Ieri a început cea de-a doua sesiune (august-septembrie 2020) a examenului național de bacalaureat, iar în Vrancea s-au înscris 657 de candidați. Conform datelor centralizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, din totalul celor 657 de candidați înscrişi, 372 provin din promoţia 2019-2020, iar 285 sunt din promoţiile anterioare.
Prima probă scrisă s-a desfășurat luni, 24 august, la Limba și literatură română, acolo unde subiectul al III-lea a venit cu o surpriză cam neplăcută pentru unii dintre cei 219 candidați prezenți: nuvela. Eseul de minimum 400 de cuvinte în care trebuiau să prezinte particularitățile de construcție a unui persoanj dintr-o nuvelă studiată a fost lăsat „pentru altă dată‟ de majoritatea candidaților cu care am stat de vorbă ieri, la ieșirea din examen. „Dacă știam, nu mă mai trezeam dimineață să vin. Am lăsat ultimul subiect pentru altă dată, pentru că oricum nu cred că-l iau nici acum. În vară am luat nota din oficiu, acum poate îmi dau ceva că m-am străduit să scriu‟, spune Bogdan.
În total, la prima probă scrisă din cea de-a doua sesiune a examenului național de bacalaureat s-au înscris 280 de candidați, însă 61 nu s-au mai prezentat în ziua examenului. Ghinion pentru un candidat care a încercat să copieze, acesta fiind dat afară din sală, se arată într-un comunicat remis presei de reprezentanții IȘJ Vrancea.
„Nu prea am simțit că am fost la liceu‟
Asta ne-a spus un alt candidat la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, care a spus pas la ultimul subiect. În prima sesiune nu s-a putut prezenta din cauza unor probleme, iar acum a venit să-și ia revanșa. Măcar aici mai are o șansă, pentru că pandemia le-a răpit, atât lui, cât și colegilor de clasă, bucuria de a marca finalul celor patru ani de liceu printr-un banchet. „N-am abordat subiectul III. În vară am avut o situație mai specială și nu am putut da niciuna din probe. Am avut emoții, dar, dacă înveți și te străduiești, poți să-l iei. Sper să iau un 5.90 la Română. O să mai dau la Istorie și Geografie, dar acolo nu am emoții, mă descurc mai bine. Nu prea am simțit că am fost la liceu acum, în ultimul an, pentru că a fost o perioadă scurtă de timp, ne-a luat pe nepregătite. Ne-a stricat și planurile pentru banchet. Nu-l mai facem. A fost un an… nasol. După bac, vreau să dau la Armată pe 1 octombrie. Nu mi-a fost frică acum pentru că ne-au dat măști, dezinfectanți, s-a păstrat distanța. A fost ok. Am un cod pentru notă. Mi se pare o idee bună asta pentru că nu mai știe toată lumea ce note se iau‟, a spus Răzvan Milea, absolvent al Liceului cu Program Sportiv (L.P.S) Focșani.
Nuvela nu a fost nici pe placul lui Robert Dobrică, fost elev al Colegiului Tehnic „Ion Mincu‟ Focșani. „Am avut particularitățile unei nuvele. N-am scris. E primul an, doar că a doua sesiune. Am terminat anul ăsta, aici la liceu. Am dat și în prima sesiune, dar n-am luat la Română și la Matematică. Greu n-a fost subiectul, doar că m-am plafonat eu… mă aștept să iau o notă de trecere acum, măcar un 6. În vară am luat la Geografie. N-a fost greu, doar că nu am fost un elev care a învățat. Momentan, ca și prim loc de muncă, mă angajez ca paznic. Am terminat profilul economic. Ultimul an nu a fost mare chestie cu această pandemie‟, recunoaște Robert Dobrică.
Am stat de vorbă și cu o candidată care s-a încumetat să redacteze eseul de la ultimul subiect, însă nu-și pune prea mari speranțe deși dorește măcar un 6 care să-i salveze media. „Am scris la subectul III. Ne-a picat «Moara cu noroc». Nu-i prima oară, am dat data trecută în vară și am picat la Română, și acum am mai dat o dată. Am făcut și contestație, dar mi-a scăzut. Am terminat la Liceul nr. 3 «G.G. Longinescu». M-a cam dezamăgit prima dată când am picat, dar m-am ambiționat. Sper ca măcar un 6 să iau‟, se gândește Simioana Buca.
În Focșani sunt patru centre de examen: Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani, Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani, Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focșani, cel de-al cincilea fiind Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud.
Astăzi, examenul maturității continuă cu proba scrisă la materia obligatorie a profilului, urmând ca miercuri, candidații să susțină proba la alegere a profilului și specializării. Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12:00) și va fi urmată de etapa depunerii constestațiilor, în acceași zi, în intervalul orar 14:00-20:00. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie 2020, au mai transmis reprezentanții IȘJ Vrancea.
Le urăm succes tuturor candidaților!