VIDEO și GALERIE FOTO: Directorii școlilor gimnaziale „Anghel Saligny‟ și „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani speră într-un nou an școlar cât mai „normal“

0
1080

În curând va suna clopoțelul, anunțând începutul anului școlar 2020-2021. Un an școlar cum altul nu a fost: cu o mulțime de întrebări și probleme nerezolvate, cauzate de pandemia COVID-19. Astăzi vom afla cum se pregătesc directorii școlilor gimnaziale „Anghel Saligny‟ și „Duiliu Zamfirescu‟ din Focșani, pentru a-i întâmpina pe elevi în noul an școlar.

An nou în școală nouă!

Veste mult așteptată pentru elevii Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani: începând cu 14 septembrie, vor reveni într-o unitate de învățământ proaspăt renovată, situată în strada Tinereții. „Lucrările de reabilitare au început anul trecut în octombrie și au vizat: schimbarea acoperișului în totalitate, refacerea și întărirea temeliei, termoizolarea pe exterior, schimbarea tâmplăriei în totalitate, schimbarea instalației electrice, a celei termice, realizarea rezervei de apă pentru stingerea incendiilor, în caz de calamitate. De asemenea, s-au instalat panouri solare pentru apă caldă, pentru că înainte aveam doar boilere electrice. În interior am schimbat parchetul, pavimentul la etajele I și II, scările, balustradele, iar acum încă se mai lucrează, inclusiv la spațiul verde de la intrarea în școală‟, precizează profesorul Petrică Moraru, directorul Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani.

Anul trecut, pe durata lucrărilor demarate la Școala „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani, elevii unității au fost împărțiți în cinci locații diferite din Municipiul Focșani, astfel încât să-și poată continua studiul. Asta până în luna martie, când pandemia a pus lacătul pe ușile tuturor instituțiilor de învățământ din întreaga Românie. „Revenind în sediul nostru, am reușit să asigurăm, pentru fiecare sală de clasă, videoproiectoare, laptopuri noi, astfel încât să se poată face lecțiile online, din școală, copiii stând acasă. Internet avem, dar vom vedea când vom trece efectiv la lucru, dacă ne va ajuta. Începem anul școlar cu speranțe, speranțe că totul va fi în regulă, dar și cu multe întrebări la care, deocamdată, nu am primit răspunsuri‟, a mai adăugat directorul Petrică Moraru.

Când și cum vor veni elevii la școală?

Reprezentanții Guvernului PNL au decis că revenirea elevilor la școală se va face în funcție de următorul „semafor‟: verde, toată lumea la școală; galben, jumătate dintre elevi la școală, jumătate acasă, învățând online, prin rotație; roșu, toată lumea învață online. Greul a rămas însă pe umerii directorilor fiecărei instituții de învățământ în parte, care trebuie să decidă ce „culoare“ i se potrivește mai bine. „Orarul copiilor va fi cel de până acum. Cei mici vor începe dimineața, la ora 08:00. Ne-am gândit, în funcție de scenariul pe care se va merge, ca o săptămână să lucrăm cu jumătate de efectiv, urmând ca cealaltă săptămână să vină și cei care au stat acasă. La clasele primare vom trebui să luăm aceleași măsuri ca și la gimnaziu, în sensul că va trebui să avem pauze și să asigurăm accesul către baie, astfel încât elevii să nu se intersecteze. Suntem într-un deficit foarte mare de personal administrativ, adică am rămas numai cu trei femei de serviciu, din păcate una dintre doamne a decedat anul acesta, iar un domn a ieșit la pensie. Am avut un singur profesor care s-a retras, dar era deja spre pensionare, în rest nu s-a retras nimeni‟, a precizat profesorul Petrică Moraru.

Așa cum s-a vehiculat și până acum, elevii vor fi nevoiți să vină cu masca de protecție de acasă, la fel cum vor face și profesorii. „Așteptăm eventuale fonduri, pentru că rezervele pe care le avem, inclusiv la dezinfectanți, nu ne ajung mai mult de două săptămâni, maximum trei. Avem doi asistenți aici, doi asistenți la sediul grădiniței, deci triajul epidemiologic va fi făcut de personalul medical; avem și un medic arondat, dar care se ocupă de mai multe școli. Vor veni cu măști de acasă, noi avem o rezervă din care putem lua în condițiile în care unui copil i se rupe masa sau a uitat-o acasă, dar, dacă le-am folosi pentru toți copiii, în trei zile rămânem fără‟, se teme directorul.

În subordinea Școlii „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani se află Grădinița nr. 7 cu program prelungit. Și aici sunt dileme în ceea ce privește începutul anului școlar, una dintre ele fiind ora de culcare a prichindeilor. Din cauza numărului mare de copii înscriși, pătuțurile sunt aproape lipite unele de celeltate, or acest lucru nu permite distanțarea fizică despre care vorbesc autoritățile.

Anul acesta, cu tot cu Grădinița nr. 7 cu program prelungit pe care o avem în subordine, avem 1.250 de copii înscriși. Deocamdată este foarte greu, în sensul că mai sunt câteva lucrări de efectuat acolo. La grădiniță avem 177 de copii înscriși, împărțiți în șase grupe. Pătuțurile sunt lipite, iar la momentul actual, conform normelor de separare, trebuie un pat da, unul nu. Așa că vom încerca să-i aducem pe rând, câte o săptămână, pentru că altfel nu avem cum. Vom încerca să aducem grupa mare și grupa mijlocie pentru că acestea sunt cam obligatorii. Mulți părinți nu înțeleg următorul lucru: grădinița nu este un loc în care-și lași copilul ca tu să poți merge la serviciu. Grădinița face parte din sistemul de învățământ. Așa că cei care vor sta acasă, vor primi teme‟, subliniază profesorul Moraru Petrică.

Prima zi de școală, în curtea școlii

Și la Școala Gimnazială „Anghel Saligny‟ Focșani este acceași agitație. Bănci mutate dintr-o clasă în alta, decoruri cât mai interactive pentru prichindeii care se vor întâlni pentru prima dată cu doamna învățătoare și zeci de mături care străbat curtea școlii dintr-un loc în altul, astfel încât totul să strălucească de curățenie. „În Consiliul Profesoral, care a avut loc miercuri, am stabilit cu cadrele didactice să facem o primă zi de școală atipică. Asftel, fiecare nivel de clasă va veni de la o anumită oră, începând cu ora 08:00 până la ora 15:00. Am împărțit întreaga suprafața din curtea școlii în zone, A, B, C, D…în funcție de litera clasei, adică toate clasele de la 0-VIII-a care au litera A au primit o anumită zonă, la fel procedându-se și cu celelalte clase. În prima zi de școală nu va intra nimeni în interiorul unității, toată activitatea de deschidere se va face în exterior. Învățătorul își așteaptă elevii în zona arondată, cu distanțare și mască‟, subliniază  profesoara Florentina Olteanu, directoarea Școlii Gimnaziale „Anghel Saligny‟ Focșani.

După prima zi de școală petrecută în exteriorul instituției, elevii vor veni etapizat la ore, programul putând fi următorul: „La clasele primare mergem cu două grupe, programul fiind: 07:30-10:00 și 10:00-12:15, cu pauză între grupe, iar între ciclul primar și cel gimnazial avem pauză de trei sferturi de oră pentru a putea face curățenie atât în clase, toalete, cât și pe hol. Gimnaziul vine de la ora 13:00 și stă până la 18:15. Deocamdată mergem după scenariul galben, adică jumătate dintre elevi în clasă și jumătate online.

Copiii vor veni cu măști de acasă, la fel și părinții, care-i vor însoți doar până la intrarea în școală. În cazul în care unui elev i se rupe masca, ori a uitat-o acasă, evident că nu-l trimitem înapoi, ci îi vom da de la școală. Personalul didactic își va procura măștile de protecție, dar, și pentru personal, școala are un număr de măști gata să fie utilizate în cazul în care se întâmplă ceva. Trebuie să ne adaptăm, pentru că nu putem spune stop la viață; educația ține permanent de noi, este o schimbare de atitudine și de trăire în fiecare familie ‟, consideră profesoara Florentina Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here