Colonelul în rezervă Ilie Roșu își face programul său de remarcabile acțiuni patriotice reușind și în condiții de pandemie să onoreze, împreună cu bravi colegi de preocupări, ciclul de maratoane ”Din dragoste pentru România și istoria ei”! Cel mai recent maraton a fost cel ajuns la a noua ediție, Delta Dunării – Sulina Periprava, din 17 octombrie. Din motive lesne de înțeles, la maraton au luat parte puțin alergători. Înainte de startul cursei, a fost ținut un moment de reculegere în memoria foștilor colegi de alergare din trecute ediții ale maratonului Delta Dunării, Sulina- Periprava – Mariana Bazavan, Gheorghe Moșion și Vasile Iordache, după care președintele Asociației Club Sportiv Eco Alpin a dat startul în cursa populară din fața Monumentul Eroilor Marinari jertfiti in cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru apararea Deltei Dunarii si Eliberarea Basarabiei.
În cursă 12 copii de la Liceul Jean Bart din Sulina au alergat pe traseul dintre Monumentul Eroilor Marinari și Primăria Sulina. Alături de ei au alergat maratoniști, veniți din regiunile istorice: Muntenia, Transilvania si Moldova. Victor Ilie, din Brăila, Ștefan Sălăgeanși Ștefania Sălăgean – Bistrița Bârgăului, o talentată și ambițioasă sportivă, și Ilie Rosu – Adjud. Ce s-a întâmplat mai departe, relatează Ilie Roșu, inițiatorul ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru România și istoria ei”.
”După finalizarea cursei populare noi, maratoniștii am traversat cu bărcile canalul Sulina, apoi am luat startul în cursa de maraton Sulina-Periprava care a trecut prin satele Cordon, CA Rosetti, Sfistofca și Letea, pe la stejarii seculari și dunele de nisip din Pădurea Letea, traseu pe care am întâlnit caii sălbatici care trăiesc în Deltă. Sătenii ne-au oferit ospitalitate organizând puncte de hidratare și ne-au încurajat. Maratonul s-a încheiat la Periprava, unde staționa nava Vrancea din cadrul Navrom Delta, care este partenerul nostru în organizarea maratonului, încă de la prima ediție. Festivitatea de premiere s-a desfășurat pe nava Vrancea. La final a fost intonat Imnul de Stat al Romaniei. Șase drapele au fluturat între Sulina si Periprava. Steagul Comitetului Olimpic și Sportiv Roman, a fost purtat de Ștefania Sălăgean, în semn de respect pentru sportivii romani care apărat culorile României la olimpiade între aceștia în frunte fiind marele campion, Ivan Patzaichin, născut și format ca sportiv în Delta Dunării. Steagul Comisiei Europene a Dunării, instituție care a funcționat la Sulina în secolul 19 si care a executat lucrări de îndiguire care au îmbunătățit navigația de la gurile Dunării, a fost purtat de Victor Ilie.
Steagul de Reprezentare al Brigăzii 67 Cercetare, Identificare și Recunoaștere “Dacia” a fost purtat de Ștefan Sălăgean în semn de respect pentru militarii Armatei Române care apără spațiul aerian și terestru al României. Drapelul României, drapelul Uniunii Europene și steagul dacilor au fost purtate de mine, cel care am ajuns la 244 maratoane alergate cu drapelul Romaniei, 122 cu steagul Uniunii Europene și 83 cu steagul dacilor. Domnii Adorel Doru Stanciu-din Letea, Valentin Lavric și Florin Leonte, ambii din Sulina, Marius Herciu, Ovidiu Gârjoabă și Marian Onofrievici din București și Isostar România, au asigurat suportul logistic al competiției”.