Primăria Focșani a încasat peste 32,5 milioane lei de la Uniunea Europeană

0
411

Primăria Focșani a primit peste 32,5 milioane lei de la Uniunea Europeană în primele luni din acest pentru lucrările realizate în cadrul proiectelor cu fonduri europene, arată execuția bugetară pentru primele nouă luni. Raportul aprobat în ședința ordinară a Consiliului Local de ieri arată că municipalitatea a mai primit 10,1 milioane lei de la bugetul de stat pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri nerambursabile. În aceste condiții, fondurile UE reprezintă peste 32% din veniturile la bugetul local pe primele nouă luni din acest an, iar veniturile proprii ale municipalității sunt peste 58%. Pe primele nouă luni din acest an, bugetul Focșaniului a avut un excedent de 9,4 milioane lei la secția de funcționare și de 2,2 milioane lei la secțiunea de dezvoltare.

La 30 septembrie municipalitatea nu avea nicio plată restantă. În aceste condiții, municipalitatea nu a tras niciun leu din împrumutul de 70 milioane lei contractat pentru derularea investițiilor în Focșani. Acest împrumut a fost avizat favorabil de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, care a avizat și tragerile pe anul în curs din finanțarea rambursabilă, în valoare de 32,3 milioane lei.

La acest moment, Primăria Municipiului Focșani are în derulare proiecte europene de peste 100 milioane Euro. ,,Cu bani europeni resistematizăm infrastructura de transport a municipiului. Deschidem orașul către iubitorii de mișcare prin realizarea a 36 kilometri de piste de bicicletă și punerea la dispoziția celor care doresc a unui număr de 287 biciclete în sistem bike-sharing. Această reorganizare a sistemului de transport public, alături de implementarea unui sistem de management și monitorizare, va duce la descongestionarea traficului și implicit la timp câștigat pentru fiecare dintre dumneavoastră”, arată primarul Cristi Misăilă în raportul de activitate pentru perioada 2016-2020.

Edilul arată că în această perioadă au fost atrase fonduri europene pentru modernizarea Grădiniței 16, Grădiniței 18, Creșei nr. 7, Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, Școlii Gimnaziale „Ion Basgan”, Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu” (FOTO) și Școlii Gimnaziale „Anghel Saligny”, fiind demarată reabilitarea, tot cu fonduri europene, a internatului și cantinei Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.

De asemenea, municipalitatea a realizat proiecte pentru anveloparea blocurilor dar și pentru reabilitarea sistemuui de termoficare din municipiu. ,,Cu fonduri europene dorim să anvelopăm un număr de 15 blocuri pentru care am atras fonduri de aproximativ 2,38 milioane Euro – obiective aflate în proces de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție. Tot pentru o mai eficientă protecție a mediului, dar și pentru reducerea costurilor, implementăm proiectul european privind reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, în valoare totală de 14,9 milioane Euro”, precizează primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here