Cele mai optimiste estimări dau ca posibilă începerea competiției când vor apărea măsuri de relaxare. Dacă vor fi!
Ideea acestui comentariu mi-a fost generată de meciul din Cupa României dintre Victoria Gugești și Sporting Liești de miercuri, 9 septembrie. S-a întâlnit o echipă de Liga a IV-a, cea mai bună din Vrancea în acest moment, și o alta, de Liga a III-a. Au câștigat lieștenii, care au arătat că sunt bine pregătiți pentru campionatul care va începe sâmbătă. Gugeștenii au jucat cât au putut de bine în ziua și la ora meciului, în circumstanțe speciale pentru ei, pe care le-am evocat și în comentariul de după joc. Chiar în aceste condiții, Victoria rămâne cea mai bună formație de nivel județean din Vrancea.
Dacă privim cu atenție în ograda fotbalului vrâncean, vom constata că de fapt este singura echipă ce poate îndeplini condițiile impuse de protocoalele medicale în vigoare pentru activitatea sportivă în România. Nu că echipele nu și-ar dori să de pregătească și să joace și nici că nu ar fi capabile să respecte ceea ce normele medicale impun. Jucătorii, antrenorii și susținătorii lor financiari sunt oameni responsabili și nu-și doresc să se îmbolnăvească de Covid și nici să ajute la transmiterea bolii.
Echipele nu pot îndeplini decât cu mari eforturi financiare, dar și așa, pe termen limitat, condiția costisitoarelor testări Covid. În consecință, nu-și pot permite să participe la o competiție care este de amatori, cu jucători ce practică fotbal de plăcere, cu locuri de muncă, unii dintre aceștia evitând din diverse motive să facă testul! Așa cum s-a întâmplat – fără a fi nimic amendabil în atitudinea lor – și în cazul unor fotbaliști ai Victoriei Gugești pentru meciul de miercuri.
Pentru corectitudine, să spun și că aceiași fotbaliști s-au testat și au evoluat foarte bine în jocurile de baraj pentru Liga a III-a! În cazul Vrancei, în afara formației gugeștene nici o altă echipă nu a acceptat să facă testul pentru a putea participa la barajul de promovare. De atunci – a trecut cam o lună – nu s-a schimbat nimic. Ceea ce înseamnă că dacă nu se modifică nimic în materie de norme medicale, fotbalul vrâncean de Ligă a IV-a ar avea o singură echipă. Bună, este adevărat, dar doar una!
Asociațiile județene așteaptă susținere din partea Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății!
În documentarea pentru acest articol am vizitat site-urile unor foarte importante asociații județene de fotbal. Am observat că există preocupare pentru soarta fotbalului județean! Mai multe asociații și-au propus ca, prin Federația Română de Fotbal, să solicite Ministerului Tineretului și Sportului ”măsuri de relaxare care să permită începerea competițiilor de amatori”.
Comunicatul postat pe site-ul AJT Timiș, spre exemplu, spune că ”Pentru a începe competițiile de amatori, trebuie respectat protocolul emis de MTS, MS respectiv FRF (obligativitatea efectuării testelor RT-PCR contra cost din 14 în 14 zile pentru sportivii respectiv staff), ceea ce presupune un efort financiar imposibil din partea echipelor participante. Vă informăm că având în vedere situația epidemiologică de la sfârșitul lunii august, respectiv actualul protocol medical emis de MTS, MS și FRF, AJF Timiș amână startul campionatelor programate în sezonul competițional 2020-2021, până la apariția unor măsuri de relaxare care să permită desfășurarea jocurilor de fotbal amator”.
Așa cum stau lucrurile în materie de pandemie, mai degrabă cred că oficialii ministerelor nu vor schimba ceea ce nu poate fi schimbat! Și că mai degrabă nu vor fi organizate în acest an decât competiții județene de amatori. Nu doar la nivelul Ligii a IV-a!
Deocamdată, FR Fotbal este serios datoare cu comunicarea regulilor pentru competițiile de juniori pe care ea însăși le organizează!