ULTIMA ORĂ! Guvernul Orban nu a alocat niciun leu și nici nu a distribuit în școlile din Vrancea măști, dezinfectanți sau tablete! A pasat responsabilitatea primarilor

0
1272

Guvernul României nu a alocat niciun leu și nici nu a distribuit în școlile din județul Vrancea măști de protecție, dezinfectanți sau tablete, a declarat în cadrul unei conferințe de presă deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr. Acesta a acuzat că guvernul liberal a pasat responsabilitatea privind achiziționarea de măști, dezinfectanți, tablete și toată logistica necesară pentru cursurile on-line, pe umerii primarilor.

În această pandemie, începerea anului școlar reprezintă o provocare, dat fiind faptul că există multe țări în jurul nostru în care deja multe școli au fost închise la doar două săptămâni de la deschidere, iar sute de cadre didactice s-au înbolnăvit cu noul coronavirus. La nivelul județului Vrancea avem 452 de unități de învățământ, din care 113 școli cu personalitate juridică, și există un necesar de 6 milioane de măști de protecție, 70 de mii de litri de dezinfectant, 406 aparate de termoscanare, 15 mii de abonamente de internet, 3500 de laptopuri, 2000 de camere web și 29 de mii de tablete. Toate aceste lucruri erau considerate ca și rezolvate de către Guvernul Orban și de ministrul Educației. În realitate, Guvernul României nu a achiziționat și nu a transmis către unitățile școlare din Vrancea până la acest moment nicio mască, niciun material dezinfectant, nicio tabletă! Pe tot parcursul verii Guvernul nu a făcut absolut nimic, în afară de declarații, pentru începerea anului școlar“, a afirmat deputaul Angel Tîlvăr.
Acesta a acuzat guvernul că pasează responsabilitatea începerii noului an școlar „aproape în exclusivitate“ autorităților locale. „Este vorba de o strategie dezastruoasă și descalificantă pentru un guvern și anume aceea de a pasa răspunderea gestionării acestui moment extrem de complicat aproape exclusiv pe umerii autorităților locale“, a mai spus deputatul Angel Tâlvăr.

Guvernul a pasat responsabilitatea începerii anului școlar pe umerii primarilor

Alături de deputatul social democrat, la conferința de presă de la sediul PSD Vrancea s-au aflat primarii localităților Gugești-Vasile Vatră, Vîrteșcoiu-Viorel Mîrza și Fitionești-Iordache Cazacu. Aceștia au precizat că Guvernul Orban nu a trimis către unitățile școlare nimic din ceea ce a promis. Ba mai mult, la ultima rectificare bugetară, sumele alocate localităților cu primari PSD au fost infime în raport cu sumele alocate localităților conduse de primari PNL.
„Pot spune că suntem într-o situație fără precedent. Deși avem un guvern care s-a angajat că o să gestioneze așa cum trebuie această pandemie, am fost obligați să asigurăm noi, autoritățile locale cele necesare pentru începerea anului școlar. Am procurat tot ce trebuie pentru buna desfășurare a activității în școli pentru o lună de zile. Am cumpărat 10 mii de măști, am achiziționat dezinfectantul necesar pentru toate unitățile școlare și am achiziționat 300 de tablete. Cum am făcut? Am renunțat la investiții și am dus banii la acel capitol care ne permite să facem tot ce trebuie pentru a funcționa școlile“, a afirmat primarul comunei Gugești Vasile Vatră.
Acesta a precizat că necesarul pentru buna funcționare a școlilor de pe raza comunei Gugești este de un milion de lei, bani pe care primăria nu îi are. „Avem nevoie de încă 300 de tablete, 55 de laptopuri, 40 de camere web, 6 aparate de termoscanare, 30 de camere pentru videoconferință, 40 de videoproiectoare, 5 mii litri dezinfectanți, 120 de mii de măști, etc. Din calculele noastre toate acestea ar costa un milion de lei, bani pe care nu îi avem“, a susținut primarul Vasile Vatră.

Aceeași situație se regăsește și în comuna Vîrteșcoiu. „La nivelul comunei am luat toate măsurile din resurse proprii pentru a începe anul școlar în bune condiții. Dar trebuie înțeles că noi nu avem banii necesari pentru asigurarea măștilor și materialelor dezinfectante pentru întregul an școlar. Problema e ce se va întâmpla după ce începe școala, noi nu știm acum ce se va întâmpla peste 2-3 săptămâni, cum vor evalua lucrurile legat de acest nou coronavirus“, a afirmat primarul comunei Vîrterșcoiu, Viorel Mîrza.

Primarul comunei Fitionești Iordache Cazacu a precizat că a asigurat materialele necesare și măști pentru o perioadă de 2-3 săptămâni. Acesta a arătat că are o mare problemă legată de transportul elevilor la școală, deoarece Primăria Fitionești are un singur microbuz cu care trebuie transportați 184 de copii.
„Noi am luat toate măsurile și unitățile școlare din comuna Fitionești pot funcționa în condiții de siguranță maxim 3 săptămâni. Marea noastră problemă este transportul copiilor la școlă. Avem un singur microbuz cu care trebuie să transportăm 184 de copii. În acest context este aproape imposibil să respectăm regulile privind diastanțarea socială. Pe nimeni din guvern nu a interesat în cât timp pot fi transportați acești copii dacă se respectă regula cu maxim șase copii în microbuz. Pe nimeni din guvern nu a interesat de cât timp este necesar pentru termoscanare, sau spălatul pe mîini după fiecare pauză“, a afirmat primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here