Începe judecata în dosarul primarului PNL de la Urechești, Nistor Bratosin, acuzat de incendierea unor locuințe

0
2065

La mai bine de un an de când dosarul primarului liberal al comunei Urecheşti, Nistor Bratosin, a ajuns în instanţă, magistraţii au dispus începerea judecății. Până acum, dosarul s-a aflat în fața judecătorului de cameră preliminară, mai întâi la Judecătoria Focșani, apoi la Tribunalul Vrancea. Magistrații de la tribunal au decis, ieri, că dosarul îndeplinește condițiile pentru a începe judecata, decizia fiind definitivă.

Dosarul liberalului Bratosin a fost trimis de procurori la Judecătoria Focșani, unde, în camera preliminară, s-a decis începerea judecății. Soluţia instanţei de fond nu a fost definitivă, iar primarul liberal de la Urechești, trimis în judecată în dosarul incendierii a două locuinţe, la finele anului 2017, a formulat contestaţie. Astfel, dosarul său a ajuns la Tribunalul Vrancea, iar magistraţii acestei instanţe, după mai multe amânări, s-au pronunţat ieri şi au menţinut soluţia colegilor de la Judecătorie. Prin urmare, judecata poate începe, la Judecătoria Focșani. „Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Bratosin Nistor, împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară pronunţată la data de 14.07.2020 în dos. nr. 5967/231/2019/a1 al Judecătoriei Focşani. Obligă pe inculpatul Bratosin Nistor la 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 15.09.20200147, este hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Vrancea.

Liberalul Bratosin, acuzat de incendiere

Primarul PNL Nistor Bratosin a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de distrugere prin incendiere. Alături de el, vor mai fi judecaţi alti doi bărbaţi, unul pentru distrugere şi celălalt pentru lovire sau alte violenţe. Atât primarul cât şi un alt inculpat au depus unele cereri ce au făcut referire la anumite excepţii, dar acestea le-au fost respinse de magistrații de la Judecătoria Focșani, care au dat o primă soluţie în dosar în luna iulie. „(…) respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii Bratosin Nistor, prin apărător ales, şi Olteanu Vasile Adi, cu privire la legalitatea sesizării instanţei, efectuării actelor de urmărire penală şi administrării probelor în dosarul penal nr. 6202/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 6202/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, a efectuării actelor de urmărire penală şi a administrării probelor în dosarul penal nr. 6202/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. Dispune începerea judecării cauzei privind pe inculpaţii: – Olteanu VASILE ADI, trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de distrugere (…) Bratosin NISTOR, trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de distrugere (…) C (…) MARIUS GIANI, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe (…) », se arată în hotărârea instanţei de fond.

Liberalul ar fi plătit pentru incendierea unor case

Primarul PNL al comunei Urechești, Nistor Bratosin, și un alt bărbat, respectiv Vasile Adi Olteanu, au fost trimiși în judecată în luna mai a anului trecut, în dosarul incendierilor de locuințe de la finele anului 2017.

Astfel, liberalul Nistor Bratosin, care a și fost arestat preventiv în acest dosar, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani pentru săvârșirea a două infracțiuni de instigare la săvârșirea a două infracțiuni de distrugere. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunilor noiembrie – decembrie 2017, în schimbul unei sume de bani, a determinat un alt inculpat să distrugă, prin incendiere, proprietățile persoanelor vătămate G. C. și C.P., din comuna Urechești.

Celălalt inculpat, Vasile Adi Olteanu, în vârstă de 43 de ani, din Urechești, va fi judecat pentru săvârșirea a două infracțiuni de distrugere. Conform rechizitoriului, în noaptea de 9 spre 10 decembrie 2017, prin folosirea unor obiecte inflamabile, ar fi distrus prin incendiere mai multe anexe și acoperișul locuinței lui G. C., cauzând un prejudiciu estimat la 1.000.000 lei.

Procurorii mai arată în rechizitoriu că același Vasile Adi Olteanu, în noaptea de 27 spre 28 decembrie 2017, prin folosirea unor obiecte inflamabile, respectiv motorină și chibrituri, ar fi distrus prin incendiere mai multe anexe în care se aflau animale și acoperișul locuinței persoanei vătămate C. P. din comuna Urechești, cauzând un prejudiciu estimat la suma de 350.000 lei.

În același dosar, procurorii au mai dispus și trimiterea în judecată a unui bărbat, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Condamnat pentru lovire

Primarul liberal al comunei Urecheşti, Nistor Bratosin, nu este la prima abatere. La finele anului trecut, el a fost condamnat într-un alt dosar,

pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau ale violenţe. Hotărârea definitivă a fost dată de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, instanţă la care dosarul a ajuns în apel, după ce atât partea vătămată cât şi inculpatul au fost nemulțumiţi de soluţia instanţei de fond, respectiv Judecătoria Focşani.

Conform soluţiei instanţei de fond, primarul a fost condamnat la o pedeapsă de 1800 lei amendă. În plus, judecătorii l-au mai obligat pe edil să achite şi o sumă de bani către partea vătămată din dosar. „Condamnă pe inculpatul Bratosin Nistor, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin 2 Cod penal, la o pedeapsă de 1800 lei amendă (180 zile amendă x 10 lei), conform art. 61 alin 4 lit c C.pen.. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 alin1 C.pen. privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii. Admite în parte acţiunea civilă. Obligă inculpatul să plătească părţii civile suma de 128 lei daune materiale şi 500 de lei daune morale. Obligă inculpatul să plătească părtii vătămate suma de 2500 lei cheltuieli de judecată. În temeiul art. 274 alin 1 C.p.p., obligă inculpatul să plătească suma de 500 lei cheltuieli judiciare către stat”, au hotărât, în acest dosar, magistraţii Judecătoriei Focşani.

Nemulţumiţi de soluţie, atât inculpatul cât şi partea vătămată au făcut apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, instanţă care a dat o soluţie definitivă în data de 14 noiembrie 2019. Conform acesteia, primarul a rămas cu pedeapsa de 1800 lei amendă, dar s-a mărit cuantumul daunelor morale de la 500 la 3000 lei către partea vătămată. “(…) admite apelul declarat de partea civilă Găitănaru Costel împotriva sentinţei penale nr. 940/19.06.2019 a Judecătoriei Focşani. Desfiinţează în parte sentinţa penală nr. 940/19.06.2019 a Judecătoriei Focşani şi, în rejudecare: Majorează cuantumul sumei la care a fost obligat inculpatul Bratosin Nicuşor cu titlu de daune morale către partea civilă Găitănaru Costel, de la 500 lei la 3.000 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Bratosin Nistor împotriva sentinţei penale nr. 940/19.06.2019 a Judecătoriei Focşani. În temeiul art. 276 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul Bratosin Nistor la plata sumei de 2.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de partea civilă Găitănaru Costel (onorariu de avocat). În temeiul art. 275 al. 2 Cod procedură penală obligă pe inculpatul Bratosin Nistor la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 14.11.2019”, este soluţia magistraţilor de la Galaţi, care este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here