Autoritățile locale din comuna Dumitrești au demarat un proiect de alimentare cu apă și construiesc un bazin de depozitare cu o capacitate de 200 metri cubi (200.000 litri de apă). La acest moment se lucrează intens pe ulițele satului Giurcari unde se montează conductele de canalizare, dar și cele de alimentare cu apă. Primarul Petrică Dogaru a spus că decizia de a construi bazinul în cel mai înalt loc din Dumitrești are la bază un argument foarte simplu și anume apă odată împinsă cu pompele sus va pleca de aici prin cădere și va ajunge la fiecare locuință. „Am început în 2019, se lucrează la proiectul de alimentare cu apă şi canalizare în satele Biceştii de Sus, care este cel mai mare sat din comună şi Roşcari. Sursa de apă este în zona Boştinariului, iar soluţia tehnică a fost aşa: împingerea ei cu pompe până sus la Momâia Neamţului. Acolo este un bazin aproape finalizat de 200 metri cubi de apă, iar gravitaţional am dus conducte până la ultima casă din cele două sate”, a spus primarul Petrică Dogaru.
Important este faptul că pe străzile care se asfaltează au fost deja montate atât conductele de alimentare cu apă, dar și cele de canalizare pentru a nu se mai sparge asfaltul. „Sunt trase conductele, iar străzile care s-au asfaltat în acest an şi se asfaltează în Giurcari şi Roşcari sunt deja echipate cu conductele de apă şi canalizare. În plus, acest proiect are un avantaj foarte mare pentru cetăţeni, că am făcut deja pentru fiecare gospodărie în parte, am scos din conducta principală conducta de racord, ei nemaifiind nevoiţi să sape, să strice asfaltul. Dacă doresc să se branşeze, au la dispoziţie conducta la marginea gardului. Din ceea ce ştiu eu, toţi doresc să se branşeze, mai ales după această secetă prelungită de un an de zile, cum nu a fost în ultimii 60 de ani, după cum spun specialiştii şi pentru faptul că populaţia este îmbătrânită şi nu se mai pot deplasa”, a mai spus primarul.
Firmele care lucrează la apă și asfaltare s-au pus de acord și lucrează una după alta. Chiar dacă au fost și situații mai delicate, primarul le cere scuze localnicilor și îi asigură că atunci când totul va fi gata, sătenii vor avea condiții decente de trai. „Am reuşit să sincronizăm cele două firme, una de la Satu Mare, alta de la Buzău care lucrează la asfaltare, apă şi canalizare. Este o reuşită a noastră şi înţelegere din partea lor, pentru că altfel se complicau lucrurile şi se putea ajunge în situaţia de a tăia asfaltul şi a strica lucrurile. Oamenii sunt foarte mulţumiţi şi le cer scuze că un an de zile, anul trecut în mod special, i-am deranjat, ca să montezi, să sapi pe fiecare stradă, şanţuri, mai ales cele de la canalizare care sunt mult mai late şi mai adânci. Nu a fost uşor în primul rând pentru ei, că au fost nevoiţi luni de zile să îşi lase maşinile în capătul uliţei şi să ajungă uneori prin noroi până acasă. Alimentarea cu apă şi canalizare este o lucrare care nu se vede, nu este impozantă dar este de mare, mare importanţă, pentru că aceste conducte asigură şi apa dar şi evacuarea ei în condiţii maxime de respectare a mediului“, a mai spus primarul Petrică Dogaru.