Primarul Cristi Misăilă acuză: Condiții aberante impuse școlilor de Guvernul PNL pentru începerea noului an școlar

0
1129

Guvernanții liberali își bat joc de copiii, părinții și profesorii care se pregătesc pentru începerea noului an școlar. Părinții reclamă măsurile aberante impuse de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru noul an școlar. Ei nu știu cu cine să lase, acasă, copiii care vor învăța online. Timp de șase luni de zile, în plină pandemie de Coronavirus, guvernanții liberali nu au avut timp să cumpere măști, laptopuri, tablete pentru copii, astfel încât lecțiile să fie organizate online și să fie evitate aglomerațiile în școli!

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a acuzat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernul a fost luat pe nepregătite de începerea noului an școlar, deși suntem în pandemie de șase luni de zile. Potrivit edilului, condițiile impuse de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt aberante. De exemplu, la grădinițele cu program prelungit, pătuțurile trebuie aranjate la distanță de 1,5 metri, în vreme ce la restaurant pot sta 4-6 persoane la o masă, fără niciun fel de restricții. În plus, purtarea măștilor, mai ales în cazul elevilor din clasele primare, este o măsură extremă, care nu are efect, deoarece este greu de crezut că vor putea fi respectate regulile de purtare și de folosire a măștilor.

Edilul municipiului a arătat că deja a primit zece sesizări, în care părinți din Focșani critică măsurile adoptate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pentru începerea noului an școlar. Părinții se tem să trimită copiii la școală și susțin că guvernul în loc să pregătească cele mai bune condiții pentru noul an școlar, se pregătește de alegeri. Părinții acuză că ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății a fost adoptat fără consultarea părinților, fără să ofere soluții în cazurile în care aceștia trebuie să stea acasă cu copiii care participă la cursuri online.

Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a arătat că, prin deciziile adoptate până acum, Guvernul PNL transferă responsabilitatea în spatele primăriilor, până la acordarea resurselor financiare. Doar la Focșani sunt peste 15.800 elevi și 3.500 profesori. Conform necesarului făcut de directorii școlilor din Focșani, doar la nivelul municipiului ar fi nevoie, până la sfârșitul anului, de 1,6 milioane măști, 14 tone de dezinfectant, 9 tone de săpun lichid, 52 mii cutii de șervețele. La acestea se adaugă 3.737 abonamente internet, 1.032 laptopuri, 612 camere web, 9.315 tablete, 71 aparate termoscanat. O primă estimare arăta că municipalitatea ar avea nevoie de 3,1 milioane lei pentru a acoperi necesarul de materiale solicitate de directorii unităților școlare. Aceasta în condițiile în care veniturile din taxe și impozitele locale s-au redus, iar cheltuielile au crescut anul acesta în condițiile pandemiei de coronavirus. Mai mult, legislația muncii prevede că aceste cheltuieli cu materialele de protecție trebuie asigurate de angajator, respectiv Ministerul Educației.

Liberalii promit, dar nu au dat niciun ban pentru școli

Primarul Cristi Misăilă a solicitat în repetate rânduri să fie organizate întâlniri cu reprezentanții unităților de învățământ, la care să participe și cei ai Inspectoratului Școlar și ai Prefecturii. Abia pe 21 august a avut loc o astfel de întâlnire, la care a participat Dorin Cristea, fostul inspector școlar general, ocazie cu care directorii au arătat că unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru desfășurarea de cursuri online. Școlile nu au laptopuri suficiente, nu au camere web, nu au abonamente de internet cu bandă largă, iar elevii nu au tablete sau abonamente la internet. „Elevii nu sunt dotați cu tablete pentru a participa la cursurile online”, a precizat primarul Misăilă. Mai mult, deși guvernanții liberali au promis măști și tablete, nu a venit nimic până acum. În schimb, aceștia aruncă vina pentru aceste nerealizări în spatele primarilor. De parcă bugetele localităților ar fi un sac fără fund! Dovadă a dezinteresului Guvernului Liberal privind începerea noului an școlar este vizita ministrului Educației, Monica Anisie, la Focșani. Aceasta a efectuat o vizită electorală în municipiu și nu a fost interesată de soarta unităților de învățământ și nu a dorit să discute cu primarul municipiului, Cristi Misăilă, despre modul în care sunt pregătite școlile pentru noul an școlar.

Edilul a acuzat că liberalii le dau mesaje directorilor unităților școlare și le spun să ceară bani de la primărie, în condițiile în care nu au fost publicate acte normative cu rectificarea bugetară. Practic, la acest moment, se știe doar că a fost aprobată alocarea unei sume pentru cheltuielile necesare la începerea anului școlar, însă nu și sumele care îi revin municipiului Focșani. „Nu se știe ce sume au fost alocate pentru municipiul Focșani”, a spus primarul Cristi Misăilă. Aceasta în condițiile în care durează cel puțin o săptămână până când pot fi folosiți acești bani, iar anul școlar începe peste două zile.

Primăria Focșani a alocat 81 mii lei pentru materiale sanitare și medicamente. De asemenea, prin Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice vor fi făcute dezinfecția și dezinsecția în unitățile de învățământ. Primarul Cristi Misăilă a acuzat lipsa de interes a liberalilor din Direcția de Sănătate Publică (DSP), care au vrut să blocheze campania de instruire organizată de medicul epidemiolog al Spitalului Județean, dr. Diana Stoica, alături de medicul epidemiolog de la Spitalul Militar Focșani, dr. Bianca Andone, cu directorii unităților școlare și medicii cabinetelor de medicină școlară. Primarul Misăilă a precizat că a avut discuții cu directorul adjunct al DSP Vrancea, liberala Janina Lazăr, care i-ar fi spus că aceste acțiuni din școli „nu sunt legale”. În plus, medicii au fost sunați și li s-a spus să înceteze cu aceste acțiuni de instruire pentru că urmează să aibă loc acțiuni organizate de DSP. Însă, până acum, DSP nu a făcut nimic, doar verificări dacă sunt respectate condițiile minime pentru începerea anului școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here