Ore în trei schimburi la Școala „Ștefan cel Mare‟, triaj epidemiologic și în prima zi de școală la LPS

0
4633

Elevii mai sunt în vacanța de vară doar o săptămână. Distracția a fost înlocuită, însă, de îngrijorarea provocată de faptul că încă nu există un plan concret în baza căruia se va face revenirea la cursuri. Unii dintre ei s-au obișnuit cu masca de protecție și cu învățământul online. Mai greu va fi pentru cei care de acum încolo trebuie să se familiarizeze cu mersul la grădiniță, la școală sau la liceu.

Am stat de vorbă cu profesoara Corina Roșu, noul director adjunct al Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare‟ Focșani, pentru a afla cum se prefigurează a fi organizată prima zi de școală. „Adevărul este că ne confruntăm cu un an dificil și cam trist pentru noi toți! Din păcate, nu vom avea un început de an școlar așa cum ne-am obișnuit și cum ne plăcea atât de mult. Eu predau la primar și, într-adevăr, emoția revederii era deosebită, nu te puteai abține să nu te îmbrățișezi!  Acum, lucrurile vor fi foarte ordonat făcute, astfel încât să nu punem în pericol pe nimeni. Ne gândim să începem anul școlar festiv în curtea școlii, cu distațare fizică, pentru clasele de debut‟, a precizat profesoara Corina Roșu.

Cursuri în trei schimburi

Dacă până acum elevii au fost obișnuiți cu cele două variante de mers la școală: dimineața și după-amiază, de acum înainte vor fi nevoiți să experimenteze mersul la școală în trei schimburi. „La ora 08:00 începe programul și l-am gândit pe trei schimburi, astfel încât să încăpem și să respectăm toate măsurile pe care DSP-ul ni le-a impus. Aici învață elevi de la clasa pregătitoare, până la a VIII-a. În schimburile I și II vor veni clasele primare, care sunt împărțite în două jumătăți; schimbul I începe la ora 08:00 și va termina în jurul orei 10:30, având ore scurte, de 30 minute și 10 minute pauză. Între schimburi am lăsat 50 de minute pentru a se putea face dezinfecția și curățenia necesare. Schimbul II, care va fi pentru cealaltă jumătate de primar, începe la 11:20 și se încheie la 13:50. La gimnaziu avem două variante: ne-am gândit foarte mult la copiii de clasa a VIII-a, care sunt greu încercați în această perioadă, așa că am reușit să-i aducem și pe ei dimineața, în primele două schimburi. La fel vom face și cu clasa a V-a, doar că vor merge la un alt etaj față de cei de la primar. Clasele a VI-a și a VII-a, pe scenariul galben, înseamnă învățământ hibrid: jumătate de elevi vin o săptămână la școală, iar cealaltă jumătate va fi online pe Adservio, urmând ca în cealaltă săptămână să se facă schimbul. Clasele a VI-a și a VII-a vor veni în schimbul III, la 14:40, pentru că trebuie să lăsăm și după schimbul II acea pauză‟, a explicat profesoara Corina Roșu.

În afară de rechizite și haine noi, părinții trebuie să țină cont de faptul că elevii vor avea nevoie și de măști de protecție, pentru că școala nu are decât rezerve de urgență, care pot fi utilizate doar pentru situații deosebite. Școala „Ștefan cel Mare‟ Focșani a fost dotată cu dispensere cu senzori, ce conțin soluții de igienizare a mâinilor, amplasate în punctele cheie: la intrarea elevilor, la intrarea profesorilor, pe holuri și toatele.

Online-ul depinde foarte mult de elev

Având experiența predării online din semestru al II-lea din anul școlar trecut, profesoara Corina Roșu este de părere că această metodă depinde foarte mult de seriozitatea elevului, aflat în spatele ecranului. „Online-ul depinde foarte mult de elev. Eu militez pentru venitul la școală, am doi copii și vreau să-i aduc la școală, și să încercăm să ne reluăm viața atât cât putem, în condițiile de față, însă va fi un an foarte greu. Probabil va trebui să baletăm între venitul la școală și orele online, dar suntem pregătiți pentru orice. Așteptăm data de 7 să ne comunice DSP-ul în ce scenariu ne încadrăm, pentru că noi milităm și pentru cel verde, cu toți copiii la școală. Orarul mereu a fost greu de făcut, mai ales într-o școală atât de mare, dar acum deja devine o artă‟, subliniază directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare“ Focșani, Corina Roșu.

În subordinea acestei unități de învățământ este Grădinița nr. 6 cu program normal, care însumează aproximativ 100 de copii, împărțiți în cinci grupe. Programul preșcolarilor va fi normal, cu începere de la ora 08:00, urmând ca la ora 12:00 aceștia să plece acasă. Nu vor avea voie să împartă jucăriile între ei și nici să se apropie prea mult unul de celalalt, lucru aproape imposibil de realizat, având în vedere că sunt copii mici.

Sportivi, vă așteptăm la școală!‟

Speranțe pentru un nou an școlar în condiții normale are și profesorul Mihai Petruț, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) Focșani. Sunt și necunoscute, cel puțin în ceea ce privește posibilitatea cazării elevilor în internatul liceului. Un lucru este sigur, în prima zi de școală emoțiile vor fi generate mai mult de triajul epidemiologic, decât de revederea profesorilor și a colegilor.

Știm cu toții că este foarte greu să avem un început de an școlar obișnuit atât timp cât condițiile nu sunt unele obișnuite. Ne bucurăm că totuși va începe școala. Condițiile în care vom începe le vom stabili mai exact luni și marți, într-o întâlnire cu toți colegii. În prima zi de școală vrem să aducem toți elevii, dar nu în același timp, astfel încât să respectăm măsurile de siguranță impuse de pandemie. Cel mai probabil, în școală vor intra doar elevii și cadrele didactice. Vom avea triaj epidemiologic și în prima zi de școală, efectuat de asistenta medicală, care se ocupă de unitatea noastră‟, dă asigurări profesorul Mihai Petruț.

Din discuțiile purtate de diriginții claselor au părinții elevilor, a reieșit că cei mai mulți dintre aceștia sunt de acord cu revenirea fizică a elevilor la școală. Prin urmare, directorul LPS Focșani a făcut eforturile necesare și pentru instalarea de internet de mare vieză și dotarea cu dispozitive digitale necesare predării online.

„E cu siguranță o provocare pentru toată lumea dar trebuie să-i facem față‟

Cei mai mulți dintre elevii care învață la Liceul cu Program Sportiv Focșani sunt navetiști, provenind nu doar din comunele vrâncene, ci și din afara județului. În cazul celor pentru care naveta zilnică cu microbuzul nu este o soluție, cazarea la internat poate fi. Însă nu se știe sigur dacă va fi permisă o astfel de variantă.

Și aici este o problemă delicată, dar trebuie să venim cu soluții pentru a-i sprijini, pentru că avem elevi atât din județ, cât și din afara județului care vor avea nevoie de cazare. Vom stabili mai exact procedura de cazare în condiții optime săptămâna viitoare! E cu siguranță o provocare pentru toată lumea, dar trebuie să-i facem față. Noi avem datoria de a transmite elevilor conținutul educațional în condiții cât mai bune, cât mai eficiente! Din discuțiile avute cu colegii în această perioadă, văd că există interes din partea tuturor să ducem mai departe activitatea școlară cu bine‟, precizează directorul LPS Focșani, profesorul Mihai Petruț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here