Agenţia Europeană de Mediu: Cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România

0
27

Povara poluării şi a schimbărilor climatice variază în Europa, existând diferenţe clare între ţările din estul şi cele din vestul continentului. Cea mai mare pondere a deceselor cauzate de mediu la nivel naţional (27%) se înregistrează în Bosnia şi Herţegovina, iar cea mai scăzută în Islanda şi Norvegia (9%). În UE, cea mai ridicată contribuţie a mediului la mortalitate se înregistrează în România (19%), iar cea mai scăzută în Suedia şi Danemarca (10%), se arată într-un comunicat publicat, marţi, de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează Comisia Europeană.

Poluarea atmosferică şi fonică, efectele schimbărilor climatice (de exemplu, perioadele de caniculă) şi expunerea la substanţe chimice periculoase provoacă probleme de sănătate în Europa. Calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor, potrivit unei evaluări referitoare la sănătate şi mediu publicate de Agenţia Europeană de Mediu.

Îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării cetăţenilor europeni este mai importantă ca oricând, în prezent atenţia fiind îndreptată spre combaterea pandemiei de Covid-19. Această pandemie reprezintă un exemplu clar al legăturilor complexe dintre mediu, sisteme sociale şi sănătate.

O parte semnificativă din povara bolilor în Europa continuă să fie atribuită poluării mediului în urma activităţii umane, potrivit raportului AEM „Mediu sănătos, trai sănătos: modul în care mediul influenţează sănătatea şi bunăstarea în Europa”. Raportul, care se bazează în mare măsură pe datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii referitoare la cauzele deceselor şi ale bolilor, evidenţiază motivele pentru care calitatea mediului din Europa are un rol esenţial în determinarea stării de sănătate şi a bunăstării noastre. De asemenea, demonstrează modul în care privaţiunile sociale, comportamentele nesănătoase şi schimbările demografice din Europa influenţează sănătatea de mediu, afectând în mod deosebit persoanele cele mai vulnerabile.

„Există o legătură clară între starea mediului şi sănătatea populaţiei. Cu toţii trebuie să înţelegem că, având grijă de planetă, nu salvăm doar ecosisteme, ci şi vieţi umane, în special pe ale celor mai vulnerabili. Uniunea Europeană este devotată acestei abordări şi, cu ajutorul noii Strategii în domeniul biodiversităţii, al Planului de acţiune pentru economia circulară şi al altor iniţiative din viitorul apropiat, ne îndreptăm spre construirea unei Europe mai reziliente şi mai sănătoase pentru cetăţenii europeni şi nu numai”, a afirmat Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit.

Articolul integral pe – https://bit.ly/2GLKQxu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here