Falsul episcop Gherasim Bratu, care a oficiat slujba de înmormântare a mamei Oanei Zăvoranu, condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare

0
21181

Autointitulatul episcop Gherasim Bratu, pe numele său de mirean Gheorghe Bratu, a fost condamnat de Judecătoria Buzău la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare pentru exercitarea fără drept a profesiei de preot. Cei care au semnalat neregulile săvârșite de așa-zisul preot, au fost reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Mai mult decât atât, se pare că falsul episcop avea legături directe cu cei doi preoți caterisițit din Vrancea, Giorgică Vatră și Neculai Goleșteanu, ambii trimiși în judecată pentru comiterea aceleiași infracțiuni, și condamnați în 2019 la amendă penală.

Gherasim Bratu este unul dintre cei trei așa-ziși preoți care au oficiat, în 2015, slujba de înmormântare a Mărioarei Zăvoranu, mama Oanei Zăvoranu.

Dacă în cazul celor doi preți caterisiți din Vrancea, Giorgică Vatră și Neculai Goleșteanu, instanța judecătorescă a decis condamnarea lor la plata unei amenzi penale, în cazul falsului episcop Gherasim Bratu situația este diferită, acesta din urmă fiind condamndat la închisoare cu executare.

Iată Soluția pe scurt a hotărârii magistraților de la Judecătoria Buzău din 12.03.2020:

„În baza 348 alin.1 Cod penal, în ref. la art.23 alin.4 din Legea nr.489/2006, cu aplicarea art. 41 alin.1 Cod penal, condamnă inculpatul Bratu Gheorghe la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi ( în data de 06.08.2016; 11.06.2017 şi 15.09.2018).

În baza art. 67 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b, Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o perioada de 2 ani, după executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 65 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza 16 alin.1 din Legea nr.187/2012 rap. la art. 86/4 alin.1 şi art.83 Cod penal din 1968, şi cu aplicarea art. 43 alin.1 Cod penal, revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 4086/20.11.2014 a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 154/02.02.2015 a Curţii de Apel Bucureşti, dispune executarea acestei pedepse, la care se adaugă cea aplicată prin prezenta sentinţă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare. Pedeapsa se execută conform art. 60 Cod penal.

În baza art. 45 alin.1,3 Cod penal, rap. la art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei închisorii. În baza art. 45 alin.5 Cod penal, rap. la art. 66 alin.1 lit.a,b Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. În baza art. 397 Cod procedură penală, respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. În baza art. 398 rap. la art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Bratu a făcut apel împotriva sentinței în data de 25 martie a.c. Sursele noastre spun că inculpatul s-ar afla încercerat la Rahova, încă din data de 9.10.2020, la o zi după aflarea hotărârii finale a instanței.

Conform deciziei Curții de Apel Ploiești, „În baza art. 421 pct.1 lit.b Cod pr. pen. respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul BRATU GHEORGHE împotriva sentinţei penale nr. 171 pronunţată la data de 12 martie 2020 de Judecătoria Buzău. În baza art. 275 al.2 Cod pr.penală, obligă apelantul la plata sumei de 800 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 8 octombrie 2020”

Legăturile dintre Bratu și Vatră

Deși discuțiile despre falsul episcop Gherasim Bratu nu sunt noi, se pare că preotul caterisit Giorgică Vatră  își exercita în continuare, fără drept, profesia de preot, în baza unei legitimații autorizată de Mitropolia Autonomă după vechiul Calendar, condusă de Gherasim Bratu.

Conform surselor noastre, falsul episcop Gherasim Bratu a fost surprins în Buzău, județ în care venise pentru a oficia o slujbă într-un cimitir privat. Cazul lui Gherasim Bratu a fost instrumentat de polițiștii buzoieni.

„Nu are calitatea de asociaţie religioasă”

Conform prezentării de pe Facebook, Mitropolia Ortodoxă Autonomă din România, „este o organizație independentă canonic și administrativ față de orice alt cult sau grupare religioasă din România sau străinătate. Deci aceasta NU aparține Patriarhiei Române. Din punct de vedere legal funcționeaza ca Asociație Religioasă din 2013.” Pe aceeași pagină, Gheorghe Bratu este prezentat drept „Înaltpreasfințit Părinte” și „Mitropolit și Ambasador Spiritual al Ordinului Teuton”.

Într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române se arată însă că: „Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim” nu are calitatea de asociaţie religioasă, conform Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor şi, ca atare, nu figurează în Registrul asociaţiilor religioase. Înfiinţarea acestei asociaţii s-a făcut fără acordul Secretariatului de Stat pentru Culte, care nu a emis avizul consultativ prevăzut la articolul 41, aliniatul 2, litera D, din Legea 489/2006 de înfiinţare/transformare a Asociaţiei Mitropolia Autonomă după Vechiul Calendar „Episcop Gherasim” în asociaţie religioasă. Această asociaţie funcţionează ca asociaţie cu personalitate juridică înfiinţată în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, act normativ care menționează explicit în articolul 1, aliniatul 3, că aceste prevederi nu se aplică pentru înființarea de culte religioase. Prin urmare, această asociație nu poate desfășura activităţi religioase, cultice sau liturgice.”

Imagine scanată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here