Primarul Ionel Lupu este candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria comunei Vânători. Primarul Ionel Lupu a făcut un bilanț al realizărilor din cei opt ani de când a fost ales de cetățeni să le reprezinte interesele la Primăria Vânători. Edilul a avut ca prioritate realizarea infrastructurii în toate satele comunei, astfel încât locuitorii să scape de gropi, praf, noroi. Proiectele au fost realizate cu fonduri de la bugetul local, fonduri guvernamentale și proiecte europene. O altă prioritate a fost susținerea școlilor din comuna Vânători, înființarea Ansamblului de dansuri populare „Plai Vrâncean”. Nu trebuie uitat digul realizat în satele Mirceștii Vechi și Jorăști pentru a proteja locuitorii din aceste sate afectate de inundațiile din 2005.
Iată mesajul primarului Ionel Lupu:
„Am candidat la această funcție în anul 2012, cu gândul de a realiza cât mai multe lucruri pentru a duce comuna către standarde europene. Primul lucru de care are nevoie o localitate este infrastructura, astfel încât cetățenii să scape de gropi, praf și noroi. Asfaltarea este un vis pentru toți cetățenii, ceea ce duce la schimbarea la față a satelor și de aceea am pus mare accent pe acest lucru.
Astfel, am asfaltat:
• drumul de la Mirceștii Vechi la Rădulești,
• drumul din centru de la Jorăști până la intersecția cu drumul Surăii,
• drumul de la Vânători la Balta-Raței,
• str. Tudor Arghezi din Petrești,
• toate străzile din Vânători și din Jorăști,
• am turnat un strat de uzură pe trei străzi din satul Vânători,
• strada Mihai Eminescu din satul Jorăști,
• trei străzi în satul Rădulești,
• toate străzile din satul Mirceștii Noi.
Aceste asfaltări totalizează un număr de 35,8 km.
Am realizat un dig de 3,50 km în satele Mirceștii Vechi și Jorăști, aducând liniște cetățenilor din satele respective, care au avut mari probleme cu inundațiile din 2005.
S-au finalizat lucrările de modernizare la Școala de la Mirceștii Noi, iar pentru copii am construit trei terenuri de sport moderne în satele Mirceștii Noi, Vânători și Petrești.
Pentru elevii Școlii Vânători, am reușit sa atragem fonduri și am dotat cabinetul de informatică cu aparatură de ultimă generație. Totodată am susținut activitățile elevilor, asigurându-le deplasarea la diferite concursuri în țară și străinătate.
M-am implicat în organizarea unui Festival de dansuri populare pentru copiii între 6-16 ani, fiind prima manifestare de acest gen din județul Vrancea. Am reușit înființarea pentru prima dată la nivelul comunei Vânători a Ansamblului de dansuri numit “Plai Vrâncean”.
Copiii comunei Vânători s-au bucurat de darurile primite din partea Primăriei Vânători, atât cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, cât și cu ocazia zilei de 1 Iunie – ziua copiilor.
Deoarece iluminatul casnic nu mai făcea față iar cetățenii aveau probleme cu funcționarea aparatelor electrocasnice, am extins și redimensionat rețeaua electrică în satele Mirceștii Noi (zona Șoimu), în satul Petrești, în satul Vânători și în satul Jorăști.
Pe străzile principale din cele șapte sate ale Comunei Vânători am amplasat lămpi de tip LED, asigurându-se o luminozitate totală a străzilor respective.
Am început lucrările de aducțiune cu apă și canalizare în satul Petrești, Vânători și Jorăști. De asemenea se lucrează la alimentarea cu gaze în satul Petrești, realizându-se în anul 2020 un procent de 70% din această extindere, urmând ca în anul 2021 să fie alimentat cu gaze satul Petrești în întregime.
Începând din primăvara anului 2020 am început discuțiile pentru a implementa la nivelul comunei Vânători serviciile de transport în comun prestate de către Transport Public SA Focșani, implementare ce se va face treptat. În momentul de față, de aceste servicii beneficiază locuitorii din satul Petrești, urmând ca în cel mai scurt timp, acestea să fie asigurate pentru întreaga comună Vânători.
Pe data de 25 octombrie 2019, am depus la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației:
• proiect de Alimentare cu apă și canalizare pentru satele Petrești, Vânători și Jorăști,
• proiect pentru Înființare rețea distribuție și alimentare cu gaze naturale în satele Vânători, Jorăști, Balta Raței, Mirceștii Noi, Mirceștii Vechi și Rădulești,
• proiect pentru Asfaltare străzi în satele Balta Raței, Mirceștii Vechi și Rădulești.
Aceleași proiecte au fost depuse și la Compania Națională de Investiții, unde, în luna august 2020, au fost aprobate pentru finanțare proiectele de Alimentare cu apă, canalizare și drumuri.
Investițiile din Comuna Vânători au fost realizate atât cu fonduri proprii ale comunei, cât și cu fonduri de la guvern sau fonduri europene.
Au fost realizate cu fonduri de la Guvernul Românei:
• Digul de la Mirceștii Vechi și Jorăști,
• Școala cu clasele I-VIII de la Mirceștii Noi,
Prin atragerea unor fonduri europene au fost realizate:
• Construirea a 2 terenuri de sport la Vânători și Mirceștii Noi,
• Modernizarea iluminatului public prin montarea de lămpi de tip LED,
• Dotarea ISU Vânători cu un utilaj de stingere a incendiilor.
Prin atragerea de fonduri europene vor fi realizate:
• Proiectele de Alimentarea cu apă și canalizare pentru satele Petrești, Vânători și Jorăști,
• Înființare rețea distribuie și alimentare cu gaze naturale în satele Vânători, Jorăști, Balta Raței, Mirceștii Noi, Mirceștii Vechi și Rădulești,
• Asfaltare străzi în satele Balta Raței, Mirceștii Vechi și Rădulești
• Modernizarea sistemului de iluminat public cu lămpi de tip LED pe toate străzile din comuna Vânători(între 700-1.000 de lămpi, ce vor acoperi întregul iluminat stradal din cele 7 sate).
• Construirea unui teren de sport la Jorăști pe o parte din amplasamentul actualului Parc Jorăști.
În anul 2012 m-am prezentat în fața dumneavoastră și v-am cerut VOTUL, nu pentru 1(unul) sau 2(două) mandate, ca să trec prin istoria comunei Vânători, ci ca să pot să dezvolt și să aduc această comună a noastră la un alt nivel. Toți primarii care au fost până în anul 2012 nu au făcut cât am realizat eu în cei 8 (opt) ani de mandat. De aceea, DRAGI CETĂȚENI ai Comunei Vânători, vă rog să priviți la ceea ce s-a realizat în comună, să analizați și să-mi acordați VOTUL dumneavoastră pentru a putea CONTINUA și FINALIZA ceea ce am început, împreună cu echipa mea de consilieri locali, oameni gospodari in satele lor, cinstiți și devotați intereselor comunității noastre. AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU !”.
Consiliul Județean sprijină dezvoltarea comunei Vânători
Proiectele de dezvoltare a comunei Vânători sunt susținute de Consiliul Județean, cu implicarea directă a președintelui Marian Oprișan. Comuna Vânători face parte din localitățile unde se derulează lucrări din contractul de rețele de apă și canalizare în gruparea Focșani 1. Contractul de lucrări mai sus amintit face parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Acest proiect a fost inițiat și susținut de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. În cadrul acestui contract vor fi realizate rețele de apă și canalizare în localitățile Focșani, Cîrligele, Cotești, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vânători. Valoarea totală estimată fără TVA este de 126 milioane de lei. Perioada de execuție a lucrărilor este de 30 de luni la care se adaugă perioada de garanție a lucrărilor care este de 36 de luni. La nivelul comunei Vânători trebuie executate lucrări de extindere a aducțiunii pe o lungime de 4,3 kilometri și o extindere a rețelelor de apă pe o lungime de 11,2 kilometri. Tot în Vânători, la sistemul de canalizare sunt prevăzute lucrări de extindere a rețelei pe o lungime de 8,5 kilometri, extindere cu 3 stații de pompare ape uzate și extinderea conductelor de refulare pe o lungime de 7 kilometri. Valoarea lucrărilor ce vor fi executate pe raza comunei Vânători este de 24,3 milioane de lei.
Articol executat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PSD filiala Vrancea; CUI mandatar financiar 21200019