Lemn de foc și cherestea, expediate fără avize; societatea a fost amendată

0
878

ACŢIUNILE POLIŢIŞTILOR VRÂNCENI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI SILVIC

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul silvic au fost aplicate 14 sancţiuni contravenționale şi au fost confiscați peste 38 metri cub de material lemnos, în valoare de peste 17000 de lei.

În perioada 4-9 septembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani, ai Direcției Silvice Vrancea și ai ocoalelor silvice de regim au desfăşurat mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

În urma celor 113 controale, din care 104 desfășurate pe drumurile publice, 8 în fondul forestier și unul la depozite de materiale lemnoase/instalații de debitat lemn rotund, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de peste 11000 lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 38 m.c. de material lemnos, în valoare totală de peste 17000 lei.

Exemplu:

La începutul lunii septembrie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focșani, au efectuat un control la un depozit de materiale lemnoase /instalația de debitat lemn rotund al unei societăți comerciale din comuna Nereju.

Astfel, polițiștii au constatat faptul că operatorul economic a expediat din incinta depozitului 24,30 m.c. lemn foc și cherestea rășinoase, fără a emite avize de însoțire conform prevederilor legale. De asemenea, s-a constatat că acesta nu ar fi operat date corecte în SUMAL (sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) și ar fi raportat o situație nereală a stocurilor de masă lemnoasă aferente depozitului pentru luna iulie a.c..

Totodată, polițiștii au stabilit faptul că un aviz de însoțire emis în cursul lunii iulie a.c. nu fusese înregistrat la nicio rubrică în registrul de evidență intrări/ieșiri al depozitului. Societatea comercială a fost sancționată cu amendă în cuantum de 6000 lei iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea contravalorii cantităților de 20,22 m.c. cherestea rășinoase și 4, 08 m.c. lemn foc.

Comunicat IPJ Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here