GALERIE FOTO: Tineri focșăneni alături de col.(r). Ion Durnescu și actrița Roxana Lupu, de Ziua Armatei

0
229

Proiect de și pentru tineret organizat de Centrul de Tineret Focșani

„Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri”

10 septembrie – 15 noiembrie 2020

În cadrul proiectului de tineret ”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri”, Centrul de tineret Focșani a sărbătorit Ziua Armatei și 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris din 28 octombrie 1920, alături de domnul Col.(r). Ion Durnescu.

Domnul Durnescu, în vârstă de 97 ani, este veteran al celui de al II-lea Război Mondial, cetățean de onoare al orașului slovac Nove Mesto nad Vahom, unde a fost grav rănit în lupte, la data de 5 mai 1945, precum și cetățean de onoare al orașului vrâncean Mărășești.

La activitatea desfășurată sâmbătă – 24 octombrie 2020, realizată în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vrancea, a participat și actrița Roxana Lupu, cea care a interpretat-o pe Regina Maria în filmul „Maria, regina României”. În vederea realizării unui scurt material video pe care îl vom prezenta tinerilor din Vrancea, alături de noi s-a aflat și domnul Dima Vali de la Validsoftware – Servicii informatice Focșani.

A fost o întâlnire emoționantă, domnul Durnescu acceptând invitația de a împărtăși unele amintiri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și din perioadele următoare, pentru a oferi un exemplu de urmat elevilor, profesorilor și altor români cu sufletul. Cea mai vie amintire este aceea a faptului că deși a trebuit să întoarcă armele și să se lupte cu nemții care mai înainte le fuseseră prieteni, totuși după ce au fost răniți și unii și alții el a putut să se îngrijească și de sănătatea unui neamț, experiență din care putem învăța că nu avem nici o scuză când intrăm în relații conflictuale și nu suntem prietenoși sau politicoși cu românii de lângă noi.

Nu în ultimul rând, domnul Durnescu a dorit să mulțumească doamnei Burlacu Sanda –  profesor de istorie la Liceul din Mărășești, pentru buna colaborare și sprijinul acordat în desfășurarea mai multor activități.

   Centrul de tineret Focșani mulțumește din suflet domnului Col.(r). Ion Durnescu, doamnei Roxana Lupu și domnului Dima Vali pentru participarea și implicarea în proiectul de tineret ”Identitatea și valorile naționale în contextul Marii Uniri”, precum și partenerilor din acest proiect, Muzeul Vrancei și C.J.R.A.E.Vrancea.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here