VIDEO și GALERIE FOTO: Primarul Misăilă denunță tentativa liberalilor din DSP de a bloca organizarea instruirilor în școlile focșănene, pe tema COVID-19

0
818

Ieri după-amiază a avut loc cea de-a șasea instruire pe tema COVID, în cadrul întâlnirilor organizate de Primăria Municipiului Focșani, la inițiativa medicului epidemiolog Diana Stoica, în cele 20 de unități de învățământ preuniversitar de stat din Focșani. Întâlnirea a avut loc la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani, participând reprezentanți ai unității gazdă, dar și de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia‟ Focșani.

Potrivit declarațiior primarului Cristi Valentin Misăilă, se pare că anumite persoane din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea i-ar fi interzis medicului Diana Stoica să-și desfășoare activitatea la Școala „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani pe motiv că: „nu au ce căuta acolo!‟. În pofida acestui lucru, atât dr. Diana Stoica, cât și dr. Bianca Andone, medic epidemiolog la Spitalul Militar Focșani, au fost prezente ieri la întâlnirea cu directorii și reprezentanții celor trei unități de învățământ.

Împreună cu doamna doctor Diana Stoica, medic primar epidemiolog la Spitalul Județean, am derulat în ultimele zile o campanie care se numește «SARS CoV2 și… ȘCOALA», o campanie de conștientizare în regim de voluntariat. Practic, în timpul nostru liber, am zis să venim să vă împărtășim și dumneavoastră câteva dintre lucrurile cu care ne-am confruntat în ultimele luni, de când această pandemia ne-a dat cumva viețile tuturor peste cap. Nu în ultimul rând, înainte de a fi medici, suntem părinți. Școala nr. 10 (Școala „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani-n.r.) este școala mea de suflet, aici îi am pe cei doi copii: Alexandru, care e în clasa a IV-a, iar Sabina, care urmează să intre la clasa pregătitoare. Prin urmare, nu puteam sta deoparte, de aceea am zis să ne implicăm, mai ales că mai e puțin timp și începe școala. Este adevărat că planează o mulțime de necunoscute: Cum va fi?! Ce va fi?! Nimeni nu știe! Este adevărat că suprapunerea cu sezonul rece va însemna și o suprapunere cu celelalte viroze respiratorii de sezon; de aceea, pe cât posibil, este bine să implementăm anumite măsuri de prevenție, astfel încât acest început de școală să nu ne dea și mai tare viețile peste cap‟, susține dr. Bianca Andone, medic epidemiolog la Spitalul Militar Focșani.

Reguli simple, dar vitale

Poartă corect masca de protecție, asftel încât să ai acoperite atât nasul, cât și gura; păstrează distanța de minimum 1,5 metri față de persoanele din jurul tău; evită contactul direct cu suprafețele atinse des și de alți oameni și… spală-te cât mai des pe mâini! Sunt doar câteva dintre regulile de bază în lupta cu virusul, care în martie aproape că a oprit lumea în loc. În cadrul ședinței de instruire, dr. Diana Stoica, de la Spitalul Județean de Urgență Focșani le-a explicat celor din sală cum este corect să procedăm atunci când tușim sau strănutăm. „Trebuie să fim politicoși atunci când tușim și când strănutăm! Drept urmare, ideal ar fi să tușim sau să strănutăm în cot. Așa-mi învăț copilul! Dumneavoastră, ca și profesori, sunteți modele pentru ei. Sigur, educația începe de acasă, dar, văzându-vă pe dumneavoastră făcând anumite gesturi, ei le vor respecta mult mai bine. Vă spun din propria experiență‟, spune medicul epidemiolog de la Spitalul Județean de Urgență Focșani.

Discuții s-au purtat și pe tema tunelurilor dezinfectante, care nu par o soluție atât de bună, pe cât o arată unele „demonstrații‟. „În primul rând, eu nu mi-aș băga copilul și nici eu n-aș intra într-un astfel de tunel. Ideal ar fi să folosim dezinfectanți, noi le spunem biocide. Ca atare, ele sunt făcute să distrugă microbii și nu sunt deloc prietenoase cu pielea noastră. Eu n-aș vrea să mi se toarne în cap detergent sau dezinfectanți. În plus, mai sunt acele tuneluri prevăzute cu raze UV; cât ne ia să trecem prin acele tuneluri, 3-5 secunde?! Credeți că virusul este distrus prin trecerea mea într-un tunel?!‟, a afirmat dr. Diana Stoica.

„Au primit telefon de la DSP că nu au ce căuta aici‟

La instruirea de ieri a participat și primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, care a ținut să-i informeze pe cei prezenți în sală că cele două doamne doctor epidemiolog au fost sunate de persoane din DSP, care le-au cerut să nu organizeze campania de informare și instruire pe tema Covid la Școala „Duiliu Zamfirescu”. „Am venit în calitate de primar, deoarece voiam să mă asigur că toate lucrurile merg bine, cu toate că semnalele din partea Direcției de Sănătate Publică sunt cu totul și cu totul altele. Din păcate, trebuie să vă spun că nu există o colaborare așa cum mi-aș dori între unitățile care gestionează această situație, într-o perioadă destul de critică. Mă refer aici la pandemia de coronavirus și vă spun că aveam semnale că astăzi doamnele doctor vor fi împiedicate să vină să facă această intruire. Am vrut să vin și să mă conving dacă este așa sau nu. Dumnealor au primit telefon de la DSP că nu au ce căuta aici și am vrut să văd dacă într-adevăr se ține sau nu această instruire‟, a subliniat primarul Cristi Valentin Misăilă.

În timp ce liberalii aflați la conducerea Minsiterului Educației Naționale stau comod în scaune și impun tot felul de decizii, fără a oferi și soluții, autoritățile locale se străduiesc să le găsească, spre binele elevilor și al personalului din sistemul educațional. „Dumneavoastră cunoașteți foarte bine, pentru că sunteți oameni cu experiență și expertiză, știți ce înseamnă un asemenea pericol, mai ales acum, în condițiile în care încă nu știm exact cum vom începe noul an școlar. Vreau în continuare să aibă loc aceste cursuri, care sunt cu titlu gratuit, și sper ca după ce se va termina acest periplu prin toate unitățile de învățământ să tragem niște concluzii. Noi deja avem o centralizare făcută la nivel de municipiu, din păcate suma necesară pentru a ne dota cu tot ceea ce este necesar pentru a răspunde cerințelor impuse de Ministerul Educației, pentru că ei nu fac altceva decât să ne dea sarcini, fără să ne dea resurse, la nivel de oraș este foarte mult, undeva la peste 3 milioane de lei. În Codul Muncii, angajatorul trebuie să vă asigure cel puțin dumneavoastră echipamentul de protecție strict necesar: măști, dezinfectanți. Am făcut un calcul la numărul total de elevi și profesori, zilnic ne-ar trebui cel puțin 40.000 de măști. Noi asigurăm în schimb dezinfecția spațiilor unităților de învățământ și chiar deratizarea sau dezinsecția‟, arată primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here