În plină pandemie, ministrul penelist al Sănătății, Nelu Tătaru, îi pune în pericol pe copiii care de luni trebuie să meargă la școală. Cum?! Insistă ca adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate, respectiv avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate, să rămână obligatorii, deși medicii de familie au cerut să se renunțe la aceste cerințe, tocmai pentru a nu-i expune inutil pe elevi și preșcolari. Potrivit hotnews.ro, „Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, într-o emisiune televizată, că a trecut ceva timp de când copiii nu au fost evaluați din punct de vedere al sănătății, situație în care: «Ar trebui să avem un efort comun, în care să știm că ei vor merge în siguranță către școală și ceilalți elevi, unde vor merge (la școală), se vor simți în siguranță»‟.
De asemenea, ministrul Tătaru a mai spus, în cadrul aceleiași emisiuni televizate, că: „Sunt zone în care, într-adevăr, nu avem medici de familie, în care au foarte mulți oameni pe liste, zone rurale în care chiar nu se poate. Transformăm acele adeverințe într-un triaj complet la intrarea în școală”.
Și doar a spus, căci nimic concret nu s-a stabilit… în condițiile în care oamenii nu au nevoie de vorbe goale, ci de fapte concrete.
Am stat de vorbă cu doi medici de familie din Vrancea, care ne-au spus că nu prea văd rostul eliberării acestor avize epidemiologice în contextul în care valabilitatea lor expiră în 24 de ore.
„Expunere inutilă la îmbolnăvire‟
De la începutul pandemiei și până în prezent, telefoanele medicilor de familie au sunat aproape fără întrerupere. De teama spitalelor, oamenii au apelat la ajutorul medicilor de familie pentru diverse sfaturi sau îndrumări medicale, în timp ce guvernanții s-au rezumat să le adreseze simple mulțumiri. Și nu o spunem noi, ci chiar dr. Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea. „În birourile decidenților, lucrurile se văd altfel. Decidenții uită că n-au medic de familie în toate localitățile, uită că n-au medic școlar și asistentă la toate școlile sau la toate grădinițele și, cel mai important, uită că de 7 luni, de când ne confruntăm cu pandemia, medicii de familie n-au primit de la guvernanți nici măcar un capăt de ață, ci doar felicitări, mulțumiri și recunoaștere. Deci… ne-au umplut de recunoștință‟, spune dr. Grigore Hanță.
Medic de familie la rândul său, dr. Grigore Hanță este de părere că un singur doctor nu poate face față, fizic, unui număr mare de elevi veniți buluc la cabinet pentru eliberarea adeverinței medicale și a avizelor epidemiologice. „Sunt convis că de la foarte multe unități școlare părinții vor fi purtați pe drumuri, trimiși pe la medici, medicii nici nu-i pot vedea și nici nu-i pot programa pe toți într-un timp atât de scurt! Va fi o agitație creată prin fuga de răspundere a unora sau a altora. Pentru elevii care sunt deja înscriși, atât timp cât se face triajul zilnic la fiecare unitate școlară, din punctul meu de vedere, ca și eficiență, n-ar trebui să se ceară astfel de adeverințe sau avize de reintrare în colectivitate pentru că triajul, făcându-se zilnic, cel care observă că ceva nu este în regulă cu elevul respectiv, îi va trimite la medicul de familie“, spune medicul.
„Pentru cei care lipsesc, fie că au fost bolnavi, fie că i-au ținut părinții mai multe zile acasă, cred că ar fi necesar un aviz, pentru că unitatea școlară nu știe de ce a lipsit copilul. Dar ca să ceri într-o localitate de 1.000 sau 2.000 de copii să vină în aceeași zi cu avize de la un singur medic, e o absurditate! Trebuie să stabilească cineva cum pot fi eliberate mai mult de 20 de adeverințe pe zi, în condițiile în care asta este impunera Casei de Asigurări privind numărul de consultații. Dacă o consultație o poți da de la distanță, avizul nu-l poți da la distanță. A introduce în circuitul de consultații copii sănătoși sau presupus sănătoși, alături de pacienții programați în mod normal la consultații, cu anumite afecțiuni, mi se pare o expunere inutilă a copilului la îmbolnăvire. Dacă am peste 350 de elevi, fizic nu am cum să le dau vineri atâtea adeverințe medicale. În plus, până luni, când începe școala, s-au scurs mai bine de 24 de ore, deci avizul e degeaba. El pleacă de la mine de la cabinet și până luni se îmbolnăvește sau devine pozitiv la o afecțiune, nu neapărat la Covid‟, a adăugat dr. Grigore Hanță.
Problemele medicilor de familie de la sate
Cum și cine va face triajul zilnic epidemiologic în instituțiile de învățământ de la sate care nu au văzut picior de medic sau asistentă școlară?! Iată o întrebare la care ne răspunde dr. Rolanda Merișor, medic de familie în Suraia. „Problema se pune în felul următor, dacă în oraș există medic de medicină școlară și asistent, în mediul rural nu există așa ceva! Noi ne-am asumat voluntar eliberarea acestor documente, având în vedere că elevii sunt pacienții noștri și că-i cunoaștem foarte bine, dar în actualul contex nu cred că este benefică pentru nimeni aglomerarea cabinetelor de medicină de familie.
De regulă, în adeverința medicală specificăm starea, la momentul respectiv, a pacientului, iar avizul epidemiologic se referă și la o posibilă boală cronică a copilului. În 24, 48 sau 72 de ore se pot întâmpla foarte multe lucruri! Nu se pune problema să-i vedem pe toți luni; la începutul fiecărui an școlar sau semestru sau după o vacanță, noi facem triaj la școli. Noi, medicii din rural, care ne-am asumat voluntar și acest rol! Din punctul meu de vedere, sunt inutile‟, subliniază dr. Rolanda Merișor, medic de familie Suraia.
Adeverința medicală la control
Conform ordinului nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi aelevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/ acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ sunt: adeverinţa medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate. „Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe: a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul. b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă. 3. Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe: a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive; b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc. ‟, se arată în ordinul de mai sus, care poate fi consultat accesând link-ul: https://bit.ly/3k35Huw
„Eu am cerut în fiecare an adeverința medicală, pentru că oricum copiii aduceau și adeverințele pentru Educația Fizică. Cred că nu va fi o problemă dacă și anul acesta se vor aduce. Cred că și medicii de familie sunt suprasolicitați. Pe avizul epidemiologic nici nu știu dacă vom merge, nu mai știu această procedură. În fiecare an am cerut adeverință dacă elevul este apt pentru a intra în colectivitate și mi-au adus pe parcurs‟, a precizat prof. Ionuț Sebastian Burlan, directorul Școlii „Adrian Păunescu‟ Focșani.