Sunt cinci ani de când Festivalul de book-trailere Boovie reunește tineri din toate liceele vrâncene, și nu numai, într-un proiect dedicat cărților transpuse într-un film scurt, dar original. Ediția din acest an este specială nu doar pentru că în concurs s-au înscris și tineri din Republica Moldova, ci și pentru că pandemia i-a determinat pe organizatori să desfășoare totul în online. Deschiderea oficială a ediției cu numărul cinci are loc astăzi, începând cu ora 16:00, cei interesați putând participa onlie atât din aplicația Boovie, cât și de pe pagina de Facebook sau prin intermediul canalului de YouTube Boovie. Juriul de anul acesta este format din actrița Roxana Lupu, protagonista filmului „Maria, Regina României‟, actorul Paul Ipate, scriitorul Marius Chivu și selecționerul de filme din cadrul TIFF, Crăița Nanu . În sprijinul tinerilor îndrăgostiți de artă și cultură au venit, și de această dată, Primăria și Consiliul Local Focșani, Consiliul Județean Vrancea, sumele necesare premiilor alocate fiecărei categorii de câștigători fiind astfel alocate de administrația locală.
Un festival care face cinste orașului
Programat inițial în perioada mai-iunie, Festivalul Boovie debutează la finalul lunii august, cu o întârziere provocată de pandemie, în concurs fiind 70 de echipe din 25 de județe din țară dar și din două localități de peste Prut, Bălți și Chișinău.„După cum știți din edițiile precedente, Boovie este un festival care adună elevi din toată țara, elevi care au decis că pentru binele lor este minunat să citească, și din cărțile pe care le-au citit să facă niște Book Trailere. Ajuns la a V-a ediție, festivalul de anul acesta se desfășoară în condiții neobișnuite, să spunem, nu mai putem să-l facem ca în anii precedenți cu prezență fizică la Focșani, dar se va desfășura online pe toate activitățile lui. (…) Anul acesta au fost înscrise peste 200 de echipe, asta înseamnă în jur de 2.200 de elevi și profesori. Din nefericire, condițiile nu au permis ca toate echipele să finalizeze trailerele, și atunci am rămas cu 70 de echipe. Mi se pare impresionant numărul acesta având în vedere că nu a fost ușor pentru copii să filmeze în vacanță; multe dintre echipe au apucat să filmeze înainte de debutul pandemiei‟, a precizat prof. Carmen Ion.
Pentru a treia oară consecutiv, Primăria Municipiului Focșani s-a dovedit a fi un partener de nădejde pentru unul dintre cele mai importante festivaluri cu și despre tineri din țară: Boovie. „Am fost alături întotdeauna de acest colectiv minunat, de doamna profesor Carmen Ion, căreia îi mulțumesc încă o dată pentru extraordinara implicare în acest proiect, un proiect început dintr-o idee de a stimula tinerii să citească și care iată, a avut succes. Primăria Municipiului Focșani și Consiliul Local au decis să susțină financiar aceste activități și, în special, să ofere sumele necesare pentru acordarea premiilor celor mai bune echipe înscrise în concurs. Este o cinste și le mulțumesc tuturor elevilor, profesorilor și celor care s-au implicat în realizarea acestui festival și am vrea să păstrăm această tradiție. Poate la anul, când sperăm să ieșim din această pandemie, să devenim un centru mult mai atractiv pentru acest festival și să-l facem nu doar pe parcursul câtorva zile, ci chiar pe o săptămână, iar Focșaniul să fie împânzit de tineri, profesori și să avem cât mai multe locații în care să ruleze trailerele pe care ei le-au produs‟, a declarat primarul Cristi Valentin Misăilă.
„Boovie este al Vrancei, iar asta trebuie să meargă mai departe‟
Consiliul Județean (CJ) Vrancea s-a dovedit a fi un partener de nădejde pentru acest festival, așa cum a menționat și prof. Carmen Ion, inițiatorul proiectului Boovie. Anul acesta, deși ne confruntăm cu o situație mai specială generată de pandemie, CJ Vrancea a găsit resursele necesare pentru a-i ajuta pe tineri. „Boovie este al nostru, Boovie este al Focșaniului, Boovie este al Vrancei, iar asta trebuie să meargă mai departe. Au fost doar primii cinci ani și, cu siguranță, va merge mai departe. În ceea ce privește finanțările pentru proiectele destinate tinerilor, Consiliul Județean Vrancea le oferă o deschidere acestora să se unească, să aibă gânduri comune, constructive atât pentru ei, cât și pentru societate. Putem spune că a fost o provocare în acest an; în contextul pandemiei, Consiliul Județean Vrancea se numără printre Consiliile Județene care au spus: «Da, putem merge mai departe pe această finanțare în acest an!». Sunt multe Consilii Județene care au retras finanțarea sau care nu au alocat buget de la începutul anului, dar Administrația Publică Județeană Vrancea a spus că pentru tineri, cultură și educație trebuie să mergem mai departe‟, a precizat Dănuț Cristian, vicepreședintele CJ Vrancea.
Rezultatul muncii în echipă; aproximativ 60 de voluntari din Vrancea
Pentru ca și în acest an Festivalul Boovie să poată deveni realitate, a fost nevoie de o echipă generoasă de oameni implicați și cu idei creative. Despre ei a vorbit Mihaela Ichim, directorul Departamentului de Lobby și Fundraising Boovie. „Anul acesta, festivalul nu ar fi fost posibil fără ajutorul voluntarilor. Având în vedere situația cu pandemia care pe noi elevii ne-a făcut mai delăsători, am fost foarte bucuroasă să văd că elevii vrânceni s-au mobilizat și s-au strâns să ajute festivalul din nou, ca și în anii trecuți. Am reușit să strângem pe toate departamentele aproximativ 60 de voluntari care, de la prima ședință pe care am făcut-o au spus că sunt gata să ne ajute cu orice. Voluntarii sunt din toate liceele din oraș, nu s-a ținut cont de liceu‟, a precizat Mihaela Ichim.
O fostă elevă a prof. Carmen Ion a povestit cum a luat naștere acest proiect. „Sunt studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială pe departamentul de Resurse Umane în ultimul an. Vorbind despre festival cu doamna Carmen Ion, i-am spus că vreau să o ajut cu tot ce ține de departamente și echipe. Sper să lucrăm foarte bine împreună pentru că am avut maximum o lună să ne cunoaștem și să lucrăm împreună, dar această echipă va rămâne și pentru anul viitor.
În clasa a IX-a, doamna Carmen Ion a venit la noi în clasă cu ideea, am făcut primul book trailer la noi în clasă. Numele a fost dat la noi în clasă pentru că a venit doamna într-o zi și ne-a spus că are nevoie de un nume; așa că în ora de română am făcut brainstorming și am început să scriem pe tablă; un coleg a scris un «book», un altul «moovie», iar un alt coleg le-a combinat și a scris «Boovie». Îmi place foarte mult ideea și mi se pare senzațional că a evoluat atât de repede. De la nivelul unei clase, la nivelul unui liceu, apoi local, județean, național și acum internațional‟, apreciază Andreea Stanca.