Aproape 200.000 de joburi noi pentru specialişti, în perioada ianuarie – octombrie 2020 (studiu)

0
82

Aproape 200.000 de joburi noi au fost scoase în piaţă de angajatorii din România şi din străinătate în primele nouă luni ale anului pentru candidaţi din categoria ‘white collar’, respectiv cea a specialiştilor, potrivit platformei de recrutare online eJobs.ro. Dintre acestea, 26.000 au fost postate în luna septembrie, în timp ce candidaţii ‘blue collar’ (fără studii superioare) au putut aplica la aproximativ 21.000 de oferte de job. De altfel, la nivelul întregului an, numărul de locuri de muncă destinate specialiştilor a fost mai mare cu aproximativ 20.000 decât cele din segmentul ‘blue collar’. „Specialiştii sunt în continuare căutaţi în piaţă, inclusiv în această perioadă. Este suficient să ne uităm la IT sau la banking, unde nu a existat un impact atât de puternic în urma schimbărilor din ultimele luni. Vedem un număr destul de mare de joburi şi în sectoarele mai creative, precum marketing sau comunicare. La fel se întâmplă şi în cazul managerilor.

Totodată, dacă pentru joburile blue collar acum recrutorii găsesc mai repede candidaţi, pentru cele de specialişti încă există o competiţie puternică între angajatori pentru a-i atrage pe cei cu adevărat relevanţi într-un timp cât mai scurt‟, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România. În ceea ce priveşte oraşele în care se caută cei mai mulţi specialişti cu studii superioare, pe primul loc se află Capitala, urmată de Cluj Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov. „Investiţiile care s-au făcut în ultimii ani în aceste oraşe au crescut implicit şi nevoia de candidaţi. Să nu uităm că vorbim de puternice centre universitare, iar multe business-uri şi-au deschis sedii aici tocmai pentru a putea avea acces imediat la pepiniera de absolvenţi‟, explică Bogdan Badea.

De cealaltă parte, pentru joburile ‘blue collar’, cele mai multe oferte vin din tot din partea angajatorilor din Capitală, însă următoarele locuri aduc o schimbare – urmează Braşov şi abia apoi Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi şi Constanţa. O altă modificare importantă în acest an a fost legată de faptul că a crescut numărul de opţiuni pentru candidaţii cu studii superioare care vor să lucreze în afara ţării. Angajatorii străini caută în această perioadă mai mulţi specialişti (în special pentru sectorul medical) decât muncitori, în ciuda faptului că românii preferă, cel puţin momentan, să aplice pentru joburile din ţară. În perioada ianuarie-octombrie 2020, aproximativ 5,5 milioane de aplicări din partea candidaţilor cu studii superioare au fost înregistrate pe www.ejobs.ro. În prezent, peste 24.000 de de joburi pentru România şi pentru străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro. Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Cele peste 4 milioane de CV-uri şi cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidaţi activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Sursa foto: Wall-Street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here