Presa națională anunță intenția liberalilor de a bloca PNDL! Primarii vrânceni consideră că ar fi „un dezastru”

0
1512

Guvernul liberal condus de Ludovic Orban încearcă să facă economii din banii destinaţi dezvoltării comunităţilor locale. După ce au afirmat de mai multe ori că Programul Naţional de Dezvoltare Locale II (PNDL II) nu va fi oprit, decidenţii guvernamentali pregătesc o „blocare“ a programului, au precizat surse guvernamentale pentru stiripesurse.ro.Potrivit surselor guvernamentale, în Ministerul Dezvoltării se lucrează la prelungirea cu doi ani a tuturor contractelor de lucrări. În perioada următoare vor fi transmise autorităţilor beneficiare adrese pentru ca acestea să nu mai trimită situaţii de lucrări.

Mai mulți primari vrânceni ne-au declarat că situația este una dezastruoasă pentru autoritățile locale care nu au alte surse de finanțare. Multe lucrări riscă să se degradeze timp de doi ani, după  așa zisa „înghețare“ a lucrărilor. „Este un dezastru dacă acest lucru se întâmplă! Pentru că acest program era singurul benefic pentru comunitățile locale vitregite de ghidurile aferente finanțărilor europene. Ce vină are o comună că nu are gară sau că drumurile locale nu sunt conectate la drumurile naționale sau europene, așa cum prevăd ghidurile de finanțare? Ce facem cu lucrările începute, cum le conservăm? Aceste lucrări nu se deteriorează și nu va trebui să facem noi investiții pentru a le aduce la stadiul fizic de azi? Sunt lucrări executate în proporție de 90 la sută, iar populația nu se poate bucura de acel obiectiv de investiții dacă nu e finalizat. În concluzie, cred că PNDL trebuie să continue și, mai mult, să demareze și PNDL 3“, a precizat primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu.

„Sunt situații de lucrări înaintate la Ministerul Dezvoltării încă din luna august și nu sunt decontate nici în prezent

Acesta a arătat că într-o situaţia foarte dificilă se vor trezi şi firmele care execută lucrările din PNDL 2, pentru că nu vor putea fi plătite pentru lucrările din ultima perioadă, iar contractele vor fi suspendate timp de doi ani. „Mai mult, lucrările aflate deja în derulare trebuie plătite, sunt situații de lucrări înaintate la Ministerul Dezvoltării încă din luna august și nu sunt decontate nici în prezent. Sunt deja mulţi constructori care au lucra foarte mult și nu și-au primit banii. Dacă aceste facturi nu vor fi decontate, majoritatea firmelor vor intra în faliment și se vor îndrepta împotriva autorităților locale pentru a recupera creanțele. Practic, în acest mod îngropăm capitalul privat, iar singura soluție a noastră este să plecăm cu toții la cules de căpșuni“, a susținut primarul Iordache Cazacu.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este condus de PNL-istul Ion Ștefan „Grindă”, cel care a vrut să plece de la conducerea ministerului pentru a fi primar la Focșani. A pierdut însă, pentru a doua oară, în fața primarului PSD Cristi Misăilă.

Primarul Viorel Mîrza de la Vârteșcoiu spune că situația va fi dificilă pentru comunitățile unde sunt lucrări în derulare. „Ar fi o veste proastă pentru că investițiile deja începute se vor deteriora în doi ani de zile. De exemplu, la drumuri, șanțurile betonate se execută la final iar în doi ani de zile riscăm să rupem drumurile și să pierdem banii investiți până atunci în lucrări. Noi am avut experiența unei lucrări la școala din Faraoanele care a fost băgată în conservare și pe care am reușit să o realizăm cu alte fonduri. Nu este o veste bună pentru localitățile unde acum încep investițiile și se pregătesc pentru lucrări. Ar fi fost mai bine să se facă o analiză a investițiilor aflate în derulare și să poată fi terminate cele care au fost începute și sunt la 70-80% din execuție”, a spus primarul Viorel Mîrza.

La Vrâncioaia, primarul Ionică Danțiș are în derulare mai multe investiții prin programul PNDL. Unele investiții sunt în derulare, cu lucrări aflate în curs de execuție, altele sunt la început, în faza de licitație a lucrărilor. „Este o tâmpenie dacă va fi luată o asemenea decizie. Este cel mai bun program pentru dezvoltarea comunităților locale, unde este nevoie de investiții în infrastructură. PNDL, cu cele două etape, I și II, este cel mai bun program prin care pot fi ajutate comunitățile. Am investiții în drumuri iar dacă nu torn asfalt și nu realizăm șanțurile betonate va trebui să o luăm de la capăt dacă lucrările intră în conservare. Am lucrări în derulare la școala de la Vrâncioaia, o altă investiție care va fi demarată la Ploștina. Ar fi cea mai mare tâmpenie să se oprească acest program de investiții”, ne-a spus primarul Ionică Danțiș.

PNDL, inițiat în 2013 de guvernarea PSD

Programul Naţional de Dezvoltare Locală a început în anul 2013, în timpul guvernării PSD, și este coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Pe site-ul ministerului se arată că „PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Cea de-a doua etapă a programului finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament”.

Sursa foto: Dan Sîrbu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here