La Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focşani a început ieri, prima ediție a unui proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică. Clasic for Teens este un proiect realizat cu cofinanțarea AFCN inițiat de Asociaţia culturală ProPatria prin care Focșaniul este pus pe harta culturală a Europei. Reprezentantul Asociației, Mioara Moraru, a arătat că este un proiect de mare încărcătură artistică dar și emoțională prin care sunt aduși la Focșani foarte mulți artiști consacrați care fac performanță în afara granițelor dar și multe nume cunoscute în domeniul muzicii clasice din România. Este o îmbinare fericită între patru mari proiecte internaționale în muzica clasică. Este vorba depsre „Festivalul internațional al tinerelor talente ProPatria”, organizat de zece ani la Roma de Asociaţia culturală ProPatria, „Pianul Călător”, „Vioara lui Enescu” și „Flautul Călător”. Ediția din acest an a fost bulversată din cauza pandemiei, cu artiști care au confirmat inițial, dar au trebuit să renunțe din cauza restricțiilor impuse de autoritățile din țările lor la întoarcerea acasă din România. Cu toate acestea, organizatorii speră că va fi o ediție reușită care va fi piatra de temelie pentru anii următori. „Ne dorim ca acest prim proiect să fie piatra de temelie de la care să pornim și, în fiecare an, să se întâmple acest festival la Focșani. Vrem să punem Focșaniul pe harta culturală internațională. Valoarea adăugată a acestui proiect, dincolo de valoarea artistică, este latura educativă pentru că am introdus în program patru masterclasuri, de pian, vioară, acordeon și de violoncel”, a spus Mioara Moraru.
Menirea proiectului Classic for Teens este aceea de a completa procesul educativ muzical desfășurat în Focșani, cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. La Ateneul Popular vor avea loc cursuri de măiestrie şi o serie de concerte susținute de muzicieni consacrați și de tineri muzicieni cu o prezenţă importantă pe scenele lumii și care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare în realizarea visurilor lor. „Pentru noi este o oportunitate mare ca elevii să vadă nume așa de mari din lumea muzicii naționale și internaționale, să vadă pentru ce studiază, către ce tind. Toți copiii de la specializarea Muzică vor veni în sală la masterclasuri și recitaluri. Ne bucurăm că Focșaniul este pe harta culturală a României și a Europei”, a spus Simona Safta, directorul adjunct la Liceului de Artă.
Amfitrionii evenimentului vor fi cunoscuta și îndrăgita actriță focșăneancă Roxana Lupu, cunoscută publicului larg pentru rolul Reginei Maria în lungmetrajul cu același nume și al Reginei Elisabetta a Marii Britanii la BBC, alături de actorul Sorin Francu. „Vorbim despre acest festival de aproape un an de zile și iată că se materializează. Invit toți focșănenii care iubesc această muzică să vină la Ateneu și să urmărească aceste concerte care se vor desfășura pe parcursul acestei săptămâni. Veți avea ocazia să vă întâlniți cu unii dintre cei mai valoroși instrumentiști ai României și veniți din afara țării”, a spus directorului Teatrului Municipal, actorul Sorin Francu.
Evenimentul nu ar fi putut fi organizat fără sprijinul echipei de 25 de volunari implicați în acest proiect, coordonați de Ana Hornea. „Festivalul nu este despre ceea ce avem noi de câștigat, ci despre ceea ce avem noi de oferit”, a spus Ana Hornea.
Unul dintre tinerii artiști care vor urca pe scena Ateneului Popular este acordeonistul Ghenadie Rotari. În cadrul conferinței de presă organizate ieri, tânărul artist a vorbit despre provocările acestei pandemiei de coronavirus care a blocat toate evenimentele culturale. A fost o perioadă extrem de grea, în care niciun artist nu știa când se va întoarce pe scenă. „Este o mare bucurie să fim aici. Este un festival unic, prin care îmbinăm concertele de muzică clasică cu educația oferită copiilor”, a spus Ghenadie Rotari.
În săptămâna 14-20 septembrie 2020 Focșaniul va vibra pe sunetele muzicii clasice. Muzicieni din toată lumea vor poposi în Focșani pentru a le dărui tinerilor focșăneni și publicului larg evenimente muzicale de excepție și de intensă emoție. In splendidul spaţiu al Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia vor avea loc concerte și recitaluri de pian, canto, vioară și acordeon, susținute de: Michael Abramovich (Germania), Filippo Tenisci (Italia), Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Italia), Ryo Terukina (Japonia) și din România, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan Suma, Nicholas Lupu, Anta Agavriloae – Barbu. Programul se va încheia cu concertul Cvintetului Ateneului Mr.Gh.Pastia și al tinerilor muzicieni în devenire de la Liceul de Arte Gh. Tattarescu din Focșani.
Proiectul Classic for Teens reunește în mod excepțional alte două mari proiecte de rezonanță internațională: Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești, care prin laureații săi prezenți la eveniment, lansează cu această ocazie evenimentele celei a zecea ediții, aniversară și Turneul naţional Vioara lui Enescu – ediţia aniversară Beethoven 250, care îi va aduce în faţa publicului pe muzicienii Gabriel Croitoru și Horia Mihail.
Classic for Teens este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg, și nu în ultimul rând, o speranța de întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place, ceea ce ne reprezintă, ci trebuie să găsim alternativele pentru a continuă să fim cine suntem chiar și în condițiile în care luptăm cu o pandemie.
Evenimentul, cofinanțat de AFCN, este realizat de Hubart Agency în colaborare cu Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia).
CALENDAR EVENIMENTE
#classicforteens #cofinantatdeAFCN
CONCERTE – Ateneul Mr.Gh. Pastia
1. 14/09/2020 – ora 19:00
Pianul călător – Recital de pian susținut de Horia Mihail
o Beethoven : Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I
o Beethoven : Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
o Beethoven : 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80
o Beethoven : „Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59
ora 20:30 – Recital de pian susţinut Ryo Terukina (Japonia)
o Mozart : Piano sonata n.10 KV330
o Schumann : 2 movimenti da Fantasiestücke op.12
o Beethoven : Piano sonata n.31 op.110
2. 15/09/2020 – ora 19:00
Concert de acordeon clasic și pian susținut de Duo Aspera- Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Rep. Moldova/ Italia)
o Astor Piazzolla : Primavera Portena, Adios Nonino, Verano Porteno, Muerte del Angel, Otono Porteno, Milonga sin Palabras, Libertango, Invierno Porteno
o Petri Makkonen – Moldavian Rock
3. 16/092020 – ora 19:00
Recital liric, baritonul Nicholas Lupu (România), la pian Anta Agavriloae – Barbu
o Arii din opere de Rossini, Donizetti, Bellini, Leoncavallo și canzonette italiene de Eduardo di Capua, Agustín Lara, R. Leoncavallo.
4. 17/09/2020 – ora 19:00
Recital susținut de Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian
Ludwig van Beethoven :
o Romanța pentru vioară și pian nr.2 în Fa major, Op.50
o Sonata pentru vioară și pian nr.1 op.12 nr.1 în Re major
o Sonata pentru vioară și pian nr.5 op. 24 în Fa major “Primăvara”
o Romanța pentru vioară și pian nr.1 în Sol major op. 40
5. 18/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia
o Recital de violoncel susţinut de Răzvan Suma
6. 18/09/2020 – ora 20:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia
Recital de pian Filippo Tenisci (Italia)
o Ludwig van Beethoven – Sonata quasi una Fantasia op. 27 nr.1
o Franz Liszt – Deux Legendes S 175 (Saint François d’Assise, La predication aux oiseaux, Saint François de Paule marchant sul le flots)
o Robert Schumann – Humoreske op. 20
7. 19/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia
Recital de pian Michael Abramovich (Germania)
o Fryderyk Chopin – 24 Preludii Op 28
o Franz Liszt – Sonata
8. 20/09/2020 – ora 19:00 Ateneul Mr.Gh. Pastia
Concert de închidere susținut de Cvintetul Ateneului Popular Mr.Gh.Pastia din Focșani, cu participarea tinerilor muzicieni ai Liceului de Arte Gh. Tăttărescu.
MASTERCLASS
1. Acordeon – Ghenadie Rotari 14-15-16/09
2. Vioară – Gabriel Croitoru 16-17-18/09
3. Violoncel – Răzvan Suma 16-17-18/09
4. Pian – Michael Abramovich. 17-18-19/09
PROIECT cofinanțat de AFCN
Organizat de Hubart Agency
În colaborare cu: Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia, Primaria Municipiului Focsani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia), Festivalul International Propatria, Liceul de Arte Gh.Tattarescu, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia, Organizatia Civica Vrancea, Asociaţia culturală Pro Contemporania
Parteneri media: TVR-Internațional, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Atlas tv, Monitorul de Vrancea
Sponsori: Autovip, Casa Vrânceană, Sara Resort, Grafit Srl, Farmacia Alcor, Casa de moda Pygmalion