VIDEO și FOTO: Utilaje aduse de liberali doar pentru poze, nu pentru modernizarea DN 2L Tulnici – Soveja

0
2002

Utilajele aduse de liberali la Soveja, doar pentru a face poze electorale cu drumul național peste Coașa, au și fost luate de constructori din localitate. A fost suficientă o zi, pentru câteva poze electorale, iar liberalii să se laude pe facebook cu inițiativele altor oameni politici. Utilajele au scormonit asfaltul pe o distanță de 50 de metri, au fost făcute fotografii, după care au fost urcate în camioane și duse la altă investiție.

Orice persoană care cunoaște, cât de cât, care sunt procedurile ce trebuie respectate de firmele de construcții la astfel de investiții, știe că lucrările la acest drum nu puteau începe acum, că trebuia realizată proiectarea,trebuia emis ordinul de începere a lucrărilor și că trebuiau obținute toate avizele legale înainte ca utilajele să poată începe efectiv modernizarea drumului. Însă liberalii sunt mai preocupați să se laude că au semnat o hârtie și să își asume meritele pentru investiții care nu le aparțin!

Vrâncenii știu că primele demersuri pentru refacerea sectorului de drum din DN 2 L, care face legătura între Tulnici şi Soveja, au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Astfel, în anul 2014, Marian Oprişan l-a dus pe Victor Ponta, atunci prim-ministru, chiar la intrarea pe acest sector de drum național. În 5 mai 2017, CNAIR, Consiliul Tehnico Economic a avizat favorabil acest obiectiv de investiții, iar pe 5 septembrie 2017 MDRAP a avizat favorabil studiul de fezabilitate.

Următorul pas a fost în 2018 când, prin Hotărârea Guvernului 489 din 5 iulie, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții, pentru ca pe 14 decembrie 2018 să fie publicat în SEAP anunțul privind selecția pentru „Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul Modernizare DN 2L Soveja Lepșa km 60+145 la km 76+227”. Așadar, după o lungă perioadă de eforturi, în anul 2019, Guvernul PSD a alocat aproximativ 100 de milioane de lei, sumă prevăzută în proiectul bugetului de stat, pentru acest obiectiv de investiții.

În iulie anul acesta, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a fost semnat contractul având ca obiect „Modernizare DN 2L Soveja – Lepșa, km 60+145 – km 76+277” cu ofertantul declarat câștigător în cadrul procedurii de atribuire, respectiv Asocierea LEMACONS SRL – CITADINA 98 SA – TRAMECO SA. Practic, liberalii au semnat un contract pentru o firmă care a câștigat licitația inițiată de Guvernul PSD.

Potrivit proiectului, vor fi construite nouă poduri noi, peste pârâurile Lepșuleț și Lepșa, dar și 8 viaducte de coastă. Pentru siguranţa circulaţiei rutiere, a fost prevăzută construirea unor parapete de siguranţă. De asemenea, vor fi realizate șanțuri, rigole, podețe pentru colectarea și dirijarea apelor de pe suprafața drumului, dar vor fi executate și lucrări de consolidare, respectiv vor fi construite ziduri de sprijin. „Este un proiect foarte important, prin care se va revitaliza zona turistică Soveja-Lepșa, un proiect care se adaugă celorlalte investiții ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere din județul Vrancea”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here