Un bărbat, de 37 de ani, din comuna Sihlea, este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
La data de 4 octombrie a.c., ora 22.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sihlea au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza localității liniștea locuitorilor este tulburată de muzică difuzată la intensitate ridicată, de către un bărbat.
Pe fondul sesizării, unul dintre agenții de poliție care s-au deplasat la imobilul respectiv , a solicitat proprietarului să oprească muzica.
Una dintre persoanele care se aflau la imobilul respectiv, un bărbat de 37 de ani, a devenit agresiv, aruncând cu pietre.
De asemenea, bărbatul ar fi lovit agentul de poliție cu pumnul, provocându-i acestuia leziuni la nivelul membrelor superioare.
Cel în cauză ar fi pătruns fără drept în curtea unui imobil și s-ar fi manifestat agresiv față de două persoane, tulburând ordinea și liniștea publică .
Ulterior, polițiștii prezenți la fața locului au intervenit prompt, procedând la imobilizarea și internarea acestuia la o unitate medicală.
Agentul de poliție nu a suferit leziuni care să necesite asistență medicală de specialitate.
În baza probatoriului administrat, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a dispus, la data de 5 octombrie a.c., reținerea bărbatului pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de ultraj.
Ieri, 6 octombrie, cel în cauză a fost prezentat magistraților , față de acesta fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.
*
Potrivit modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice prevăzute de Legea nr. 192/2019, polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale oricărei persoane, dacă:
1. persoana condusă la sediul poliției este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor;
2. persoana condusă la sediul poliției a comis sau este suspectă de săvârșirea unei infracțiuni cu violență ori a unor acte de terorism;
3. persoana a evadat din starea legală de reținere sau deținere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate;
4. dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârșirea unor acțiuni violente sau fuga;
5. persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Folosirea cătușelor sau alte mijloace de imobilizare nu are ca scop provocarea unor suferințe fizice, efectuându-se în scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane.
Comunicat IPJ Vrancea, 7 octombrie 2020
foto: bzi.ro