Turnătorie sau spirit civic? A sunat la Tel Verde ca să anunțe o petrecere în Lepșa; petrecere de cununie civilă, întreruptă de polițiști la Focșani

0
6552

Sâmbătă seară, polițiștii vrânceni au continuat controalele pe tema COVID-19, pentru a verifica dacă sunt respectate prevederile legale impuse de pandemie. La acțiune au participat polițiști, jandarmi și inspectori ITM și DSP Vrancea.

În urma controalelor, un operator economic a fost amendat cu 500 de lei pentru că nu purta masca de protecție în interiorul unității, acesta din urmă motivând că ,,era ora de închidere, nu mai era nimeni și am dat-o puțin jos”. Tot sâmbătă seara, polițiștii au descins într-un local din Focșani unde se pare că avea loc o petrecere privată cu muzică live. La venirea forțelor de ordine, muzica a fost oprită și toți cei prezenți în sală și pe terasă au fost legitimați. Cu toate acestea, administratorul localului a spus că nu este vorba despre o petrecere, ci doar de o seară obișnuită la restaurant.

Clienții localului în care polițiștii suspectau că s-ar fi desfășurat o petrecere privată, s-au declarat nemulțumiți de ,,vizita” oamenilor legii, câțiva dintre ei spunând că: ,,au stat pe timpul și banii noștri. Să ne plătească ei masa acum”.

,,Reamintim cetățenilor că evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.) au fost interzise. Scopul forțelor de ordine care desfășoară activități de verificare nu este aplicarea de sancțiuni, ci de a veghea la respectarea legii și de a explica oamenilor necesitatea adoptării tuturor normelor de protecție sanitară. Nu dorim sancționarea cetățenilor, cu toate acestea, nu vor fi tolerate abateri de la prevederile legale în vigoare. Și în această noapte, polițiștii vrânceni acționează pe raza județului Vrancea, pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale în contextul pandemiei de Covid 19.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție și să nu se expună la riscuri”, a declarat sâmbătă seară inspector de poliție Paula Enache, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Protest al reprezentanților HoReCa

Din informațiile pe care le-am obținut sâmbătă seară, reprezentații HoReCa (acronim pentru industria ospitalității: Hoteluri, Restaurante, Cafenele – n.r.) ar pregăti ceea ce ei numesc ,,un protest pașnic” în Piața Unirii din Focșani ca urmare a acestor controale.

De altfel, pe Facebook a fost creat grupul „PROTEST ÎMPOTRIVA RESTRICȚIILOR”, grup unde sunt aproape 500 de membri. „Cei care vă simțiți nedreptățiți și afectați de măsurile aspre luate de Guvern, vă invit să protestați alături de noi (artiști, muzicanți,fotografi,dj,dansatori, HoReCa, etc) pe data de 30.10.2020 în Piața Unirii din Focșani, ora 16:00‼️

Doar uniți avem șanse să ne luăm libertatea și dreptul la muncă ‼️

Toți românii avem drepturi egale și vrem să ne fie respectată meseria‼️

Protestul va fi unul pașnic unde vor fi respectate regulile de protecție și distanțare socială ‼️”, scriu organizatorii pe acest grup. Administratorii grupului au anunțat că au primit aprobarea pentru protest. La manifestație sunt chemați și gălățeni din industria HoReCa.

A sunat la Tel Verde ca să anunțe o petrecere la o pensiune din Lepșa

Într-un comunicat transmis duminică presei, Biroul de presă al IPJ Vrancea arată că în weekend, forţele de ordine au continuat acţiunile „desfăşurate pentru verificarea respectării normelor sanitare impuse în această perioadă, fiind vizate în mod special hotelurile, pensiunile, restaurantele, unitățile de alimentație publică, locurile aglomerate din judeţul Vrancea, precum şi mijloacele de transport persoane.
Pe fondul numărului de cazuri de Covid 19 înregistrate, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, împreună cu jandarmi, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, precum și ai instituțiilor cu atribuții de control au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel, în ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate în sistem integrat, noi acţiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.
La activităţi au participat peste 200 de forţe de ordine, fiind verificate peste 110 societăți comerciale, precum şi peste 120 de mijloace de transport persoane și totodată legitimate peste 1.200 de persoane.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 102 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 17000 de lei, dintre care,
– 99 pentru nerespectarea mãsurilor de protectie individualã,
– 2 pentru nerespectarea mãsurilor de carantinare/izolare
– 1 pentru organizarea de activitãti de cãtre operatorii economici, în spatiul public/privat/inchis, pentru care au fost instituite interdicții/restrictii

Exemple:

Sâmbătă seară, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Tulnici au fost sesizați prin Tel Verde cu privire la faptul cã, la o pensiune de pe raza satului Lepșa, este în desfășurare o petrecere la care participă mai multe persoane, nerespectându-se, astfel, prevederile H.G. 856/2020. Polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind identificate 28 de persoane. Totodată, a fost identificat și administratorul pensiunii, un bărbat de 32 de ani, din județul Brăila, care a fost sancționat cu amendă în cuantum de 5000 lei, potrivit Legii 55/2020. În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ” zădărnicirea combaterii bolilor”, conform art. 352 din Codul Penal.
În cursul nopții, în jurul orei 22.20, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul cã, în incinta unui restaurant, se află mai multe persoane, 15 dintre acestea participând la o cununie civilă. În urma intervenției echipelor de control, evenimentul a fost întrerupt, toate persoanele participante au fost identificate, fiind întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”zădărnicirea combaterii bolilor”. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat, în intervalul orar 20.00-02.00, 8 sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, în cuantum de 1500 lei.
Aceste activități se vor desfășura și în perioada următoare, pe raza întregului județ, pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus și impunerea respectării legislației. Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile unde este obligatoriu, prevăzute de legislația în vigoare, precum şi în mijloacele de transport în comun și să nu se expună la riscuri.
Scopul forţelor de ordine care desfăşoară activităţi de verificare nu este aplicarea de sancţiuni. Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii. Suntem şi vom fi prezenţi, permanent la datorie şi aplicăm legea în litera și spiritul ei!
Vă amintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here