VIDEO și GALERIE FOTO: Mozaic de cinci metri înălțime, realizat de profesori și elevi pe clădirea noului sediu al Liceului de Artă din Focșani

0
592

Vacanța de vară a fost momentul prielnic pentru ca o mână de oameni inimoși să pună în aplicare un plan măreț: realizarea unui mozaic de 5 metri înălțime, pe unul dintre pereții noului sediu al Liceului de Artă „Gh. Tattarescu‟ Focșani, clădire aflată perete în perete cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea. Inițiativa a fost apreciată și de primarul Cristi Valentin Misăilă.  „Lucrările de extindere cu 12 săli de clasă de la Școala nr. 3 vor fi finalizate în curând. Din păcate, ani de zile clădirea a fost abandonată. Din fericire, aici va fi sediul Liceului de Artă «Gh. Tattarescu». Felicit echipa de profesioniști care a realizat, în această vară, pe fațadă, mozaicul liceului. Pentru această investiție, Primăria Municipiului Focșani a alocat 2,7 milioane lei. Împreună construim Focșani, acasă!‟, se arată într-o postare pe Facebook a primarului Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă.

Șase profesori și doi elevi, aproape că n-au avut vacanță

Echipa care a lucrat la realizarea mozaicului a fost formată din șase cadre didactice și două eleve ale Liceului de Artă din Focșani. Este vorba despre: prof. Mihai Lăduncă, prof. Claudia Lăscan, prof. Diana Tăicuțu, prof. Laura Dumitru, prof. Ștefan Dumitru, prof. Andreea Ghiolduș și elevele Maria Laura  Mihai și Brândușa Mărăscu. Pe ploaie, vânt, caniculă și alte fenomene meteorologice, cei opt oameni au lucrat chiar și câte 10 ore pe zi, pentru ca „proiectul de suflet al Liceului de Artă‟ să prindă contur. „În momentul de față, această clădire, care este lângă Inspectorat, în documente este trecută ca extindere a Școlii nr. 3. Însă, domnul primar Misăilă ne-a promis, nu de acum, că e an electoral, ci de mai mult timp, că, la un moment dat, va găsi o soluție să ne mute și pe noi din această clădire improprie. Am așteptat cuminți și acel moment a venit.

Ca să ne punem amprenta pe noul sediu, șase profesori și doi elevi aproape că n-au avut concediu și vacanță, muncind non-stop la realizarea acestui mozaic de aproximativ 5 metri înălțime. Mozaicul reprezintă mascota Liceului de Artă «Gh. Tattarescu» Focșani. Au început în iulie și au terminat la mijlocul lui august. La început lucrau câte șase ore, dar, când au văzut că volumul de muncă este fantastic și că ne presează și timpul, au avut și 10 ore de muncă. Am reușit să obținem o sponsorizare de la Scorpion de 700 de lei, și restul banilor i-am luat de la Asociația elevilor artiști.

E unic. Mi se pare un lucru minunat faptul că am reușit noi, de la Liceul de Artă, profesori și elevi, să facem această lucrare de mozaic! Este un proiect de suflet al Liceului de Artă. Mozaicul a fost realizat de un domn foarte drag nouă, se numește Cristi Radu, un domn care realizează mozaic într-un atelier propriu din Focșani‟, a precizat prof. Ioana Constantinescu, directoarea Liceului de Artă „Gh. Tattarescu‟ Focșani.

Imaginația și creativitatea specifice elevilor și profesorilor Liceului de Artă din Focșani se reflectă în meticulozitatea cu care a fost creată mascota unității de învățământ. „Un picior reprezintă claviatura de la pian, celălalt picior este coloana grecească, care se termină la curea, un braț este echerul de la Arhitectură, celălalt braț este lira care reprezintă Muzica; la cap avem echerul, tot element de la Arhitectură, și pălăria este paleta de culori de la Pictură‟, explică directoarea liceului.

„Experiență unică și specială“

„Sticla rezistă milioane de ani, singurul impediment este să cadă peretele‟, ne asigură Mihai Lăduncă, unul dintre profesorii care au contribuit la realizarea mozaicului. „Practic, cred că pe la jumătatea lui iulie a început toată povestea. Dimensiunea generală a mozaicului este de 5 metri pe 2,2 metri. Veneam la 08:30, și în primele zile am stat până la 13:00 – 14:00, dar, spre final, când și constructorul ne împingea de la spate, pentru că, la rândul său avea un termen, am stat și până la 19:00 – 20:00. Am venit chiar și în duminica dinaintea dezvelirii. Cred că sunt 40 de zile efective în care am lucrat. Parte din lucrare a fost realizată în atelier pentru că, din punct de vedere tehnic, mozaicul presupune ca tu să lucrezi din cubulețe mici de sticlă, care nu depășesc 1/1 centimetri, care au fost puse cu penseta.

Mozaicul a fost gândit pe module, fiecare modul era un desen care, ulterior, a fost tăiat. Plăcile finale nu depășeau 50/50 de centimetri. Noi producem foarte multă artă, dar, în general, arta noastră este mobilă, și atunci nu apucăm să ne vedem munca mai mult timp pe un perete sau într-o lucrare atât de amplă! Tehnica mozaicului este foarte veche, au existat și mozaicuri care au rezistat 3.000 de ani‟, a precizat prof. Mihai Lăduncă.

Am stat de vorbă și cu una dintre cele două eleve care au ales să-și petreacă vacanța de vară… muncind. „Am avut parte de o experiență unică și specială. Mi-am spus că este o șansă pe care nu ar trebui să o ratez, așa că am venit până în ultima zi. În prima zi mi-a fost frică să nu greșesc, dar ușor, ușor am învățat, datorită profesorilor, și am reușit să avansez oarecum! Eu am lipit piesă cu piesă. A fost foarte migălos. Niciodată n-o să regret asta, atât timp cât am venit la un liceu de artă, consider că trebuie să încerc tot ce se poate. Este un sentiment unic, nu se poate descrie, e ceva special… știind cum s-a lucrat, bucățică cu bucățică, iar acum, văzându-l pus tot pe perete!‟, spune Maria Laura Mihai, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă Focșani, specializarea Sculptură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here