Handbal, Liga Națională: Campionatul începe cu câteva echipe incomplete!

0
178

Consiliul de Administrație al FRH nu acceptă ca jucătorii cu viza în procedură de obținere să poată fi folosiți la primul turneu!

Pandemia de Covid 19 a generat necazuri unul după altul sportului de performanță. Pentru că vorbim despre handbal, voi releva doar faptul că echipele au avut o foarte lungă perioadă de inactivitate, apoi, când au intrat în pregătirile pentru noul campionat, nu au avut voie să facă suficient de multe lucruri, ceea ce le-a împiedicat să vină în cea mai bună condiție la startul competiției.

Nici despre jocurile de pregătire și verificare nu se poate spune mare lucru! Ce și cât au făcut, doar ele știu! Cert este că au fost făcute publice informații doar despre un turneu organizat de Potaissa Turda și este de presupus că formațiile celelalte au jucat ”în familie” pentru că nu a existat un set de norme în acest sens stabilit de FRH, dar și din teama de a nu da peste Covid-ul care le-ar fi scos din perspectivă încă din primele meciuri de campionat.

Depășite toate aceste împrejurări, a apărut o dificultate mult mai mare! Din cauza aceleiași pandemii, multe dintre ambasadele și consulatele României nu au primit documente pentru viza solicitată de jucătorii străini, cu care cluburi din România au semnat contracte de transfer. De ce apelează echipele din România la handbaliști străini este o discuție de făcut, dar acum este vorba despre dreptul echipelor de a-și valorifica o posibilitate pe care FRH le-a oferit-o în urmă cu ceva timp. Acum să spunem doar că unele ambasade ori consulate au început recent să primească documentele pentru viză, însă procedura legală prevede un termen de 30 de zile pentru acordare.

În consecință, jucătorii străini pe aportul cărora mizau cluburile și care abia au intrat în procedură de obținere a vizei, nu vor putea juca! La apelul echipelor interesate, Consiliul de Administrație al FRH a analizat solicitarea de a fi aprobată acordarea ”dreptului de joc pentru jucătorii extracomunitari nou transferați care au contractele înregistrate la F.R.H. și pentru care procedurile de obținere a vizei de lungă ședere în România sunt în derulare”.

Ședința de analiză a avut loc ieri și s-a încheiat cu respingere. Au votat pentru cinci membri ai Consiliului de Administrație, opt, între care și președintele Dedu, au fost împotrivă. Un vot a fost pentru conformarea la lege. Ceea ce este corect în condiții normale. Dar în situația în care pandemia a dat peste cap reguli ce păreau sacrosante, inclusiv în handbalul din România, tot corect era ca echipele care, fără vina lor, au jucătorii extracomunitari cu procedura de obținere a vizei finalizată, să-i poată folosi și pe aceștia. Altfel, competiția handbalului românesc de Ligă Națională, ediția 2020-2021 va fi viciată din start! Ceea ce este, cu certitudine, incorect și lipsit de fair play!

CSM Focșani 2007 are doar un jucător într-o asemenea situație, pe macedoneanul Goran Krstevski și nu are motive serioase a se plânge de decizia de ieri a Consiliului de administrație al FRH. Dar, așa cum mi-a spus antrenorul Viorel Ciubotaru, nici nu se bucură chiar dacă echipe – posibil adversare în primul turneu de campionat – se află într-o situație pe care conducerea FRH a  fost chemată să o rezolve!   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here