„Când am decis în urmă cu 4 ani să fac pasul în politică, am făcut-o cu o mare convingere: aceea că îmi voi aduce contribuţia la binele comunităţii din care fac parte. Azi, la 4 ani de la acel moment, sunt mândru de alegerea pe care am făcut-o şi, cu o deosebită onoare, am acceptat propunerea de a candida pentru funcţia de primar al oraşului Panciu. Zilele acestea, când am mers să vorbesc cu păncenii, alături de echipa Partidului Social Democrat, am simţit că drumul pe care am început să îl fac pentru binele comunităţii nu s-a terminat.
Susţinerea pe care mi-aţi arătat-o în doar câteva zile îmi dă convingerea că eu, ca viitor primar, şi consilierii locali ai PSD, împreună cu susținerea domnului președinte Marian Oprișan, suntem singura şansă ca lucrurile să meargă în direcţia bună. Am primit şi critici şi îmi asum faptul că unele lucruri nu le-am făcut cunoscute aşa cum ar trebui, am fost criticaţi că i-am lăsat pe alţii să se laude cu realizări care nu le aparţin, dar eu vă spun doar atât: cele mai mari şi cele mai importante proiecte ne aparţin, noi le-am conceput, noi ne-am luptat pentru ca ele să primească banii necesari finanţării şi tot noi ne-am apucat să asfaltăm drumuri, să ducem apa şi canalizarea la poarta fiecăruia dintre dvs, să modernizăm spitalul şi ambulatoriul de specialitate pentru ca păncenii să aibă acces la servicii medicale, să construim un centru pentru ca bătrâneţea să nu devină o povară pentru părinţii sau pentru bunicii noştri.
Ce experienţă am? Vin din mediul privat, acolo unde am început alături de familia mea o afacere din care să îmi câştig existenţa într-un mod decent şi am căpătat experienţa necesară unui bun manager. Experienţa de a găsi soluţii, experienţa de a conduce o echipă de angajaţi, experienţa de a cheltui bani în mod eficient. Care sunt valorile mele? Să fiu un om corect! Educaţia pe care am primit-o din familie este cea mai mare avuţie a mea. Am crescut în Neicu, unul dintre cartierele mărginaşe ale oraşului, într-o familie care m-a învățat ce înseamnă responsabilitatea, respectul, modestia şi bunul simţ.
Am urmat şcoala în oraşul Panciu. Formarea mea ca om şi cea profesională sunt rezultatul muncii unor dascăli precum doamna diriginte Corina Ciucu sau doamna Mariana Stratulat, pe care le respect şi cărora ţin să le mulţumesc. Sunt căsătorit, am o fiică viitor medic și toată viața și familia mea sunt legate de Panciu. Alături de familie, care mă susţine şi care îmi dă puterea de a fi ceea ce sunt, vin în faţa dumneavoastră acum, având şi girul familiei politice mai mari a PSD. Aici, acasă, am reuşit să-mi împlinesc visurile şi, de aceea, vreau să întorc măcar o parte din binele primit, să-mi ajut oraşul şi oamenii lui. Trebuie să dezvoltăm Panciu, să putem spune cu mândrie aici este acasă! Sunt Viorel Costin, viitor primar al tuturor păncenilor!”
Milioane de euro în rețelele de apă și canalizare din Panciu, prin proiecte ale Consiliului Județean
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, s-a implicat direct în implementarea proiectelor care vizează dezvoltarea și modernizarea orașului Panciu. Un exemplu îl reprezintă investiții în dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare. Prin proiectele „Vranceaqua 1” și „Vranceaqua 2” au fost realizate investiții de milioane de euro din fonduri europene în reabilitarea, modernizarea și extinderea întregii rețele de apă și canalizare.
Datorită proiectului Vranceaqua 1, orașul Panciu beneficiază de o stație de epurare modernă, dotată cu o tehnologie de ultimă generație, care respectă standardele de mediu naționale și europene. De asemenea, proiectul a contribuit la reabilitarea, modernizarea și extinderea întregii rețele de apă și canalizare, atât la nivelul zonei urbane, cât la nivelul zonei periurbane – corespunzătoare celor 5 cartiere aparținătoare: Satu-Nou, Crucea de Jos, Dumbrava, Crucea de Sus și Neicu. A crescut calitatea serviciilor, dar și calitatea apei potabile.
Prin proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, toate gospodăriile din orașul Panciu vor fi racordate la noua rețea de apă și canalizare. Lucrările sunt derulate în cadrul contractului „Rețele apă și canalizare în gruparea Panciu și UAT Mărășești”, care are o valoare de 30 milioane lei (echivalentul a 6.577.178 euro).
Administrația PSD a dezvoltat orașul Panciu
Echipa PSD de la Primăria Panciu a derulat investiții de milioane de euro în dezvoltarea și modernizarea orașului.
Sănătatea este un domeniu prioritar al pachetului de investiţii sociale inițiate și implementate la nivelul comunității locale de echipa PSD. Cu ajutorul fondurilor europene a fost modernizat Spitalul Orășenesc „Dr. Eugen Băleanu”, care a evoluat în ultimii ani de la o unitate medicală neacreditată într-un spital în adevăratul sens al cuvântului care asigură servicii medicale pentru Panciu și localitățile limitrofe. Au fost realizate lucrări de modernizare și s-au investit milioane de euro în aparatură de specialitate prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană.
Au fost derulate programe de modernizare a străzilor din Panciu, au fost construite locuințe sociale și dezvoltate rețelele de apă potabilă și de canalizare.
Administrația PSD a investit în procesul educațional din oraș prin implementarea celui mai mare obiectiv de investiții cu finanțare europeană din județul Vrancea. Este vorba despre EDU PANCIU – proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului Teoretic „Ioan Slavici”. Proiectul a avut o valoare totală de 30 milioane lei și a fost cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Proiectele de investiții de la Panciu au fost realizate cu implicarea directă a președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan și a echipei PSD.
Viorel Costin, candidatul social democrat la Primăria Panciu, spune că asemenea investiții vor continua în mandatul 2020-2024 cu sprijinul echipei PSD și al președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Social democratul spune că o prioritate a mandatului său va fi susținerea viticultorilor pănceni. Pentru Viorel Costin, viticultura este singura soluție pentru dezvoltarea economică a zonei Panciu. Una dintre soluții este realizarea unui Centru de prezentare a vinurilor din Panciu dar și susținerea organizării de evenimente dedicate vinurilor. Prin Centrul de prezentare a vinurilor va fi realizată o prezentare a viticultorilor din Panciu iar amenajarea unui muzeu al viticulturii și organizarea concursurilor de vinuri vor crește vizibilitatea podgoriei pe harta oenologică a Europei.
Investiții realizate de echipa PSD la Panciu:
- Ambulatoriul spitalului a fost modernizat și dotat cu echipamente prin proiectul cu finanțare europeană „Modernizarea și dotarea cu echipamente de specialitate a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Panciu, județul Vrancea“. Printre aparatele intrate în dotare se află un mamograf și osteodensiometru. Proiectul a beneficiat de un buget total de 6.621.596,20 lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 5.218.667,74 lei, contribuția locală fiind de 106.503,42 lei.
- Trei secții ale Spitalului Orășenesc (Radiologie, Chirurgie și Sterilizare) beneficiază de echipamente medicale de înaltă performanță. Secția Chirurgie a fost dotată cu o masă de operație, un electrocauter și un aparat de anestezie, în timp ce pentru secția Sterilizare a fost achiziționat un sterilizator. La Imagistică și Radiologie a fost adus un aparat Roengen scopie și grafie cu developeză automată.
- La Spitalul Panciu a fost inaugurat și pus în funcțiune, în ianuarie 2017, un tomograf de ultimă generație și noul laborator de imagistică medicală al instituției. Investiția, în valoare de aproximativ 1,1 milioane de euro, a fost realizată prin implementarea proiectului „Realizarea spaţiilor necesare funcţionării laboratorului de imagistică medicală compartiment tomograf şi dotarea cu tomograf a ambulatoriului integrat al Spitalului Panciu, judeţul Vrancea”.
- A fost înființat Compartimentul Gastroenterologie, cu cinci paturi, amplasat la etajul 1 al pavilionului Chirurgie. În structura acestuia sunt incluse: trei saloane pentru pacienți, un cabinet medical, un cabinet endoscopie, un cabinet pentru cadre medii, un oficiu alimentar, un grup sanitar pentru personal, un grup sanitar pentru bolnavi, hol central, spațiu ustensile de curățenie, spațiu depozitare lenjerie murdară, spațiu depozit material de curățenie, spațiu depozit lenjerie curată.
- La sfârșitul anului 2019 au început lucrările la proiectul „Eficientizarea energetică a Policlinicii Orașului Panciu”, care are o valoare totală de 3.481.104,26 lei, din care 2.958.938,62 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR . Obiectivul beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
- „Modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public stradal în orașul Panciu, județul Vrancea”. Prin acest proiect sunt înlocuiți stâlpii de beton uzați, fisurați, dar și stâlpii de lemn, putrezi, se vor înlocui toate corpurile de iluminat existente (în stare avansată de deteriorare, grad ridicat de opacitate, consum mare de energie, consolele ruginite și deteriorate) cu corpuri de iluminat noi cu lămpi cu LED- max.60 W, min. 6553 lm și se vor monta corpuri de iluminat noi cu lămpi cu LED- max.60 W, min.6553 lm, pe stâlpii fără lămpi. Corpurile noi vor avea un grad ridicat de iluminare și un consum mic de energie, fapt care va contribui la scăderea valorii facturilor.
- Modernizare tramă stradală în zona centrală a orașului Panciu, în valoare totală de 10.113.147 lei, inclusiv TVA. Proiectul a prevăzut asfaltarea a 12 străzi: Heliade Rădulescu, Angeliului, Silvestru Jim, Republicii, 1 Iunie, 13 Septembrie, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga, Pieței, Angerului, Mihai Eminescu, Dumbrava. Lucrările au fost executate pe o lungime totală de 3.837 m.
- Proiecte de reabilitare a drumurilor cu fonduri de la bugetul local. Este vorba despre: Proiectul Modernizarea drumurilor de interes local în cartierul Dumbrava, orașul Panciu, prin intermediul căruia au fost modernizate străzile Maior Tulea și Muncii; Proiectul Lucrări de realizare rigolă din beton pentru preluare ape pluviale pe strada Vlad Țepeș, cartier Satu-Nou din orașul Panciu, prin care s-a realizat o rigolă betonată de aproximativ 145 m și 4 podețe din beton armat pentru preluarea apelor pluviale.
- Au fost construite două ansambluri de locuințe, cărora le corespund 93 de unități locative, amplasate pe Aleea Independenței nr. 6-8, în spatele Stației de Pompieri. Este vorba de 4 blocuri sociale, construite în baza Legii Locuinței nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare și 2 blocuri realizate în baza OUG 74/2007 privind construirea de locuințe pentru chiriașii evacuați din imobilele retrocedate foștilor proprietari. Ansamblul de locuințe sociale este format din 4 tronsoane, însumând 61 de unități locative. Blocurile au demisol, parter, două etaje și mansardă, valoarea acestora fiind de 8,3 miloane de lei, respectiv 6.893.012,40 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 1.378.602,48 lei. Blocurile în care sunt cele 32 de locuințe pentru chiriașii evacuați din imobilele retrocedate foștilor proprietari au demisol, parter, două etaje și mansardă, valoarea acestora fiind de 4,5 milioane lei. Lucrările la cele două tronsoane au început în luna iulie 2016.
-
Primăria Orașului Panciu a implementat cel mai mare obiectiv de investiții cu finanțare europeană din județul Vrancea. Este vorba despre EDU PANCIU – Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului Teoretic Ioan Slavici. Acesta a avut o valoare totală de 30.494.077,94 lei și a fost cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Alte investiții în domeniul educației: reabilitarea şi dotarea Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu și a Liceului Tehnologic Al. I. Cuza Panciu cu fonduri de la Banca Mondială; reabilitarea școlilor și grădinițelor din cartiere, precum și a Grădiniței nr. 1 Panciu; dotarea liceelor cu centrale termice şi branşarea lor la reţeaua de gaze naturale; modernizarea cabinetului fonetic al Liceului Teoretic Ioan Slavici Panciu; dotarea laboratorului de practică de specialitate al Liceului Tehnologic Al. I. Cuza Panciu cu aparatură modernă; modernizarea și dotarea cu 50 de calculatoare și mobilier aferent a laboratorului de informatică de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu; modernizarea sălii de festivități de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu; înființarea și dotarea sălii de festivități de la Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu.
Programul de investiții pregătit de Viorel Costin pentru mandatul 2020-2024:
► INFRASTRUCTURĂ
• Amenajarea trotuarelor (în toate cartierele din oraş, inclusiv în cartierul Satu Nou, la intrarea în Panciu dinspre Tişiţa)
• Reabilitarea străzilor din oraş (străzile din oraş au nevoie de modernizare prin asfaltare şi construcţia de rigole betonate pe marginea drumului pentru scurgerea apelor pluviale )
• Modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă
• Implementarea unui sistem de iluminat public bazat pe energia solară ( Iluminatul bazat pe energia solară va diminua costurile cu factura la curent)
• Modernizarea Pieţei Agroalimentare
• Alimentare cu gaze pentru toţi cetăţenii oraşului (Toţi cetăţenii trebuie să poată beneficia de acest serviciu absolut necesar pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii păncenilor)
• Inventarierea spaţiilor din domeniul public destinate parcărilor şi sistematizarea acestora (Unii proprietari deţin chiar trei, patru vehicule – din care cel puţin unu este vehicul de marfă sau transport persoane- motiv pentru care este nevoie de o inventariere a locurilor de parcare şi o sistematizare a acestora, pentru a asigura accesul egal la locurile de parcare).
• Amenejarea de locuri de parcare pentru biciclete în faţa principalelor instituţii din oraş
• Înfiinţarea a două trasee de transport pe relaţia Panciu – Crucea de Sus –Neicu şi retur, Panciu – Dumbrava – Crucea de Jos – Satu Nou (În urma sesizărilor numeroase depuse de locuitori ai oraşului Panciu, în special persoane în vârstă şi cu probleme medicale, a fost identificată necesitatea transportului regulat a unui număr cuprins între 50 şi 500 de persoane zilnic către şi dinspre cartierele îndepărtate ale oraşului)
• Reabilitarea termică a blocurilor din Panciu
• Construcția de noi locuinţe ANL şi extinderea programului (a fost identificată oportunitatea construcţiei a cel puţin 50 de locuinţe în regim ANL)
• Reabilitarea căminelor culturale din oraş şi punerea lor la dispoziţia păncenilor pentru organizarea de evenimente
• Amenajarea de locuri de joacă în toate cartierele oraşului şi modernizarea celor existente
► MEDIU
• Eficientizarea colectării selective a gunoiului (Gestionarea eficientă a deşeurilor presupune un sistem de colectare selectivă a gunoiului la nivel de gospodărie, permiţând astfel reducerea impactului asupra mediului şi a costurilor pentru acest serviciu. Aplicarea principiului economic „Plăteşte pentru cât arunci” este necesar a fi implementat, ca urmare a dispoziţiilor legale, dar şi pentru a reduce costurile salubrizării)
• Amenajarea de sisteme subterane de depozitare a deşeurilor (pentru eficientizarea serviciului de colectare a gunoiului)
• Controlul şi reducerea factorilor poluanţi prin amenajarea de parcuri în toate cartierele oraşului
► CÂINI VAGABONZI
• Construcţia unui adăpost pentru câinii vagabonzi, în conformitate cu legislaţia în vigoare
• Colaborarea cu asociaţii din domeniul protecţiei animalelor pentru sterilizarea, microciparea câinilor şi raţionalizarea costurilor pentru îngrijirea acestora
• Încurajarea şi susţinerea adopţiei câinilor prin diferite concesii stimulente celor care adoptă un câine (de exemplu diminuarea impozitului pe locuinţă cu x%) şi descurajarea abandonului câinilor
► EDUCAŢIE, CULTURĂ ŞI CULTE
• Îmbunătăţirea serviciilor şcolare în favoarea elevilor din familiile defavorizate
• Stimulente financiare pentru elevii eminenţi (elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare şi extraşcolare, cei care obţin media 10 la examenul de Evaluare Națională şi Bacalaureat vor fi susţinuţi în activitatea şcolară prin acordarea unor stimulente financiare)
• Încurajarea prezenței adolescenților, în special a liceenilor, în viața politică, prin organizarea unui Consiliul Local al Elevilor pe lângă primăria Panciu
• Promovarea unor campanii împotriva Bullying-ului în şcoli, în vederea protejării elevilor faţă de aceste fenomene, atât în viaţa reală cât şi în mediul online.
• Reabilitarea internatului şcolar şi redarea acestuia în folosinţă (Având în vedere faptul că în oraşul Panciu sunt două licee, este necesar amenajarea unui spaţiu adecvat care să găzduiască liceenii din alte localităţi care vin să studieze la Panciu)
• Internet gratuit în întreg oraşul (prin accesarea de fonduri europene, în cadrul proiectului WiFi4EU)
• Sprijinirea trupei de teatru „Protha” şi a tinerilor talentaţi din oraş
• Sprijinirea tuturor bisericilor din oraş
► SERVICII PUBLICE
• Implementarea unor sisteme de supraveghere video toate în zonele vulnerabile din oraş
• Digitalizarea serviciilor din cadrul primăriei Panciu precum şi instalarea unui POS în primărie, astfel încât cetăţenii să poată plăti cu cardul serviciile
• Reorganizarea şi eficientizarea Poliţiei Locale Panciu
• Reorganizarea şi eficientizarea DUSPI Serv
• Reorganizarea aparatului administrativ din cadrul Primăriei Panciu, în vederea eficientizării şi creşterii calităţii serviciilor şi a transparenţei faţă de cetăţeni
• Consultarea păncenilor în deciziile administrative cu impact major asupra vieţii de zi cu zi a comunităţii
• Organizarea Zilei Porţilor Deschise la Primăria Panciu
► SĂNĂTATE
• Asigurarea unei linii de gardă în cadrul Spitalului Panciu care să răspundă nevoile imediate ale pacienţilor prin acordarea de asistenţă medicală la domiciliul acestora (Întrucât în foarte multe cartiere nu există medic de familie, persoanele vulnerabile, în special bătrânii nu pot beneficia de asistenţă medicală în timp real. Vom implementa un serviciu de asistenţă la domiciliu, 24/24, 7 zile din 7, care să răspundă solicitărilor cetăţenilor)
• Asigurarea serviciilor medicale de calitate în şcoli şi grădiniţe
• Susţinerea Spitalului Orăşenesc Panciu în vederea asigurării de servicii medicale de calitate
• Înfiinţarea unui cabinet stomatologic pentru asigurarea urgenţelor la Spitalul Panciu
►TURISM
• Valorificarea potenţialului oferit de Schitul Brazi şi Hrubele lui Ştefan cel Mare
• Redarea circuitului turistic a Hrubelor lui Ştefan cel Mare
• Crearea unui traseu feroviar tip mocăniţă pentru valorificarea potenţialului agroturistic al oraşului Panciu
• Înfiinţarea unei asociaţii a viticultorilor care să promoveze interesele viticultorilor şi crearea unui brand de oraş, avand în vedere specificul zonei.
► SPORT ŞI RECREERE
• Construcţia unei baze sportive multifuncţionale în oraş şi a unor mini-terenuri de sport în fiecare cartier
• Susţinerea echipei de fotbal a oraşului pentru promovarea în liga superioară
• Încurajarea şi promovarea sportului
• Susţinerea unor competiţii şi evenimente sportive de interes local şi naţional, favorizând astfel turismul sportiv
► LOCURI DE MUNCĂ
• Identificarea unor posibili investitori în sectoarele de interes;
• Implementarea unei politici fiscale pentru atragerea investitorilor şi deschiderea de noi afaceri în zonă;
• Încurajarea cooperării între întreprinderile agricole atât în sectorul vitivinicol, cât și în alte sectoare pentru a facilita pătrunderea pe piaţa naţională şi internaţională, prin utilizarea resurselor publice şi know-how-ul administraţiei locale
► POLITICI SOCIALE
• Reorganizarea serviciilor de asistenţă socială în baza exigenţelor categoriilor vulnerabile: bătrâni, persoane cu dizabilităţi, minori cu probleme de integrare etc.
Articol executat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PSD filiala Vrancea; CUI mandatar financiar 21200019