FOTO: Șah: Yannis Raphael Grecu, de la CSM Focșani 2007, câștigător la „Cupa Complex Ciucaș“

0
128

În perioada 4 – 6 septembrie 2020, în Stațiunea Cheia din județul Prahova, la Complexul Turistic Ciucaș, s-a desfășurat concursul de șah clasic Cupa Complex Ciucaș”. Au luat startul 84 de jucători legitimați la mai multe cluburi din țară și care s-au întrecut în două grupe – seniori și juniori – pe parcursul a șase runde. Organizarea a fost asigurată ACS Rozmarin București, fiind omologată național la FR Șah și internațional la Federația Internațională de Șah.

La concurs, la grupa de juniori, au participat jucători legitimați la ACS Noul Regat Crișa de Pitești, CS Master Mind București, ACS Rozmarin București, ACS Drobeta Turnu Severin, CS Oxygen București, CSS Târgu Mureș, CS Universitar de Șah București, Clubul Central de Șah București, ACS Minerva Brăila, ACS Smart Galați, Wisconsin Sport Club Târgoviște, CSS Viitorul Cluj-Napoca, SCM Gloria Buzău, dar și Yannis Raphael Grecu, junior U12 legitimat la CSM Focșani 2007. Sportivul focșănean a ocupat un merituos loc 2 în clasamentul general, acumulând 5,5 puncte din 6 posibile (fiind la egalitate de puncte cu jucătorul clasat pe locul 1), dar și locul 1 în clasamentul întocmit pentru juniori U12.

Acest rezultat deosebit, al talentatului junior focșănean, este cu atât mai merituos cu cât el a fost obținut în condițiile în care concursurile de șah în sălile de joc au fost suspendate din martie. Acest vid competițional pe tabla de șah fizică s-a prelungit până la sfârșitul lunii august, când au început să se reia organizarea concursurilor de șah cu respectarea strictă a Ordinului comun al Ministerului Tineretului și Sportului și al MinisteruluiSănătații cu nr.780/1432/2020, ce face referire și la activitațile sportive organizate în spații închise, cum este și situația concursurilor de șah.

În această de pauză competițională, la secția de șah a CSM Focșani 2007 s-au suspendat și antrenamentele desfășurate prin prezența fizică la sală a jucătorilor. În aceste condiții, activitatea secției de șah a CSM Focșani 2007 s-a mutat, în perioada respectivă, în totalitate în spațiul online pe două platforme special concepute pentru șah, specificul șahului din punct de vedere sportiv permițând desfășurarea eficientă a antrenamentelor, dar și participarea la numeroase concursuri oficiale și tematice.

Astfel, participarea juniorilor secției la antrenamente și concursuri de șah oficiale, desfășurate sistematic în mediul online, a fost în permanență monitorizată în această perioadă atât din punct de vedere cantitativ, dar și din punct de vedere al eficienței. La data de 30 aprilie 2020 s-au cumulat înregistrările activității șahiste, desfășurate în mediul online, în mod individual ale juniorilor de la CSM Focșani 2007, având ca punct de start data de 15 martie. Aceste punctaje au fost adunate și cu înregistrările activității șahiste individuale desfășurate în mod fizic de juniorii de la CSM Focșani 2007 în perioada 1 februarie – 15 martie.

Astfel, pentru perioada 1 februarie – 30 aprilie, pentru juniorii respectivi au fost întocmite, la nivelul secției de șah a CSM Focșani 2007, ierarhiile prezentate mai jos, ce reflectă diverse aspecte de referință, specifice activitățiilor individuale.

Clasament general:

– Alexandru-Ionuț Borza, loc I cu 113286 puncte; Yannis-Raphael Grecu, loc II cu 109466 puncte; David-Mihai Andrei, loc III cu 102978 puncte;

Clasament dezlegări:

– Alexandru-Ionuț Borza, loc I cu 80991 puncte; Yannis-Raphael Grecu, loc II cu 71567 puncte; David-Mihai Andrei, loc III cu 70012 puncte;

Clasament concursuri online:

– David-Mihai Andrei, loc I cu 8340 puncte; Yannis-Raphael Grecu, loc II cu 6772 puncte; Alexandru-Ionuț Borza, loc III cu 6020 puncte;

Clasament concursuri:

Yannis-Raphael Grecu, loc I cu 29003 puncte; Alexandru-Ionuț Borza, loc II cu 24743 puncte; David-Mihai Andrei, loc III cu 23034 puncte.

Pentru perioada 1 mai – 30 septembrie 2020, la nivelul secției de șah, activitatea individuală a juniorilor este monitorizată atât pentru participarea online la antrenamente și concursuri, cât și participarea fizică la concursuri.

În acest moment clasamentul general pentru această perioadă arată astfel: Adelin-Ștefan Dăscălescu, loc I cu 203830 puncte; Yannis-Raphael Grecu, loc II cu 91581 puncte; Denis-Ionuț Pilă, loc III cu 88757 puncte.

În perioada următoare, în Vrancea este programată organizarea a două concursuri de șah tradiționale: „Cupa Micul Pion Adjud” în Adjud, la începutul lunii octombrie, și „Cupa Greșu”, la complexul Flora din Greșu, între 15-18 octombrie.

Mihai STRÎMBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here