Managerul PNL al Spitalului Județean – scuze, bâlbe și greșeli; i-au trebuit 4 luni să pună în funcțiune aparatul de testare a infecției cu Covid-19

0
1062

După lupte seculare, care au durat mai bine de patru luni, aparatul Real Time PCR, pentru testarea infecției cu Covid 19, achiziționat cu bani alocați de Consiliul Județean, a fost pus în funcțiune săptămâna aceasta. Pentru a se mândri cu „reușita” ei, managerul interimar Codruța Elena Neagu, PNL-istă și rudă a prefectului PNL-ist Gheorghiță Berbece, a susținut vineri o conferință de presă, „condimentată‟ cu bâlbâieli. „În primul și-n primul rând, și cel mai așteptat subiect de către dumneavoastră, este punerea în funcțiune a aparatului Real Time PCR. Acesta a devenit funcțional de două zile; se lucrează prope… probe pentru depistarea noului coronavirus, SARS CoV-2. Acest aparat a fost montat în laboratorul BK care deservește secția TBC și care a fost mutat în cadrul pavilionului extern, unde funcționau secțiile de Oftalmologie, ORL și Dermatologie. Țin să vă spun de la început că acel… acest aparat, Real Time PCR de care vorbim, a fost achiziționat prin fonduri europene alocate de către Consiliul Județean Vrancea. Acesta a costat circa 124 de mii de euro, undeva la 335 de mii de lei‟, a citit de pe niște hârtii managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, împărțitoare de materiale electorale ale „ciumei galbene”.

Doamna manager, cine v-a făcut calculele, ruda de la Prefectură? Pe ce planetă 124 de mii de euro înseamnă 335 mii lei? Calculând la cursul 4,8 lei pe euro, reiese un cost de 595 mii lei. Pe de altă parte, despre ce fonduri europene vorbiți? Banii de la Consiliul Județean provin din fonduri proprii. Nu vedeți bine din cauza măștii?

De altfel, din eroare în eroare, așa a decurs conferința de presă. PNL-ista a încurcat milioanele de lei cu milioanele de euro și nu a ratat ocazia să lanseze atacuri la adresa lui Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean, omul datorită căruia spitalul din al cărui scaun de manager se fălește liberala de la Păunești, a beneficiat de investiții în aparatură și echipamente medicale în valoare de 80 de milioane de lei.

Aș vrea să vorbim și despre cheltuielile angajate de către Consiliul Județean Vrancea, către spital, din bugetul județean și aș vrea să insist aici și să repet: cheltuieli angajate din bugetul județean, nu din bugetul personal sau al vreunui partid politic. S-au alocat prin hotărârea din 31 martie al acestui an 11 milioane de euro pentru spital, bani cu care a fost achiziționat și acest aparat Real Time PCR. S-a alocat o primă tranșă de 5 milioane pentru echipamentele medicale sanitare‟. Deși unul dintre reporterii prezenți la conferință a întrebat dacă sigur este vorba de „11 milioane euro‟, Codruța Elena Neagu a spus ferm că da. Câteva ore mai târziu, managerul interimar a revenit cu un email în care a recunoscut că a greșit.

Desigur doamna manager, bugetul județean, nu bugetul personal, deși ceva mai devreme ați afirmat că sunt fonduri europene. Dar care credeți că este circuitul banilor? După părerea dumneavoastră, fondurile, fie că sunt din sursele proprii ale administrației județene, fie că sunt din finanțare guvernamentală ori europeană, vin  așa cum vă plăteau pe dumneavoastră pacienții după ce le scobeați dinții?

Ca să fiți dumneavoastră șefă pentru un spital cu RMN, 2 computere tomograf, săli de operație ca în clinicile vest europene, cineva a trebuit să facă demersuri la Ministerul Sănătății, să scrie proiecte, să obțină finanțare. Știți cine sunt acești cineva? Marian Oprișan și echipa sa din Consiliul Județean, Constantin Mîndrilă, managerul internat cu forța de PNL-iști, și echipa sa din Spitalul Județean.

Dar n-ați avea de unde să știți, de la scos măsele stricate la scris proiecte pentru obținerea unor finanțări e cale lungă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here