În fiecare an, ziua de 13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA – constituie un moment de profundă încărcătură patriotică în viaţa şi activitatea salvatorilor. În urmă cu 172 de ani, armata condusă de căpitanul Pavel Zăgănescua înfrânt numeroasa oştire otomană în bătălia dată pe Dealu Spirii. Astfel, ziua de 13 Septembrie 1848, a marcat prima mare implicare a pompierilor militari în luptele de apărare a poporului român împotriva cotropitorilor străini.
Această dată rămâne una dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor fiind recunoscută unanim, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.
Pentru evocarea acestui eveniment deosebit de important, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a participat cu 20 de cadre militare,în perioada, 07 -11 septembrie, la campania de donare de sânge „Salvatorii donează pentru viaţă”, iniţiată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Astăzi, 14 septembrie, la sediul unităţii, a avut loc o ceremonie militară organizată într-un cadru restrâns, cu respectarea măsurilor de distanţare fizică. În deschiderea festivităţiis-au transmis mesajele aniversare ale Inspectorului General, general de brigadă Dan-Paul Iamandi şi a inspectorului şef al I.S.U. Vrancea, colonel Flaviu Chiscop, după care a urmat citirea ordinelor de avansare în gradul următor înaintea expirării stagiului minimîn grad.
Prin Ordinul Inspectorului General a fost avansat la gradul de colonel, prim-adjunctul inspectorului şef, Soare Cristian, ca urmare a modului de îndeplinire a atribuţiilor, pregătirea profesională şi comportarea demnă.Totodată, au fost avansaţi în gradul următor prin Ordinul Inspectorului Şef, 3 ofiţeri şi 5 subofiţeri. Astfel, au fost înaintaţi în gradul de locotenent-colonel, maiorul Gavrilă Adrian-Cristinel şi maiorul Meran Liviu-Valentin; în gradul de maior,căpitanul Nanu Cristi-Cosmin. La subofiţeri a fost înaintat în gradul de plutonier adjutant şef, plutonierul adjutant Nica Nicolae, iar în gradul de plutonier adjutant, plutonierii majori Chiriac Relu, Dumitraşc Cristinel, Udrişte Gabriel-Aurelian şi Vasile –Răuţă Ionuţ-Florinel.
Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, plutonierul adjutant Busuioc Sorin-Irinel a primit insigna onorifică „Pompier de Onoare al judeţului Vrancea”, iar plutonierul major Badea Alin-Ghiocel a primit insigna onorifică „Salvator de Onoare al judeţului Vrancea”, distincţii care se conferăpentru obţinerea de performanţe profesionale deosebite şi îndeplinirea unor servicii de excepţie sau acte de eroism.
„Pompierul de onoare al judeţului Vrancea”, plutonier adjutant Busuioc Sorin-Irinel, a fost recompensat astăzi, în cadrul unei festivităţi organizate la sediul Ministerului Afacerilor Interne, de către domnul ministru Maricel Vela, cu „Emblema de Onoare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu citirea Ordinului de Zi pe Unitate, prin care au fost recompensate cu „Diplomă de merit” – 10 cadre militare şi cu „citarea prin Ordinul de Zi pe Unitate”– 74 de cadre militare.
Celebrarea Zilei Pompierilor din Româniaeste, de asemenea, un prilej de comemorare a eroilor pompieri care s-au jertfit pe altarul datoriei pentru salvarea şi ajutorarea semenilor. În acest context, mâine, 15 septembrie, va avea loc oficierea unei slujbe religioase la mormântul pompierului vrâncean, maior post-mortem Liviu Mihalache, căzut la datorie în urma unui incendiu în data de 10 februarie 2000.
Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice ISU Vrancea