Continuă protestul primarilor PSD din Vrancea față de alocarea discreționară de fonduri de către premierul liberal Ludovic Orban, din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim ministrului. Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe și primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș, au organizat, miercuri, o conferință de presă, la sediul PSD Vrancea, în care au arătat că sumele din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim ministrului au fost alocate având ca principal criteriu apartenența politică.
Primarul municipiului Focșani a declarat că alocarea de fonduri de către guvernul Orban este de fapt o mită electorală adresată primarilor liberali „la îndemnul ministrului Grindă“. „Guvernul PNL condus de prim ministrul Ludovic Orban, la îndemnul ministrului ׅ«Grindă» Ion Ștefan, a făcut o alocare, noi îi spunem mită electorală, de sume din fondul de rezervă pentru mai multe localități din țară. Dar modul de repartizare a acestor sume a fost clar criteriul apartenenței politice al celor care conduc destinele administrațiilor locale, fără să se țină cont de vreun alt criteriu. Vreau să vă dau exemple doar din județul Vrancea. Majoritatea localităților conduse de primari PSD au primit doar 250 mii lei, iar localitățile conduse de primari PNL au primit sume de patru ori mai mari. Și vă dau un exemplu, comuna Vizantea care a primit un milion de lei în condițiile în care este o comună mult mai mică decât comuna Vidra, care a primit doar 250 de mii de lei și au aceleași nevoi. Mai mult decât atât, comuna Vidra are în administrare un spital, un liceu, deci nu s-a ținut cont de niciuna din prioritățile acestor localități“, a afirmat Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani.
Acesta a mai arătat că necesarul financiar pentru achiziționarea de materiale sanitare de protecție, de tablete și toată logistica necesară pentru cursurile on-line, este unul imens. „La nivelul județului Vrancea avem 452 de unități de învățământ, din care 113 școli cu personalitate juridică, și există un necesar de 6 milioane de măști de protecție, 70 de mii de litri de dezinfectant, 406 aparate de termoscanare, 15 mii de abonamente de internet, 3500 de laptopuri, 2000 de camere web și 29 de mii de tablete. Pe guvernanții îi interesează doar să pună mâna pe putere și nimic altceva“, a mai spus Cristi Misăilă.
La rândul său, președintele Asociației Comunelor din Vrancea (ACoR), primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu, a declarat că aceeași alocare de fonduri discreționară a mai avut loc în perioada 2005-2012, când banii erau alocați „așa cum doreau cei de la putere și nu cum prevedeau legile în vigoare“. Ștefan Moscu a mai arătat că „în luna august s-a făcut acea rectificare bugetară, a fost trecută o sumă imensă în fondul de rezervă aflat la dispoziția prim ministrului, iar acum ne trezim cu aceste alocări date cu dedicație către unele UAT-uri în defavoarea celorlalte UAT-uri. Mai grav este că acești bani au fost dați pentru investiții și funcționare ceea ce este ilegal. Acești bani se dau prin bugetul de stat și prin intermediul unei rectificări bugetare, în baza unei formule bine argumentate, respectiv suprafață, număr de locuitori, etc., și nu se dau acești bani din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim ministrului. Banii din fondul de rezervă aflat la dispoziția prim ministrului se alocă pentru rezolvarea unor situații apărute ca urmare a unor calamități naturale“, a afirmat primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu.