VIDEO și GALERIE FOTO: Pompieri vrânceni, donatori de sânge de Sfânta Marie Mică

0
165

Nevoia de sânge este constată, și nu doar în Vrancea, ci peste tot în lume. Zilnic, victime ale unor accidente grave sau persoane bolnave, aflate pe patul de spital, au nevoie de „viața‟ care ne curge prin vene. Ține de fiecare dintre noi să le oferim, la propriu, o mână de ajutor!

Ieri dimineață, o mică parte din familia Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea s-a prezentant la Centrul de Transfuzie Sanguină din Foșcani pentru a dona sânge. „Această campanie are loc cu ocazia sărbătorii, la 13 septembrie, a Zilei Pompierilor din România, iar salvatorii sunt cunoscuți ca susținători ai campaniilor de donare de sânge din considerentul că ei, prin natura profesiei, înțeleg cel mai bine nevoile oamenilor. Peste 20 de pompieri vor participa la această campanie și suntem siguri că gestul lor va salva vieți. Ca de fiecare dată, pompierii vrânceni răspund tuturor campaniilor de donare de sânge tocmai din acest scop, al salvării de vieți‟, a precizat plt. Cristina Pîrvu, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Suntem obișnuiți să ajutăm oamenii prin orice mijloace

Cu zâmbetul pe buze și cu speranța că vor reuși să ajute cât mai mulți oameni! Așa s-au prezentat cei șapte pompieri din cadrul ISU Vrancea la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. Unii dintre ei au și uitat numărul donărilor, dar nici nu contează, atât timp cât fac acest lucru din grijă pentru semenii lor. „Nu le-am numărat, dar cred că am peste 10 donări. Prima dată am donat în 2009, când am avut o solicitare din partea unui coleg să donăm sânge pentru o rudă de-a lui și de atunci am rămas în baza de date a Centrului de Transfuzii. De fiecare dată când m-au solicitat, am venit cu cea mai mare plăcere, plus la acțiunile pe care le desfășurăm periodic în cadrul instituției. Suntem obișnuiți să ajutăm oamenii prin orice mijloace și prin ceea ce facem noi cu serviciul, iar pe partea asta, cu donarea de sânge, am zis că dacă pot să ajut pe cineva și nu implică nici costuri, de ce nu!?‟, a declarat plt. aj. Pietroiu Ioan, cu o experiență de aproximativ 14 ani în cadrul ISU Vrancea.

Printre pompierii care s-au alăturat acestei campanii se numără și Alin Șerban, subofițer în cadrul ISU Vrancea, care a început să conștientizeze și mai mult importanța donării sângelui după ce chiar el a fost într-o situație similară cu cea a sutelor, poate chiar a miilor de oameni ce depind de sângele altora, mai mult decât depinde pruncul de brațul protector al mamei. „Astăzi este a treia oară în care am venit să donez. Prima dată am donat în 2018. La un moment dat, în cursul vieții, când am avut și eu o situație similară, având nevoie de ajutor din partea colegilor și a cetățenilor, m-au sprijinit tot printr-o campanie de donare de sânge și de fiecare dată când a fost o campanie în acest sens am venit cu mare drag să ajut atât colegii, cât și cetățenii care au nevoie de sânge‟, a spus subofițerul Alin Șerban.

Pandemia de COVID i-a speriat pe donatorii de sânge

În fiecare zi lucrătoare a săptămânii, CTS Vrancea își așteaptă donatorii. Din păcate însă, prea puțini sunt cei care răspund afirmativ apelului. După o perioadă în care la Spitalul Județean Focșani nu ajungeau decât urgențele, încheierea stării de urgență ne-a readus în situația în care Vrancea se confruntă din nou cu o nevoie acută de sânge. „Din păcate, din cauza contexului pandemiei, cumva, numărul donatorilor a scăzut. Până la un moment dat, și adresabilitatea din partea spitalului a fost scăzută, pentru că numărul de internări era scăzut, însă, în ultimul timp, s-a intensificat solicitarea din partea spitalului. Din păcate, numărul donatorilor a rămas constant, de aceea facem apel și așteptăm oamenii în continuare să doneze, oamenii sănătoși care sunt dornici de a ajuta alți oameni aflați pe patul de spital.

Pentru că solicitările erau foarte multe, am fost nevoiți să apelăm la aparținători, adică toți oamenii care solicită sânge de la spital să vină cu oameni care să-i susțină. În ultima sâmbătă din luna august și în septembrie am avut centrul deschis; în august au fost doar 7 donatori, sperăm ca în septembrie să fie un număr mai mare. Din păcate, au fost între 7 și 10 donatori pe zi, media ar trebui să fie măcar de 20. Luni au fost 30, pentru că au venit foarte mulți aparțintori, acum ne bucurăm de o campanie aflată în derulare cu ISU Vrancea. Ei au venit în sprijinul nostru și, timp de o săptămână, 20 de oameni vin să doneze în mod constant și le mulțumim‟, a spus Georgiana Crăciun, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea.

Donează sânge și salvează un om, niciodată nu știi când soarta te va recompensa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here