Marian Mihalache este candidatul Partidului Social Democrat la funcția de primar al comunei Biliești. Antreprenor cu o mică afacere în Focșani, Marian Mihalache a ales să se implice în politică pentru a contribui la dezvoltarea frumoasă a comunei în care s-a născut și a copilărit. Marian Mihalache are experiența anilor petrecuți în străinătate unde a plecat în 1992. S-a întors în 2014 și acum este hotărât să schimbe modul în care se face administrație la Biliești. „Am ales să intru în politică deoarece consider că a venit momentul să dezvoltăm această comună într-un stil european. Am locuit în străinătate mulți ani și am o viziune largă de a face lucrurile și de a rezolva lucrurile într-un ritm mai rapid. Nu trebuie să aștept să se termine mandatul pentru a face un pilon și a asfalta o stradă. Toate proiectele trebuie derulate în timpul mandatului, nu trebuie așteptat ultimul an ca să asfaltăm pe ultima sută de metri. Primarul administrează o comună, împreună cu consilierii locali și trebuie să asculte și să rezolve problemele comunității. Am ales Partidul Social Democrat deoarece consider că mă reprezintă, consider că este o echipă bună. Putem construi împreună un viitor frumos pentru comuna Biliești”, a spus Marian Mihalache.
Problemele din Biliești sunt cunoscute de oamenii din comună care văd ulițe neterminate, asfalt din care crește iarba, investiții care durează ani de zile. De aceea, unul dintre obiectivele candidatului PSD este ca fiecare locuință să aibă asigurate utilitățile, apă, canalizare, iar toate străzile să fie asfaltate. „Mi-am depus candidatura pentru a construi o comună mai frumoasă, dezvoltată, cu servicii eficiente pentru oamenii care trăiesc în comunitate. Am luat această decizie după ce am văzut modul în care este administrată comuna Biliești în ultimii ani, cu investiții care durează foarte mult timp, cu drumuri făcute doar pe jumătate. Pe ulițele proaspăt asfaltate, după cum se poate vedea, deja a început să iasă iarba din asfalt. Pe margine este un pietriș de rîu, care fuge în șanț și care nu protejează asfaltul. Sunt străzi care nu sunt terminate, au 25-30 metri și se oprește asfaltul. Dacă nu aveau bani să asfalteze strada în întregime puteau să amâne și să aștepte până când puteau face toată strada. Vreau să rezolv aceste probleme neterminate, pe care le văd toți oamenii din Biliești. Nu există șanțuri în toată comuna, canalizare este doar pe două străzi. Oamenii au nevoie de apă, canalizare, asfalt pe toate străzile pentru a crea un confort cetățenilor din comună. Dacă sunt utilități, atunci tinerii se pot întoarce acasă. Să nu uităm că Bilieștiul este la 15 kilometri de Focșani, iar dacă sunt asigurate condiții atunci se poate dezvolta foarte mult comuna noastră”, a spus Marian Mihalache.
Una dintre soluțiile candidatului PSD este construirea unui cartier nou în comună, după normele europene, cu utilități asigurate la fiecare locuință. Deja au fost identificate două zone, cu un teren suficient pentru a începe construcția de locuințe. „Este frumos să construiești un cartier nou, după care să construiești o școală, o sală de sport, un stadion. Mi se pare corect să fie un ansamblu pentru că nu putem să le facem la distanță de 2-3 kilometri, nu este eficient. Când vine iarna cum se vor duce copiii de la școală până la sala de sport? Nu poți să scoți copiii în frig”, a spus Marian Mihalache.
Depozit de legume-fructe și rețea de gaze naturale
Proiectele candidatului PSD de dezvoltare economică a comunei Biliești țin cont de specificul localității, recunoscută pentru calitatea legumelor și fructelor. Marian Mihalache consideră că legumicultorii pot fi ajutați de administrația locală să își vândă mai bine produsele prin construirea unui depozit de legume-fructe. „Biliești este o comună care se dezvoltă prin legumicultură, fructe și cereale. Cum îl ajuți pe cetățean să depoziteze legumele, mai ales în asemenea perioade, cu temperaturi ridicate? Trebuie făcut un depozit de legume, deja ne-am gândit că un asemenea teren este în zona livezii. Acolo sunt utilități și se poate face un depozit logistic iar în apropiere poate fi construită o făbricuță de procesare, de ambalare. Sunt soluții care pot rezolva o problemă a legumicultorilor din Biliești”, a spus Marian Mihalache.
Tot pentru a veni în sprijinul agricultorilor, administrația locală trebuie să insiste pentru refacerea sistemului de irigații. „Sunt canale care ar putea ajuta cu apă la irigarea a mii de hectare. De ce să nu le folosim? Cum ajutăm cetățeanul dacă stația de irigat stă nefolosită, canalele sunt pline de mizerie și au crescut nuci în ele?”, continuă Marian Mihalache.
Problema cărților funciare pentru proprietățile din Biliești este o altă prioritate a candidatului social democrat. Acesta arată că sunt fonduri disponibile, iar autoritățile locale, Primăria, trebuie să se implice și să vină în sprijinul oamenilor din comună, mai ales că în viitor, subvențiile europene din agricultură vor fi condiționate de existența cărților funciare pentru terenurile lucrate.
Nu în ultimul rând, în proiectele pregătite de Marian Mihalache se regăsește și amenajarea unui lac de agrement pe terenul unde înainte se afla balta comunală. Este o investiție realizabilă care ar rezolva mai multe probleme și ar ajuta la dezvoltarea economică, atât prin producția și comercializarea peștelui dar și prin pescuitul sportiv.
Un obiectiv în mandatul viitorului primar este introducerea sistemului de alimentare cu gaze naturale în comuna Biliești. „Rețeaua de gaze naturale este eficientă pentru dezvoltarea comunei. Este importantă pentru locuitori deoarece nu prea mai sunt lemne de foc dar și pentru atragerea investitorilor. Dacă sunt utilități atunci un investitor este atras să facă o mică făbricuță la Biliești. O rețea de gaze este necesară pentru toată lumea. Dacă sunt aceste proiecte de dezvoltare în țară trebuie profitat și realizată această investiție”, a explicat Marian Mihalache.
Proiecte de dezvoltare susținute de Consiliul Județean
Proiectele de dezvoltare ale comunei Biliești sunt sprijinite de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan și echipa PSD. Comuna Biliești este cuprinsă în contractul de lucrări pentru „Rețele apă și canalizare în gruparea Măicănești și aducțiune zonală Focșani”, parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Conform proiectului vor fi realizate rețele de canalizare în localitățile: Vulturu, Măicănești, Tătăranu, Nănești, Biliești, Suraia.
O altă investiție anunțată de Consiliul Județean Vrancea se referă la drumul județean DJ 204 G Mircești- Rădulești-Biliești-Suraia-Boțârlău-Gologanu care va fi reabilitat și modernizat. Administrația județeană a anunțat că, în vederea promovării spre finanțare a lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere a drumului județean 204G, pe sectorul ce traversează Mircești, Rădulești, Biliești, Suraia, Boțârlău şi Gologanu, au fost elaborate Nota conceptuala și Tema de proiectare. „Realizarea lucrărilor de modernizare va conduce la creşterea gradului de siguranţă rutieră și la creşterea vitezei de deplasare pe sectorul de drum judeţean reabilitat. Lungimea totală a drumului județean 204G ce va fi reabilitat este de aproximativ 26 kilometri“, se arată într-un anunț al Consiliului Județean Vrancea.
Articol executat de SC MEDIA UNO SRL la comanda PSD filiala Vrancea; CUI mandatar financiar 21200019