Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: Directorii Colegiului „Unirea‟ și Colegiului „Gheorghe Asachi‟, despre cum începe noul an școlar

Începutul anului școlar 2020 – 2021 va fi unul atipic nu doar pentru instituțiile de învățământ din România, ci și pentru cele din străinătate. Cu toate acestea, cursurile trebuie să înceapă, fie cu prezența fizică integrală a elevilor, fie în format hibrid, cu jumătate dintre elevi în bancă, iar cealaltă jumătate acasă, în fața dispozitivelor electronice. Ce vor face elevii care nu au nici măcar conexiune la internet, cu atât mai puțin un dispozitiv digital propriu, este o problemă încă nerezolvată de Ministerul Educației Naționale, care dă rateuri pe bandă rulantă în acest an școlar.

Un lucru este sigur! Colegiul Național „Unirea‟ din Focșani nu-i va mai primi la fel de festiv pe elevi pe 14 septembrie. „Nu putem aduce toți copiii la școală în același timp și să le asigurăm condiții de securitate. Părinții deja nu mai au voie să vină împreună cu copiii la școală. Va fi un început de an școlar atipic. În această perioadă încep ședințele cu toți părinții; unele online, la clasele deja existente, altele în sala de festivități, face to face, la clasele a IX-a și a V-a pentru că trebuie să se cunoască‟, a precizat profesorul Cornel Noană, directorul Colegiului Național „Unirea‟ Focșani.

Cu masca de acasă!

Dacă în cele două săptămâni cât au fost la școală, înaintea primei sesiuni a examenelor naționale în vederea admiterii la liceu, elevii au primit câte o mască nouă la intrarea în unitățile de învățământ și o alta la plecare, acum, cel mai probabil, aceștia vor trebui să-și procure singuri măștile necesare. „În total, Liceul «Unirea» are aproximativ 930 de elevi înscriși. În acest moment, situația măștilor pentru elevi nu e foarte lămurită în favoarea lor, în sensul că nu și-a asumat nimeni responsabilitatea de a le oferi măcar o mască pe zi. Deci, cam fiecare e pe cont propriu. Totuși, noi o să identificăm familiile vulnerabile ca să le oferim aceste măști din fondurile pe care le avem! O să asigurăm personalului administrativ și de îngrijire câte o mască pe zi sau chiar două, pentru că ei stau opt ore la serviciu‟, explică profesorul Cornel Noană.

O altă problemă nerezolvată până acum, de Guvernul PNL, este cea a tabletelor promise cu surle și trâmbițe. Spre exemplu, la Colegiul Național „Unirea‟ Focșani încă nu se știe dacă și câte tablete vor primii elevii ce provin din familii cu posibilități materiale limitate. În primăvară, directorului instituției i s-a cerut o situație în care să fie trecuți elevii care nu au participat deloc la orele online. Nimeni nu a luat însă în calcul faptul că mulți dintre elevii care au participat online la ore au depins de părinți, frați, bunici sau rude, ce le-au împrumutat dispozitivele personale. „Nici pe profesori nu i-a întrebat nimeni de câte laptop-uri au nevoie, câți copii au care învață simultan… Avem colegi care sunt ambii profesori și au câte doi copii, deci la un moment dat, în acel context, va fi nevoie de patru dispozitive ca să poată funcționa, nu mai zic de patru spații! Mie, personal, mi-a crăpat un laptop, soției la fel, din cauza folosinței îndelungate pe perioada de primăvară. Ar trebui ca fiecare profesor să aibă luat de la școală, cu titlu de inventar, un laptop. Sunt profesori care au ales să facă toate orele online, din cauza stării de sănătate sau a vârstei, și nu putem să le răpim acest drept ‟, este de părere directorul Cornel Noană.

Cu multe întrebări și prea puține răspunsuri, reprezentanții Colegiului Național „Unirea‟ din Focșani spun că unitatea își va redeschide porțile și în acest nou an școlar. Sunt nenumărate gânduri care apasă însă pe umărul directorului Cornel Noană, dar unul este dominant: „Să fim în primul rând sănătoși, dragi elevi, părinți și colegi, căci doar așa vom reuși să avem un an școlar minunat!‟.

Ne-am pregătit deja să-i primim pe elevi în scenariul hibrid

Agitație. Zeci de mâini care lucrează în echipă pentru a pune la punct ultimele detalii. Sute, chiar mii de suflete care se întreabă: „Oare cum va fi începutul acestui an școlar?!‟. Și un singur om care să le rezolve pe toate. Directorul!

Am ajuns și la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani pentru a sta de vorbă cu profesor inginer Marilena Răvaș, directorul unității de învățământ. Multe dintre lucrurile care ar fi trebuit să fie clare, pentru un început normal de an școlar,  sunt încă sub semnul întrebării. „Deja sunt foarte multe întrebări legate de modul în care vom începe acest an școlar. La unele avem răspuns, la altele nu. Ne-am pregătit deja să-i primim pe elevi în scenariul hibrid, adică jumătate la școală, jumătate acasă, dacă nu apar modificări care să-i determine pe toți să stea acasă, sau dacă, nu cumva, se consideră că se poate veni în mod normal la școală. Avem doar elevi de liceu la zi, învățământ profesional, liceu seral și învățământ postliceal. În total avem în jur de 600 de elevi. La noi încap toți elevii în seria de dimineață, conform ghidurilor care tocmai ne-au fost trimise ieri: o oră va fi de 55 de minute la care se adaugă cele 5 minute necesare profesorului. Elevii noștri au în general 6 ore, dar sunt și care au chiar 8 ore pe zi‟, spune directoarea Colegiului „Gheorghe Asachi‟ Focșani, Marilena Răvaș.

Școală online din… vârful dealului

Peste 80% dintre elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani sunt navetiști, mulți dintre ei provenind din zone rurale în care semnalul la internet aproape că nu există. Acest lucru face ca predarea online să fie astfel imposibilă.

Din punct de vedere tehnic, nu cred că este posibil să transmiți online 10 – 12 ore de curs. Fizic este imposibil! Nicio școală nu cred că are o lățime de bandă de internet atât de mare încât să poată transmite lecțiile online, așa că probabil vom proceda la înregistrarea orelor respective, pe care le vom transmite apoi elevilor. Ai noștri, cam 80 – 85%, sunt navetiști. Sunt care stau în zone care nu au acoperire, așa că, pentru a avea acces la internet, urcă în vârful dealului sau stau pe bancă la poartă pentru că acolo, din greșeală, au semnal la internet. Nu poți obliga un astfel de elev să facă ore‟, este de părere profesor inginer Marilena Răvaș.

Cel mai modern internat din Focșani, aproape de finalizare

În tot acest noian de necunoscute, este și o veste bună pentru elevii acestei unități de învățământ. Astfel, lucrările de modernizare a internatului Colegiului „Gheorghe Asachi‟ din Focșani sunt aproape finalizate. „Lucrările la internat au început în primăvară și vizează creșterea eficienței energetice a două clădiri, e vorba de cămin și cantină. Căminul va avea o capacitate de aproximativ 200 de locuri. În mod sigur, când lucrările se vor finaliza, adică undeva la sfârșitul acestei luni, va fi cel mai modern din oraș. Camerele sunt de trei locuri; fiecare cameră este dotată cu grup sanitar propriu, paturi, câte un dulăpior și câte o băncuță de lucru pentru fiecare elev, precum și conexiune la internet, ceea ce nu au avut până acum‟, ne-a precizat profesoara Marilena Răvaș.

Cât despre cazarea efectivă a elevilor în cămin, încă nu există lămuriri în acest sens, ci doar presupuneri.

Înscrieri pentru învățământul profesional și postliceal

Până la sfârșitul săptămânii viitoare, mai precis 11 septembrie, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani încă se mai fac înscrieri la seral și la învățământul postliceal. Un aspect important este acela că absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze examenul de bacalaureat se pot înscrie fără probleme.

Avem învățământ la seral, fie pe Industrie textilă și pielărie, fie pe Servicii, respective Tehnician în Gastronomie. Mai sunt locuri, adică cei care vor să se înscrie o mai pot face până pe 11 septembrie. Avem și clase de învățământ postliceal, care sunt destinate tuturor absolvenților care nu au înregistrat un succes în urma susținerii examenului de bacalaureat. Nu este nevoie să prezinte diplomă de bacalaureat, lipsa ei nu influențează cu nimic finalizarea școlii postliceale sau susținerea și promovarea examenului de certificare a competențelor de nivel 5. Dosarul trebuie să conțină copii ale actului de identitate, cetificatului de naștere, respectiv certificatului de căsătorie, precum și un act care să dovedească că este absolvent de liceu, apoi va completa o cerere la școală. Învățământul este la seral și gratuit, bugetat de la stat pe o perioadă de 2 ani‟, a precizat directoarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi‟ Focșani, Marilena Răvaș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?