Campanie de informare a Primăriei Focșani, în paralel cu distribuirea a o mie de pachete cu măști și dezinfectant pentru vârstnici cu venituri mici

0
173

Primarul Cristi Misăilă a propus ca persoanele vârstnice vulnerabile din Focșani să primească materiale de protecție în contextul restricțiilor impuse de creșterea numărului de cazuri de infectare cu Covid 19. Discuțiile despre acordarea acestor pachete și modul în care focșănenii respectă regulile de prevenire a răspândirii Covid 19 au avut loc în care ședinței de ieri a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Pe ordinea de zi s-a aflat realizarea unei campanii de informare despre purtatul măștilor de protecție, ținând cont că această obligație a fost impusă pentru spațiile publice aglomerate din Focșani. Primarul Cristi Misăilă a propus ca persoanele vârstnice, cu venituri de până la o mie lei, să primească materiale de protecție. A fost propusă această categorie de persoane deoarece riscurile sunt mult mai mari în cazul unei îmbolnăviri cu noul coronavirus. Pachetele vor conține 50 măști, alcool sanitar, dezinfectant de mâini de buzunar, un săpun lichid și materiale informative. Se estimează că vor fi acordate asemenea pachete pentru o mie de persoane care îndeplinesc aceste condiții, respectiv vârsta peste 65 ani și venituri mai mici de o mie lei.

În cadrul ședinței de ieri a CLSU au fost discuții legate de modul în care populația respectă măsurile de distanțare socială și obligativitatea purtării măștii de protecție. Una dintre concluzii a fost că sunt zone foarte aglomerate în Focșani, cum ar fi Piața Unirii, mai ales în cursul serii, unde cetățenii nu poartă măscă de protecție! „Prezent la întâlnire, comisarul-șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municiului Focșani, a declarat că cetățenii trebuie să înțeleagă că nu este în regulă să se expună. Totodată, polițiștii vor încerca să îi convingă pe focșăneni să poarte măști, dar sunt și unele persoane care pur și simplu refuză acest lucru. Pentru sănătatea întregii comunități, opinia Poliției este ca împotriva acestora să fie luate măsuri de sancționare, în paralel cu continuarea acțiunilor de promovare a prevederilor legale în domeniu”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Probleme sunt și la cetățenii care circulă cu mijloacele de transport în comun. În general, aici sunt respectate normele legale de prevenire a răspândirii noului coronavirus dar și aici mai sunt persoane care urcă cu masca în autobuz și apoi o dau jos și o pun iarăși în momentul în care apare controlorul. „Legat de riscuri, putem spune că șoferii de pe autobuze sunt cei mai expuși îmbolnăvirii cu Covid-19. Din fericire însă, până în prezent, datorită luării tuturor măsurilor, nu a fost înregistrat nici măcar un singur caz pozitiv în rândul acestora”, arată comunicatul.

O situație similară este la Piața Moldovei. Conducerea Administrației Piețelor a arătat că au fost montate dozatoare cu soluție dezinfectantă și au fost peste tot lipite afișe de informare cu măsurile de prevenție. „Cu toate acestea, se remarcă distrugerea dispozitivelor dezinfectante și faptul că măsurile de prevenție sunt respectate numai de unii cetățeni, cei mai mulți considerând că dacă sunt în spațiu deschis, acestea nu sunt obligatorii. În acest caz, o soluție ar fi o comunicare mai intensă în speranța conștientizării de către populație a riscurilor la care se expune prin nerespectarea măsurilor impuse de autorități. Ca un răspuns la toate acestea, Primarul Cristi Valentin Misăilă a hotărât intensificarea acțiunilor de informare, cu ajutorul voluntarilor din cadrul SVSU Focșani și a celor de la Crucea Roșie, filiala locală”, precizează comunicatul Primăriei Focșani.

Recomandările Primăriei Focșani

Primăria Municipiului Focșani a demarat o campanie de informare, în vederea limitării efectelor pandemiei COVID-19. Începând de joi, 13 august 2020, au fost distribuite flayere de informare în zona Piața Unirii și Grădina Publică. Campania va continua cu sprijinul voluntarilor de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență și cei ai Crucii Roșii.

„Pentru a vă proteja, respectați următoarele măsuri:

📌 Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura purtătorului!

📌 Când mergeți în concediu, evitați aglomerările și nu uitați să vă protejați!

📌 Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane;

📌 Evitați să participați la petreceri cu multe persoane;

📌 Limitați contactul direct cu alte persoane. Nu dați noroc!

📌 Evitați atingerea balustradelor, clanțelor, mânerelor, butoanelor de lift etc.‼️ Dacă o faceți, spălați-vă pe mâini cât mai repede.

📌 Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți.

📌 În cazul în care vă aflați în autobuz încercați să nu stați față în față cu alte persoane.

📌 Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

📌 În Focșani masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă, în Piața Moldovei, Piața Sud, Obor, Grădina Publică, Parcul Schuman, Parcul Teatru, Piața Unirii, Piațeta Balada, Piațeta Milcov, Pasaj Hala Moldovei, Piața Gării, zona VeloParK.

📌 Informații suplimentare la TelVerde: 0800.800.358”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here