VIDEO: O grupare interlopă din București a încercat să ucidă un bărbat, în Vrancea; 30 de percheziții și 16 persoane duse la audieri

0
13557

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat joi 30 de percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Vaslui şi Braşov, „într-o cauză în care se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat, camătă, evaziune fiscală, spălare a banilor, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, distrugere, proxenetism, sustragerea ori distrugerea de probe ori înscrisuri şi şantaj”, după cum se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

„Au fost efectuate percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane bănuite, respectiv sedii ale unor societăţi comerciale şi au fost puse în executare 16 mandate de aducere, vizând membrii unei grupări de criminalitate organizată ce fac obiectul cercetărilor într-o cauză aflată pe rolul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală. Din materialul probator administrat a rezultat faptul că liderul ar fi coordonat o grupare de criminalitate organizată specializată în comiterea infracţiunilor de camătă, şantaj, proxenetism, spălarea banilor, precum şi fapte de violenţă.

Acesta ar fi asigurat protecţia organizaţiei criminale pe care o conduce prin intermediul persoanelor pe care le-ar fi coordonat: majoritatea foşti sportivi sau bodyguarzi în diverse cluburi de noapte din Bucureşti, dar şi prin relaţiile de amiciţie pe care le-ar fi avut cu majoritatea liderilor lumii interlope din România, impunându-se prin declanşarea unor acţiuni extrem de violente la adresa persoanelor cu care avea diverse divergenţe în ceea ce priveşte activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării.

Începând cu anul 2012, liderul grupării ar fi coordonat derularea unor activităţi de proxenetism, prin exploatarea unor tinere ce ar fi practicat servicii sexuale în beneficiul său, pe teritoriul Elveţiei, Italiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Spaniei. Activităţile de proxenetism ar fi fost realizate împreună cu alte persoane, sumele de bani obţinute fiind introduse în ţară de către membrii grupării sau alte persoane interpuse.

Bărbatul este cunoscut ca fiind o persoană violentă, fiind identificate mai multe cazuri în care acesta i-ar fi instigat pe membrii grupării infracţionale pe care o conduce în scopul agresării fizice a unor diverse persoane pe care le considera rivale.

În perioada în care ar fi coordonat activitatea de proxenetism pe teritoriul Elveţiei, bărbatul ar fi intrat în conflict cu membrii unei grupări concurente de origine albaneză.

La data de 9 martie 2012, cel în cauză, însoţit de alţi 2 cetăţeni români, l-ar fi atacat, cu intenţia de a-l ucide, pe un cetăţean albanez, pe fondul reglării unor conturi determinate de implicarea liderului grupării în activităţi de proxenetism. În acest scop, cei 3 cetăţeni români l-ar fi urmărit cu un autoturism în trafic pe cetăţeanul albanez şi, în momentul în care acesta se deplasa într-o zonă necirculată, ar fi acroşat autovehiculul condus de victimă, ulterior coborând din maşină şi lovindu-l pe acesta cu diverse obiecte contondente şi înţepătoare.

Cu acelaşi mod de operare ar fi acţionat membrii grupării, sub coordonarea liderului, la data de 13 aprilie 2019, când ar fi încercat să ucidă un bărbat pe care liderul l-ar fi considerat vinovat de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază. Astfel, în timp ce victima se deplasa singură în judeţul Vrancea, într-un autoturism, ar fi fost depăşit şi acroşat în vederea scoaterii în afara carosabilului de către un autoturism de teren în care se aflau 4 bărbaţi. Ulterior, cei 4 agresori ar fi aplicat mai multe lovituri prin folosirea unor obiecte contondente, respectiv ţevi metalice şi cuţite asupra victimei, provocându-i multiple răni. Numai faptul că un participant la trafic a trecut prin zonă şi a transportat de urgenţă victima către o unitate spitalicească i-a salvat viaţa. Ulterior, victima nu a mai dorit să susţină cele afirmate în plângerea penală depusă în faţa organelor de poliţie împotriva liderului, de teama unor repercursiuni de natură fizică din partea acestuia şi a oamenilor coordonaţi de către acesta”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Conform comunicatului DIICOT „la data de 13.04.2019, pe raza judeţului Vrancea, mai mulţi suspecţi în cauză au atacat o persoană vătămată, pe care liderul grupării o considera vinovată de o agresiune comisă împotriva unuia dintre oamenii săi de bază. Astfel, în timp ce victima conducea un autoturism pe traseul Bucureşti – Bârlad a fost acroşată de un alt autovehicul condus de către unul dintre membrii grupării, fiind proiectată în afara părţii carosabile. Ulterior, atacatorii i-au aplicat persoanei vătămate nouă lovituri de cuţit, precum şi alte lovituri cu obiecte contondente, respectiv ţevi metalice, cu intenţia de a o ucide.”

Potrivit IGPR, „o altă activitate infracţională derulată în mod curent de către membrii grupării ar fi fost acordarea de sume de bani cu dobândă, persoanele debitoare fiind ameninţate şi agresate în cazul neplăţii dobânzilor pretinse. În cursul anchetei, a reieşit faptul că liderul grupării, în scopul disimulării sumelor de bani provenite din activităţile ilicite, ar fi administrat prin intermediul unor diverşi interpuşi mai multe societăţi comerciale.

În cursul lunii martie 2020, într-o perioada în care pe piaţa de consum exista o penurie de produse de uz sanitar de tipul măştilor de unică folosinţă, alcoolului sanitar sau dezinfectanţilor, membrii grupării ar fi achiziţionat cantităţi mari de astfel de bunuri necesare cetăţenilor, iar ulterior le-ar fi revândut la preţuri de speculă a acestora, fără a fi emise facturi fiscale şi eludând în acest fel plata taxelor aferente.”.

IGPR mai arată că „în contextul activităţilor infracţionale derulate de lider, acesta ar fi cunoscut şi cooptat un ofiţer de poliţie cu gradul profesional de comisar de poliţie, care ar fi derulat de mai mulţi ani activităţi de pază în diverse cluburi de noapte din Bucureşti.”

Comunicatele integrale pot fi citite accesând linkurile

https://www.agerpres.ro/stiri/2020/10/01/comunicat-de-presa-igpr–583735

https://www.agerpres.ro/stiri/2020/10/01/comunicat-de-presa-diicot–583731

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here