Cum începe școala? E nevoie de suplimentarea cu 157 săli de clasă; peste 16 mii de elevi nu dețin dispozitive pentru lecții on-line; deficit de 582 de posturi didactice

0
1604

Școlile din județ nu sunt pregătite pentru a începe noul an școlar cu respectarea măsurilor de prevenire a Covid 19. La Focșani, primarul Cristi Misăilă a avertizat că cele 28 unități de învățământ nu sunt pregătite pentru noul an școlar. În cadrul ședinței Consiliului Local de ieri, primarul a arătat că unitățile școlare din municipiu au solicitat 3,09 milioane lei pentru a asigura măsurile de protecție în clase. „Învățământul din Focșani nu este pregătit să înceapă noul an școlar în condiții de siguranță în contextul acestei pandemii”, a spus primarul Cristi Misăilă, care a spus că bugetul municipiului Focșani nu are de unde să asigure aceste sume.

O situație prezentată, ieri, la Colegiul Prefectural, arată că, la nivelul județului, este nevoie de o suplimentare cu 157 de săli de clasă a celor 2231 săli disponibile. Potrivit ISJ Vrancea, 53 de săli suplimentare nu pot fi asigurate în școli dar pot fi amenajate în alte locații din comunitate. „În municipiul Focșani au nevoie de suplimentare a spațiilor școlare șapte unități, șase grădinițe cu program prelungit (34 de săli) și Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, cu cinci săli. La nivelul județului sunt două școli care nu pot asigura spațiul necesar desfășurării procesului de învățământ, Școala Gimnazială Șerbănești (are nevoie de încă 2 clase) și Școala Gimnazială Slobozia Bradului (suplimentare de 57 de săli)”, arată Prefectura.

Probleme sunt și la condițiile care trebuie asigurate pentru transmiterea on-line a lecțiilor. Astfel, în acest moment sunt 988 săli de clasă unde sunt dispozitive care permit transmiterea online a lecțiilor însă nu toți copii au acces la această metodă de studiu. „16591 elevi nu dețin dispozitive pentru participarea on-line la lecții, cei mai mulți fiind din mediul rural, 10.836”, se arată în analiza de la ISJ.

Probleme sunt și în ceea ce privește cadrele didactice de care este nevoie pentru derularea cursurilor. Este un deficit de 582 de posturi didactice și 175 norme nedidactice. „După data de 1 septembrie 2020, în funcție de situația pandemică, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Vrancea și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vor lua decizia cu privire la desfășurarea cursurilor”, precizează Prefectura.

Tehnologia IT din școli este fie depășită, fie lipsește

Reamintim că, la nivelul municipiului Focșani, primarul Cristi Misăilă s-a întâlnit cu directorii unităților școlare din Municipiul Focșani pentru a discuta despre condițiile care trebuie îndeplinite de școli la începerea noului an școlar. Primarul municipiului Focșani a solicitat conducătorilor unităților școlare să expună, în scris, problemele pe care le întâmpină astfel încât municipalitatea să realizeze un document centralizat, pe care să îl înainteze Ministerului Educației. „În urma discuțiilor purtate a reieșit că tehnologia IT din școli este fie depășită, fie lipsește. Cadrele didactice au arătat că tabletele, camerele video și în unele școli rețeaua de internet deficitară, nu permit desfășurarea orelor on-line. În plus, deși Ministerul Educației a promis laptopuri pentru profesori, acestea nu au mai ajuns, nefiind oferită nicio explicație pentru întârziere. Cea mai mare problemă însă o reprezintă situația din grădinițele cu program prelungit, unde este absolut imposibil să se respecte distanța de 1 metru între pătuțuri. Față de toate acestea, Primarul Cristi Valentin Misăilă a rugat directorii să înainteze, în conformitate cu prevederile legale, la Primăria Municipiului Focșani o listă cu materialele de maximă urgență, pentru care municipalitatea va aloca, în măsura posibilităților, fondurile necesare. În cazul în care solicitările vor depăși capacitatea bugetului local, parte din listă va fi transmisă și către Ministerul Educației”, a arătat primarul Cristi Misăilă.

Guvernul promite banii abia în decembrie

În timp ce autoritățile locale sunt obligate să asigure fonduri suplimentare pentru deschiderea școlilor în septembrie, Guvernul liberal transmite că vor fi alocate fonduri abia… în decembrie. O adresă publicată, ieri, pe facebook, trimisă de Guvern către primării. arată că aceste cheltuieli vor fi decontate din fonduri nerambursabile, pe principiul primul venit, primul servit, în limita fondurilor aprobate. Problema este că aceste cereri de finanțare pot fi depuse abia după 15 octombrie, contractele de finanțare pot fi încheiate după 1 decembrie, iar cererile de rambursare și decontarea cheltuielilor începând cu 15 decembrie. Practic, guvernul le transmite primarilor că trebuie să se descurce cu banii proprii în această perioadă în condițiile în primăriile au avut deja cheltuieli mărite în primăvară din cauza restricțiilor impuse de noul coronavirus. În aceste condiții, fie este prostie, fie este o strategie liberală prin care să se arunce vina pe primari pentru eșecul autorităților centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here