Cei mai bogaţi oameni din lume, care reprezintă 1% din populaţia mondială, emit de două ori mai multe gaze de seră decât totalul de emisii generate de jumătate din segmentul celor mai săraci locuitori de pe Terra, potrivit unui raport redactat de organizaţia non-profit Oxfam, ai cărei reprezentanţi solicită includerea „unei justiţii sociale şi climatice” în planurile de redresare a economiei globale în epoca post-COVID-19, informează AFP luni. Oxfam a analizat perioada 1990-2015, un interval de 25 de ani în timpul căruia emisiile mondiale de CO2, vinovate de încălzirea planetei cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, au crescut cu aproape 60%.
Potrivit acestei analize, „cei 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume (aproximativ 63 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 15% din emisiile cumulate”, reprezentând „de două ori mai mult decât (emisiile generate, n.r.) de jumătate din partea cea mai săracă a populaţiei mondiale”. Totodată, 10% dintre cei mai bogaţi oameni din populaţia mondială (aproximativ 630 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2. „Pe parcursul a 20-30 de ani, criza climatică s-a amplificat şi bugetul de carbon mondial limitat a fost delapidat în beneficiul unei intensificări a consumului unei populaţii bogate, nu pentru ieşirea oamenilor din sărăcie”, au denunţat reprezentanţii organizaţiei Oxfam.
Grupurile care „suferă cel mai mult de pe urma acestei nedreptăţi sunt oamenii care sunt cel mai puţin vinovaţi de criza climatică”: cei mai săraci şi generaţiile viitoare, au continuat specialiştii acestui ONG, îndemnându-i pe guvernanţii din lumea întreagă să îşi corecteze politicile, plasând justiţia socială şi lupta împotriva modificărilor climatice în centrul planurilor de redresare economică în epoca post-COVID-19. „Este clar că modelul de creştere economică, puternic generator de carbon şi foarte inegal din ultimii 20-30 de ani, nu a adus beneficii pentru jumătate din segmentul cel mai sărac al omenirii”, a declarat Tim Gore, expert al aceluiaşi ONG.
„Este o dihotomie înşelătoare să sugerezi că trebuie să alegem între creşterea economică şi climă”, a adăugat el. „Pandemia de COVID-19 face inevitabilă apariţia necesităţii de a reconstrui mai bine şi de a înscrie economia mondială pe o cale mai justă, mai durabilă şi mai rezistentă”, a reacţionat în acelaşi raport fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon.