Primarul Cristi Misăilă: Sistem bike-sharing în Focșani, finanțat din fonduri europene

0
1502

Primăria Focșani va cumpăra 285 de biciclete și va construi 3,7 kilometri de piste pentru bicicliști, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Primarul Cristi Misăilă a prezentat, vineri, proiectul „Dezvoltarea reţelei de piste dedicate circulaţiei bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing”, cu o valoare de 12 milioane lei, din care 10,2 milioane lei finanțare nerambursabilă. Acest proiect este complementar altor investiții finanțate din fonduri europene și derulate de municipalitate, aflate în diferite stadii de implementare. Prin intermediul acestor proiecte va fi resistematizată infrastructura de transport în Focșani, fiind încurajată folosirea bicicletelor și a mijloacelor de transport public.

Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea reţelei de piste dedicate circulaţiei bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing” este inclusă în calendarul stabilit de autoritățile europene pentru această investiție. „Îmi doresc să circulăm cât mai mult cu bicicleta, este un mijloc de transport economic și sănătos”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Edilul municipiului Focșani speră ca lucrările efective să fie demarate în primăvara anului viitor. La acest moment se află în procedura de achiziție publică proiectarea și execuția lucrărilor în cadrul proiectului. La licitație au fost depuse două oferte din partea a două asociații de firme, cu termen în luna noiembrie. Dacă nu vor fi contestații, în noiembrie va fi semnat contractul și va fi emis ordinul de începere a realizării proiectului tehnic. Termenul de implementare este august 2021, însă municipalitatea are posibilitatea de prelungire cu trei ani a termenului de execuție. „Practic, după semnarea contractului va putea fi emis ordinul pentru proiectaea tehnică, iar în primăvară să fie demarate lucrările la aceste piste de bicicletă, a spus primarul Cristi Misăilă.

Prin acest proiect vor fi realizate piste de biciclete pe 7 străzi din Focșani, pe o lungime de 3,7 kilometri, complementar cu lucrările realizate prin altă investiție derulată cu fonduri europene de municipalitate, anume „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale”. Cele 7 străzi sunt: Bulevardul Gării, Strada Republicii, Strada Maior Gheorghe Pastia, Bd. Brăilei, Strada Mare a Unirii, Strada Aurora şi Strada Ana Ipătescu.

Prin acest nou proiect va fi operaționalizată o flotă de 285 de biciclete mecanice inteligente, cu computer de bord și modul inteligent de acces, prevăzute cu sisteme de siguranță și monitorizare permanentă GPS, inclusiv 8 triciclete pentru seniori și 8 pentru persoane cu dizabilităţi. Vor fi amplasate, în diferite puncte de interes ale orașului 30 de stații de închiriere a bicicletelor, aflate în apropierea stațiilor de transport public, care să asigure o operare facilă, cu ajutorul tuturor modalităților electronice (aplicații mobile, portal, sms etc.), precum și pe baza de smartcarduri. Vor fi asigurate stații de depanare pentru reparații de urgență și va fi implementat un sistem de management integrat, mentenanță, sistem de logistică, service și distribuție unitară a bicicletelor în stații, inclusiv a unui sistem de comunicații pentru operarea echipamentelor din teren.

Strategie pentru reducerea poluării în Focșani

În paralel cu încurajarea folosirii bicicletelor prin asigurarea infrastructurii, va fi stimulată folosirea mijloacelor de transport public. Este o măsură necesară pentru că una dintre concluziile studiului de trafic realizat la nivelul municipiului Focșani arată că autoturismele sunt ocupate, în medie, de 1,3 persoane. Aceasta înseamnă că, în majoritatea cazurilor, în autoturism se află doar șoferul, însoțit de soție sau/ și copilul. Ori, aceasta are ca efect îngreunarea traficului rutier și generează probleme cu locurile de parcare. Pentru a încuraja folosirea transportului public în comun și a descuraja folosirea autoturismelor personale, a fost înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, prin care societatea de Transport Public Local Focșani va prelua trasee către localitățile limitrofe Focșaniului, precum Golești, Vânători, Câmpineanca, Răstoaca, Milcovul, dar și un sat din Vârteșcoiu.

Proiectul „Resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale” prevede următoarele investiții: benzi dedicate transportului public pe străzile: Bd. Unirii, Bd. Independenței, Str. Cuza Vodă, Str. Bucegi, Str. 1 Decembrie 1918 și Str. Anghel Saligny; sensuri unice de circulație pe următoarele artere: Bd. Unirii, Bd. Independenței (dus), Str. Cuza Vodă, Str. Bucegi (întors); introducerea unor sensuri giratorii în intersecțiile: Bd. București – Calea Munteniei și Str. Revoluției – Calea Munteniei; crearea de piste pentru bicicliști pe arterele mai sus amintite; 59 de staţii de transport public inteligente, panouri fotovoltaice pentru susţinerea sistemelor de iluminat, încărcare USB, afişaj publicitar şi informare călători; piloni antiparcare şi piloni retractabili, care vor fi instalați pe Bd. Unirii, pentru a oferi posibilitatea restricționării temporare a traficului auto pe un anumit tronson al arterei.

De asemenea, vor mai fi stații de încărcare pentru vehicule electrice; reabilitarea trotuarelor și amenajarea spatiilor verzi; pregătirea infrastructurii de comunicații pentru sistemele inteligente de transport a căror implementare este avută în vedere prin alte proiecte (managementul traficului, informare călători, supraveghere video, bike-sharing, ticketing). Acest proiect va fi implementat pe următoarele străzi: Bd. Unirii, Bd. Independenței, Str. Bucegi, Str. Cuza Vodă, Str. Mărășești, Bd. Brăilei, Str. Vâlcele, Str. Anghel Saligny, Str. 1 Decembrie 1918, Bd. București, Str. Profesor Ghe. Longinescu, Str. Bârsei, Str. Bicaz, Str. Odobești, Calea Munteniei si Calea Moldovei.

Proiecte de 118 milioane euro, implementate în Focșani

Primăria Focșani a derulat sau are în implementare mai multe proiecte finanțate cu fonduri europene, cu o valoare de 118 milioane euro. O prioritate a fost accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea și modernizarea școlilor din municipiu. Deja au fost reabilitate două unități de învățământ din municipiu, respectiv Școala „Duiliu Zamfirescu” și Școala „Ion Basgan”. Urmează reabilitarea cantinei de la Colegiul „Valeriu D. Cotea”, dar și proiectul de reabilitare și modernizare a sistemului de termoficare, derulat acum în cartierul Bahne. În acest proiect se înlocuiesc conductele de de agent termic și apă caldă, sunt reabilitate punctele termice, în total 15 kilometri de rețele. „Cer scuze cetățenilor pentru disconfortul creat. Sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm lucrările”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a adăugat că beneficiile cetățenilor prin reabilitarea rețelelor termice sunt: reducerea tarifelor la încălzire, îmbunătățirea furnizării apei calde, care va veni aproape instant la deschiderea robinetului.

Municipalitatea mai are în intenție achiziția a 16 autobuze electrice, inclusiv stații de încărcare lentă și rapidă. De asemenea, este în derulare un proiect pentru 10 autobuze electrice, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării. Din păcate, noua conducere a ministerului, în frunte cu liberalul Ion Ștefan „Grindă“, nu a mai făcut nimic pentru reluarea licitației de achiziție a acestor mijloace de transport public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here