EXPLOZIV! Cătălin Toma, anchetat de DIICOT

0
4194

Deși s-a cam așternut praful pe circul făcut de liberali în vremea stării de urgență, organele de cercetare penală, în speță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a continuat să analizeze plângerile penale formulate împotriva mai marilor din PNL Vrancea!

Dosarul nr. 73/P/2020, în care sunt cercetate fapte de natură penală prin care Cătălin Toma ar fi manipulat public informații protejate de lege, a fost declinat spre competenta soluționare către DIICOT Galați, care a fost desemnat să finalizeze cercetările în acest caz!

Așadar, senatorul Cătălin Toma, președinte al Partidului Național Liberal Filială Vrancea și actual candidat la președinția Consiliului Județean Vrancea, este chemat să explice procurorilor care au fost motivele pentru care a înțeles să își asume rolul de comunicator în spațiul public al unor informații pe care le deținea în mod nelegal.

Dacă informațiile ar fi fost corecte și utile gestionării situației de criză din starea de urgență, poate că gravitatea faptelor nu ar fi fost așa de mare, dar senatorul liberal, care se vrea șef la Consiliul Județean, este acuzat de  săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Art. 404 Cod Penal – Comunicarea de informații false prin “Comunicatul de presă” din data de 09.04.2020.

Astfel, în plângere se arată că „Senatorul Cătălin Toma a încălcat prevederile  Art. 54 din Decretul nr. 195/2020, precum și regulile de comunicare publică stabilite de Ministerul Afacerilor Interne, prin înființarea, conform Hotărârii nr. 2/24.02.2020, a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a Grupului de comunicare strategică, precum și dreptul la propria imagine a persoanelor, reglementat de dispozițiile art. 73 din Codul Civil”.

Prin plângere, Cătălin Toma este acuzat că, prin propagarea în mass-media și în mediul on-line, a unor informații neoficiale cu privire la evoluția epidemiei de COVID-19, precum și prin inducerea în eroare a cetățenilor județului Vrancea, „cu privire la autoritățile care gestionează măsurile de combatere a epidemiei în Vrancea, conducerea PNL Vrancea creează o stare de anarhie comunicând public faptul că gestionarea situației îmbolnăvirilor în județul Vrancea este una defectuoasă”.

           “PNL Vrancea a instigat la comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală”, se mai arată în plângere.

Un fapt deosebit de grav semnalat prin plângere este acela că „la nivelul structurilor locale ale PNL sunt primite și comunicate către presă informații referitoare la activități ce țin de gestionarea crizei, de situația personală a pacienților și identitatea lor, fapt pedepsit de legea penală”.

Din comunicatul incriminat ar rezulta faptul că senatorul Cătălin Toma are acces la informații gestionate, sub regimul secretului de serviciu, de persoane din structurile DSP și ale Instituției Prefectului județului Vrancea, informații pe care le utilizează în scop politic, asumându-și public deținerea și gestionarea acestora.

De altfel, plângerea îi vizează și pe prefectul PNL Gheorghiță Berbece, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Adrian Crețu, și activista PNL, Janina Lazăr, directoare adjunctă la DSP Vrancea.

Urmează așadar ca organele de cercetare penală să stabilească dacă senatorul Cătălin Dumitru Toma și alte persoane cu funcții politice și de demnitate publică, sau funcționari publici din instituțiile implicate în gestionarea situației de criză, au încălcat legislația în materie penală și actele emise în contextul decretării stării de urgență, prin distribuirea în spațiul public și către presă locală a unor informații protejate, exceptate de la liberul acces la informații publice așa cum este reglementat de Legea 544/2001.

Dacă în cele mai multe cazuri distorsionarea intenționată a adevărului și propagarea unor teorii mincinoase în scopul defăimării competitorilor politici nu au efecte directe în cazier, senatorul Cătălin Toma riscă să își pună în pericol cariera politică, pentru că nu se pricepe să umble cu puterea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here