PNL Vrancea, zguduit de anchete! După Grindă, un alt liberal este căutat la avere de instituțiile statului

0
2514

Organizația PNL Vrancea este zguduită de verificările făcute de instituțiile statului asupra declarațiilor de avere ale șefilor din partid. Primul șef din PNL luat la verificat este deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”, unde cercetările sunt efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Alături de acesta, în atenția procurorilor a intrat și consilierul local PNL Ana Maria Dimitriu, pentru „împrumutul” de 300 mii euro de la europarlamentare.

Un alt personaj verificat în ultima perioadă este Cristinel Irimia, fost vicepreședinte al PNL Vrancea și consilier județean până în 2019. În cazul acestuia, verificările sunt făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Sursele noastre au arătat că sunt verificate declarațiile de avere ale liberalului, depuse în perioada în care acesta a ocupat funcția de consilier județean. ANI verifică dacă fostul consilier județean poate justifica averea personală, respectiv dacă veniturile obținute coincid cu bunurile achiziționate. Se pare că aceste verificări sunt făcute în urma unei sesizări către ANI în care se arată că Cristinel Irimia nu ar fi declarat toate veniturile încasate direct sau prin firmele pe care le-a administrat, nu a declarat toate contractele firmelor sale cu diferite instituții publice.

De altfel, în spațiul public au mai apărut informații precum că Cristinel Irimia nu ar fi declarat în totalitate veniturile obținute în ultimii ani și că ar fi neconcordanțe între bunurile achiziționate în ultimii patru ani și banii pe care i-a încasat. Conform informațiilor apărute în spațiul public, în perioada în care a fost consilier județean, Cristinel Irimia nu a declarat, de exemplu, toate veniturile firmei unde a fost acționar, Media Vemo, obținute în urma contractelor cu instituții publice. Astfel, nu ar fi fost declarate mai multe contracte cu Casa de Cultură Odobești sau GAL-urile Ținutul Viei și Vinului, Podgoria Panciu, Siretul Verde.

Acuzat de furt de date personale

Pe 20 august anul acesta, liberalul Cristi Irimia, fost consilier județean PNL, l-a atacat pe Bogdan Matișan, reprezentantul PSD în Biroul Electoral Local. Irimia a intrat în Biroul Electoral filmând și a copiat date personale de pe listele de semnături depuse de PSD pentru alegerile locale. I s-a atras atenția că nu are acest drept, iar Matișan a apelat numărul de urgență 112. Liberalul a vrut totuși să părăsească incinta Biroului Electoral cu datele respective și l-a atacat pe Matișan, care a încercat să-l oprească. Bogdan Matișan a fost trântit la pământ și s-a lovit cu capul de podea. Reprezentanții PSD au anunțat atunci că vor depune plângere pentru furt de date personale.

Finanțare mascată făcută de Ion Ștefan către PNL”

Cazul ministrului Lucrărilor Publice, deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă”, a ajuns subiect în presa națională. Articolul „Post de ministru cumpărat de la partid cu 1,4 milioane de lei” publicat de jurnalul.ro arată dedesubturile împrumutului acordat de Ion Ștefan consilierului local Ana Maria Dimitriu. Cercetările în acest caz sunt derulate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pornind de la o plângere penală, vizând posibile infracțiuni de spălare a banilor și fals în declarații.

Obiectul dosarului are legătură cu suma de 1,4 milioane de lei, pe care a dat-o cu titlu de împrumut consilierului local din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, Ana Maria Dimitriu, pe care a aceasta din urmă a donat-o în campania electorală de anul trecut Partidului Național Liberal. Partid pe listele căruia aceasta a candidat, pentru alegerile europarlamentare, însă pe o poziție clar neeligibilă. Suspiciunea celor care au făcut sesizarea este aceea că, în realitate, suma de 1,4 milioane reprezintă o finanțare mascată făcută de Ion Ștefan către PNL, prin intermediul acestei consiliere, care este și o apropiată a sa, având în vedere că veniturile persoanei împrumutate nu aveau cum să ducă la concluzia că poate fi restituit creditul. Mai mult, există suspiciunea conform căreia, și datorită acestui fapt, Ion Ștefan a fost numit în funcția de ministru.

Iar în această primăvară, Ana Maria Dimitriu a fost numită în cadrul Cancelariei premierului Orban. Alte chestiuni pe care procurorii sunt chemați să le verifice au legătură cu proveniența sumelor acordate de Ion Ștefan ca împrumut, având în vedere că sursa – dividendele ridicate – nu acoperă nici pe departe acest cuantum”, se arată în articolul publicat de jurnalul.ro.

Cât costă un post de ministru în Guvernul PNL

„Monitorul de Vrancea” a prezentat în mai multe articole cazul împrumutului de 1,4 milioane lei, bani folosiți în campania electorală a PNL de la alegerile europarlamentare de anul trecut. Locatară într-o garsonieră ANL și cu o mașină veche de 17 ani, consilierul local liberal Ana Maria Dimitriu a fost unul dintre cei mai importanți contribuitori la campania electorală a PNL pentru alegerile europarlamentare.

Conform declarației de avere depusă la numirea în funcția de consilier în cancelaria prim ministrului, consilierul local liberal a împrumutat cei 1,4 milioane lei în două tranșe, de 1 milion, respectiv 400 mii lei. Împrumuturile au fost contractate în 2019, cu scadența în același an. Totuși, consilierul local nu precizează în declarația de avere depusă în 2020 dacă a restituit cele două împrumuturi. Mai mult, nu avea nici banii necesari pentru că cea mai mare parte a veniturilor erau din indemnizația de consilier local la Focșani, de 12.378 lei. Ana Maria Dimitriu nu menționează nici persoana de la care a împrumutat banii, deși avea obligația să facă acest lucru. De menționat că Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese elaborat de Agenția Națională de Integritate arată că doar veniturile încasate se raportează la anul fiscal anterior supus raportării. În cazul datoriilor, de exemplu, trebuie menționat creditorul, anul în care a fost contractată datoria precum și data la care este scadent contractul de credit.

În sesizarea penală se arată că, din documentele publice, respectiv declarațiile de avere depuse la Agenția Națională de Integritate, nu rezultă că deputatul liberal Ion Ștefan „Grindă” a realizat suficiente venituri pentru a putea acorda un împrumut de 1,4 milioane lei. În plus, din documente nu rezultă că „împrumutul declarat de Ion Ștefan a fost unul real și efectiv iar sursele de acordare au fost legal constituite și declarate”. În ceea ce o privește pe Ana Maria Dimitriu se arată că „din documentele publice nu rezultă că sumele cu care Ana Maria Dimitriu a contribuit la campania electorală i-au fost restituite de acesteia ca urmare a rambursărilor de la AEP” iar aceasta nu a realizat în perioada 2019-2020 venituri care să facă posibilă restituire sumelor reprezentând contribuția în campania electorală în valoare de 1,4 milioane lei.

Potrivit celor prezentate în sesizarea penală, declarațiile de avere depuse de Ion Ștefan „Grindă” menționează dividende ridicate de la firmele unde este acționar în valoare de 101.500 lei, adică mai puțin cu 1.298.500 lei decât suma împrumutată. Practic, din 101.500 lei, Ion Ștefan „Grindă” a reușit să o împrumute pe Ana Maria Dmitriu cu 1,4 milioane lei. Ulterior, Ion Ștefan „Grindă” a ajuns ministrul Lucrărilor Publice, în ciuda voturilor negative din comisiile Parlamentului iar Ana Maria Dmitriu a fost numită la cancelaria prim ministrului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here