Continuă protestul primarilor PSD din Vrancea față de alocarea discreționară de fonduri de către premierul liberal Ludovic Orban, din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului. Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, și primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș, au susținut, miercuri, o conferință de presă, la sediul PSD Vrancea. Edilii au arătat că, din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, sumele au fost alocate având ca principal criteriu apartenența politică și nu nevoile reale ale localităților.
Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a declarat că alocarea de fonduri de către Guvernul Orban este de fapt o mită electorală, adresată edililor liberali, „la îndemnul ministrului Grindă“. „Guvernul PNL, condus de prim-ministrul Ludovic Orban, la îndemnul ministrului «Grindă» Ion Ștefan a făcut o alocare, noi îi spunem mită electorală, de sume din fondul de rezervă, pentru mai multe localități din țară. Dar modul de repartizare al acestor sume a fost clar criteriul apartenenței politice al celor care conduc destinele administrațiilor locale, fără să se țină cont de vreun alt criteriu. Vreau să vă dau exemple doar din județul Vrancea. Majoritatea localităților conduse de primari PSD au primit doar 250 mii lei, iar localitățile conduse de primari PNL au primit sume de patru ori mai mari. Și vă dau ca exemplu comuna Vizantea, care a primit un milion de lei, în condițiile în care este o comună mult mai mică decât comuna Vidra, care a primit doar 250 de mii de lei și au aceleași nevoi. Mai mult decât atât, comuna Vidra are în administrare un spital, un liceu, deci nu s-a ținut cont de niciuna dintre prioritățile acestor localități“, a afirmat primarul municipiului Focșani.
Cristi Misăilă a susținut că la mijloc este vorba de mită electorală și l-a dat ca exemplu pe primarul comunei Vizantea, care la finele săptămânii trecute făcea campanie pentru ministrul Grindă, prin municipiul Focșani. „Avem dovada și susțin cu tărie că este mită electorală, deoarece primarul comunei Vizantea, sâmbătă, s-a aflat în municipiul Focșani să îl susțină pe candidatul la Primăria Focșani, actualul ministru al Dezvoltării, care este în concediu și nu semnează nimic, doar dă dispoziții și este în fiecare dimineață cu brațul de ziare pe stradă“, a susținut primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.
Sunt necesare șase milioane de măști pentru elevii din Vrancea
Edilul a arătat că necesarul financiar pentru achiziționarea de materiale sanitare de protecție, tablete și toată logistica necesară pentru desfășurarea cursurilor online este unul imens. „Ministerul Sănătății, prin ordin al ministrului, ne-a trasat nouă, primarilor, toate sarcinile privind modul de organizare pentru începerea anului școlar. În mod normal, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății ar fi trebuit să se ocupe de achiziționarea de materiale de protecție, dezinfectanți. Iată că au transferat toată această obligație către primării, fără a acorda și finanțarea necesară! La nivelul județului Vrancea avem 452 de unități de învățământ, din care 113 școli cu personalitate juridică, și există un necesar de 6 milioane de măști de protecție, 70 de mii de litri de dezinfectant, 406 aparate de termoscanare, 15 mii de abonamente de internet, 3.500 de laptopuri, 2.000 de camere web și 29 de mii de tablete. Pe guvernanți îi interesează doar să pună mâna pe putere și nimic altceva!“, a precizat Cristi Misăilă.
Primarul municipiului Focșani a adăugat că a primit la această rectificare bugetară suma de 4,5 milioane de lei, în condițiile în care, anul trecut, premierul PSD Viorica Dăncilă a alocat suma de peste 35 milioane de lei, prin intermediul a două hotărâri de guvern. Cristi Misăilă a mai arătat că necesarul municipalității era de 13,4 milioane de lei, din care a primit doar 4,5 milioane de lei. „Bugetele UAT-urilor din Vrancea sunt grav afectate din cauza scăderii încasărilor și creșterea accentuată a cheltuielilor legate de gestionarea situației de criză cauzată de pandemia de coronavirus“, a mai spus primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.
La rândul său, președintele Asociației Comunelor din Vrancea (ACoR), primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu, a declarat că aceeași alocare de fonduri discreționară a avut loc în perioada 2005-2012, când banii erau alocați „așa cum doreau cei de la putere și nu cum prevedeau legile în vigoare“. „În luna august s-a făcut acea rectificare bugetară, a fost trecută o sumă imensă în fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului, iar acum să ne trezim cu aceste alocări, date cu dedicație către unele UAT-uri în defavoarea celorlalte UAT-uri!? Mai grav este că acești bani au fost dați pentru investiții și funcționare, ceea ce este ilegal. Acești bani se dau prin bugetul de stat și prin intermediul unei rectificări bugetare, în baza unei formule bine argumentate, respectiv suprafață, număr de locuitori, etc. și nu se dau acești bani din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului. Banii din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului se alocă pentru rezolvarea unor situații apărute ca urmare a unor calamități naturale“, este de părere primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu.
Investiții prin PNDL blocate la Tănăsoaia
Primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a acuzat Prefectura că blochează două investiții finanțate prin PNDL, având în vedere că nu se pronunță asupra unei informări transmise de Inspectoratul de Stat în Construcții, referitoare la autorizațiile de construcție. Edilul a explicat că nu au fost alocate sume încă din luna mai de către Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării pentru cele două investiții, iar facturile către constructori au rămas neplătite. Practic, administrația locală de la Tănăsoaia se află în situația de a avea conturile blocate, dat fiind că facturile s-au transformat în arierate, fără niciun motiv real.
Romeo Vulpe a precizat că a fost efectuat un control de cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții. De asemenea, a fost înaintată o minută către Prefectură, însă această instituție nici până acum nu s-a pronunțat dacă atacă în instanță cele două autorizații de construcție a obiectivelor, nici nu a spus dacă sunt emise ilegal sau nu. „Astăzi, nu avem un document în instanță care să se pronunțe dacă autorizațiile sunt emise ilegal sau nu, pentru ca ministerul să aibă temei legal să refuze plata. Am vorbit la Ministerul Dezvoltării, mi-au spus că nu este motiv și așteaptă să se pronunțe Prefectura dacă inițiază sau nu o acțiune în instanță. Trenează această acțiune din luna mai până acum. Suntem blocați atât noi cât și constructorii, care au efectuat lucrări ce nu au fost decontate”, a spus primarul Romeo Vulpe.
„Trăim vremuri grele!”
Și primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș, a acuzat alocarea discreționară, pe culoare politică, a banilor din Fondul de rezervă. Edilul a precizat că nu au fost solicitate informații de la localități despre sumele de care au nevoie.
Grigore Mihăeș s-a referit și la minciunile lansate de liberali în această campanie electorală. El a prezentat exemplul comunei Năruja, unde liberalii și-au însușit proiectele realizate de echipa PSD. „Se minte îngrozitor! Și-au pus pe afișele electorale precum că au făcut proiecte care sunt implementate la nivelul comunei Năruja! Minciuni. Sunt acte doveditoare, contracte de finanțare, proiectele, procesele verbale de predare a proiectelor, cu informații concrete despre când au fost făcute. Trăim vremuri grele! Nu mă gândeam că vom ajunge în această situație, să fim mințiți și defavorizați”, a spus primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș.