică și lucrări de reabilitare/sistematizare/optimizare sistem distribuție și înființare distribuții noi de gaze naturale în toate localitățile (sate, comune, orașe) din mai multe județe, printre care și Vrancea. Deja au fost desemnate firmele care vor realiza aceste lucrări în urma licitației organizate pe SEAP. Este vorba de servicii în valoare de 241 milioane de lei.

Proiectul mai sus amintit va permite ca majoritatea localităților din Vrancea să aibă posibilitatea de a se racorda la rețeaua de gaze naturale. De remarcat că tot mai multe localități din mediul rural din Vrancea au anunțat că au demarat procedurile pentru racordarea comunelor respective la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Până acum și-au arătat intenția de a racorda locuințele la alimentarea cu gaze naturale, și au demarat și diverse proceduri în acest sens, primarii din Străoane, Bolotești, Golești, Tulnici, Răcoasa, Câmpuri, Soveja, Cotești, Gugești, Tâmboiești, Dumbrăveni, Bordești, Fitionești, Milcovul, Gologanu, Vîrteșcoiu, dar există interes din partea tuturor administrațiilor locale.

Primarul Nicușor Păcuraru a anunțat că a finalizat procedura de atribuire prin licitație publică deschisă a contractului de concesionare a serviciului de utilitate publică de distribuție gaze naturale aferentă lucrării „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Vulturu, județul Vrancea”. Societatea care a câștigat licitația este Distrigaz Sud Rețele SRL. Perioada de concesionare este de 49 de ani, începând de la data semnării contractului de concesiune. ,,După multă muncă, demersuri făcute la instituții abilitate, studii de fezabilitate, pot să anunț că am finalizat procedura de atribuire prin licitație publică deschisă a contractului de concesionare a serviciului de utilitate publică de distribuție gaze naturale aferentă lucrării „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Vulturu, județul Vrancea”. Menționăm faptul că investiția este de o importanță majoră pentru comuna Vulturu”, a precizat primarul Nicușor Păcuraru.

Redevența este de 1% din valoarea tarifului de distribuție a gazelor naturale, aplicat la totalul cantității distribuite. Sistemul de alimentare cu gaze al comunei Vulturu va avea o valoare totală de peste 11 milioane de euro. Practic este vorba de realizarea a 90 de kilometri de conducte de gaze care vor fi introduse pe toate străzile din cele cinci sate componente ale comunei. Numai costurile legate de adusul conductei de gaze de la Liești la Vulturu sunt estimate la 1,5 milioane de euro. Costurile legate de introducerea sistemului de alimentare cu gaze a locuințelor din cele cinci sate au fost realizate pentru fiecare sat în parte, astfel: Vulturu -3,7 milioane euro; Vadu Roșca-900 mii euro; Boțârlău -760 mii euro; Hîngulești -1,5 milioane euro; Maluri- 1,1 milioane euro.

La Străoane se lucrează la proiectul de alimentare cu gaze naturale

La începutul lunii aprilie a.c., primarul de la Străoane a anunțat că încep lucrările pentru alimentarea cu gaze naturale a comunei. Lucrările sunt realizate de societatea Gazmir Iași, în baza unui parteneriat public privat, societatea mai sus amintită urmând să suporte cea mai mare parte din finanțare, în schimbul unui contract de concesiune a sistemului de alimentare cu gaze pentru 49 de ani. Valoarea totală a investiției este de 1,5 milioane de lei, din care societatea Gazmir va suporta aproape un milion de lei. Rețeaua de alimentare cu gaze naturale va avea 8 kilometri lungime și 500 abonați în prima etapă, iar în a doua etapă numărul abonaților va crește la 1500 de gospodării active. ”Este un proiect dorit de majoritatea locuitorilor comunei“, a mai spus primarul comunei Străoane, Vasile Zbîrciog.

Transgaz a avizat favorabil racordarea comunei Fitionești la gaze

Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că a inițiat un proiect de investiții care vizează alimentarea cu gaze a întregii localități. Acesta a precizat că deja în perioada următoare va fi solicitat acordul cetățenilor pentru branșarea la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. „De reținut că branșarea fiecărei locuințe sau gospodării se va face gratis, finanțarea urmând să fie asigurată cu fonduri europene“, a afirmat primarul Iordache Cazacu. Acesta a precizat că identificat două surse de finanțare pentru realizarea rețelei de alimentare cu gaze naturale. Un proiect vizează realizarea coloanei principale de transport gaze naturale în localitate și stația de distribuire, în valoarea de 2,2 milioane euro. Cel de-al doilea proiect vizează realizarea branșamentelor aferente fiecărei gospodării în parte, în valoare de 5,4 milioane de euro.

Primarul Cazacu a mai precizat că a depus la Distrigaz Studiul de fezabilitate pentru realizarea sistemului de alimentare cu gaze a comunei.

Am obținut avizul de la Transgaz, în care se arată că localitatea Fitionești va fi alimentată prin racordarea de la sistemul de transport gaze naturale existent la limita satului Mănăstioara. Va fi realizată o conductă de racord care va avea o lungime de 8,7 kilometri. De asemenea, am obținut certificat de urbanism pentru această investiție de la Consiliul Județean Vrancea“, a afirmat primarul Iordache Cazacu. Rețeaua de alimentare cu gaze naturale va avea o lungime totală de 20 kilometri pentru toată comuna și va deservi 1380 de locuințe, din care peste 800 locuințe vor fi racordate în prima fază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?