Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO! Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare), înscrisă în calendarul ortodox pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Biserica Ortodoxă marcând în fiecare an această sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) şi Sfânta Maria Mare.
Pentru români, este şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalimul, oraşul sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi Biserica zidită pe acest mormânt. Conform MEDIAFAX, în spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică, este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Pelerinii care ajung în Israel au ca obiectiv, printre altele, o vizită la mormântul Maicii Domnului.

Imagini din Biserica Mormântului Maicii Domnului de la Ierusalim:

În seara dinaintea sfintei sărbători a Adormirii Maicii Domnului, se săvârşesc în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Pohodul Maicii Domnului. Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post strict.

Vechile scrieri ale Sfinților Părinți, din primele secole creștine, dezvăluie că Sfânta Fecioară Maria a fost înştiinţată printr-un înger de trecerea ei la cele veşnice, iar apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol. Momentul mutării Fecioarei Maria cu trupul la Cer rămâne o taină. În timp, în cuvântările părinţilor bisericii, s-a afirmat cu mai multă putere credinţa că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos şi luată cu trupul în împărăţia cerurilor.

Sfânta Maria Mare la români

Începând de la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se redeschide perioada în care se pot face nunţi, încep târgurile şi iarmaroacele de toamnă, dar şi praznicele de pomenire a morţilor.

În unele părţi ale Moldovei, ziua de 15 august este considerată „a morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria, şi la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume.
În ziua praznicului, femeile merg la biserică şi duc cele mai frumoase flori din grădină, struguri, prune şi faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaţilor.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Maria Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Obiceiuri

În dimineaţa zilei de Sântămărie femeile merg la biserică cu ofrandă din ciorchini de struguri copţi de la soiurile văratice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numită „coliva de pomană“ sau „colivă de struguri“ .

De Sfânta Măria Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, în credința populară, acestea, apoi, sunt bune de leac.
La Sfânta Maria se face masă comună în curtea bisericii, unde vin străinii din alte sate, alături de oamenii din sat.
Se fac hori în sate: tineretul joacă, iar bătrânii şi copiii bat nucii pe la vii, câmpuri şi prin grădini. Se angajează pândarii pentru vii şi se leagă magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii. Căt despre vreme, dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, se spune că toamna va fi lungă.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară, care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului, îşi serbează sâmbătă hramul.
În România, aproximativ 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfânta Maria.

Pentru creștinii, deopotrivă ortodocși sau catolici, Maica Domnului este întruchiparea blândeții, protectoarea celor năpăstuiți, singuri, neputincioși, abandonați, loviți de boli și neajunsuri, aflați în temniță sau pe pat de spital. Maica Domnului este ocrotitoarea casei și  familiei, a mamei, a copiilor, pentru că simte orice suferinţă şi orice bucurie din familie. Sau, așa cum a exprimat toate acestea, în câteva cuvinte, părintele Dumitru Stăniloaie: „De aceea Maicii Domnului îi cerem incomparabil mai des decât sfinților să se roage pentru noi și pentru toți ai noștri. În Maica Domnului avem în Cer o inimă de mamă.”

imagini: Oana Nechifor, doxologia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?