VIDEO: Ciolacu: În 17 august depunem moţiunea de cenzură; PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetenţă şi hoţie

0
165

Discurs susținut de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și președintele interimar al #PSD, în plenul Parlamentului

Publicată de Partidul Social Democrat pe Miercuri, 12 august 2020

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a anunţat, miercuri, că partidul pe care îl conduce va depune în 17 august moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, susţinând că România este o „ţară în derivă” şi cu un guvern cu „zero credibilitate”. „PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetenţa şi hoţia patronată de Guvernul pe care îl conduceţi. Pe 17 august Partidul Social Democrat va depune moţiunea de cenzură. Considerăm că e timpul să plecaţi acasă sau la puşcărie, în funcţie de faptele fiecăruia”, a afirmat Ciolacu, în plenul Parlamentului, după prezentarea raportului premierului Ludovic Orban.

Ciolacu a afirmat că, după 9 luni de guvernare liberală, România este „o ţară în derivă”. „Un haos imens cu o economie pusă la pământ şi cu şomaj galopant, asta este România după 9 luni de guvernare liberală, o ţară în derivă cu un guvern cu zero credibilitate, un guvern în care miniştrii se contrazic unul pe celălalt spre disperarea românilor care nu mai înţeleg nimic”, a spus Ciolacu.

El a susţinut că „PNL a fost interesat doar de alegeri, furturi şi cât mai multe funcţii pentru rude şi pentru clientela din partid”. „Domnule Orban, de când v-aţi instalat la putere şi până astăzi nu v-a păsat nici măcar o secundă nici de sănătatea românilor, nici de traiul lor de zi cu zi. Aţi avut o singură obsesie: alegerile anticipate, pentru aţi sacrificat tot, mai puţin dorinţa de a acumula bogăţie şi putere, în timp ce românii erau închişi în case. Aţi devalizat bugetul României în mod repetat, sute de milioane de euro au ajuns în buzunarele prietenilor şi firmelor de partid, fără transparenţă, fără respectarea legilor, fără competiţie corectă. (…) Întregul mecanism infracţional a fost dezvăluit în raportul Curţii de Conturi publicat ieri. Ştiu, sunteţi nervos că Parlamentul şi-a permis să ceară acest control. Vă deranjează că s-a aflat cum a fost devalizat bugetul public sub umbrela stării de urgenţă. Orice român care citeşte acest raport va înţelege că orice achiziţie care trebuia să ofere cetăţenilor un sprijin pentru situaţii de criză sanitară a devenit o ţeapă pentru stat, dar o mare afacere pentru clientela liberală. Ca să vă dau un singur exemplu: celebrul butic din Giurgiu care, cu un singur angajat, înfiinţat în urmă cu un an şi cu o cifră de afaceri de doar 10.000 de euro, a reuşit să câştige un mega contract de 10 milioane de euro de la Guvernul României”, i-a transmis Ciolacu lui Orban.

El l-a acuzat pe premier că „a sabotat cu bună ştiinţă sănătatea românilor”. „Ar trebui să vă crape obrazul de ruşine. Aţi vămuit sănătatea fiecărui român ca să aveţi bani pentru partid şi pentru propriile buzunare. Un prejudiciu de peste 650 de milioane lei, peste 800 de abateri constatate de Curtea de Conturi doar în starea de urgenţă. Dumnezeu ştie ce a urmat în următoarele 60 de zile în stările de alertă. Asta este România condusă de dumneavoastră”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

El i-a mai transmis premierului să-şi asume clar organizarea alegerilor locale în condiţii de siguranţă şi să spună românilor cum vor merge copiii la şcoală pe 14 septembrie. „Mai este doar o lună până la începerea şcolilor, aţi pierdut toată vara şi nu aţi făcut nimic, doar scenarii colorate. (…) Cum veţi trimite copiii la şcoală, cum veţi asigura învăţământul online? Cu sprijinul constant al preşedintelui Iohannis, timp de nouă luni de zile aţi distrus pas cu pas România. Peste 1 milion de şomeri, sute de mii de întreprinzători români cu afaceri închise sau cu activitatea redusă, milioane de români lăsaţi fără acces la sistemul medical, întreaga ţară dată peste cap în numai nouă luni de zile. Acum ştiu şi românii că grija Guvernului pe care îl conduceţi a fost sifonarea banilor publici pentru interesele Partidului Naţional Liberal pentru a vă menţine la putere, aţi sabotat sănătatea românilor, aţi amanetat educaţia şi economia”, a mai spus liderul PSD.

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a reproşat, miercuri, Cabinetului Orban că ”a înşelat aşteptările românilor” şi ale parlamentarilor care l-au învestit. „Multă lume ne acuză pe noi, PSD, că am votat Guvernul Orban. Venise pandemia, trebuia să avem stabilitate guvernamentală. Am făcut-o cu bună credinţă. Începuse pandemia şi ţara avea nevoie de stabilitate. Am făcut-o cu bună ştiinţă, dar dumneavoastră ne-aţi înşelat aşteptările, nouă, celor care v-am votat în această sală şi, mai ales, românilor”, a afirmat Cazanciuc, în plenul comun al Parlamentului.

El a susţinut că premierul Ludovic Orban face „ţopăială guvernamentală”, parafrazându-l pe şeful statului, Klaus Iohannis, pe care l-a numit „girantul politic al PNL”. „Domnule Orban, de când conduceţi Guvernul asta faceţi – ţopăială guvernamentală. (…) Odată cu debutul pandemiei aţi început joaca. La început, sub forma unei ‘ţopăieli legislative şi administrative’, ca să-l citez precis pe cel care, în loc să fie mediator, este, aşa cum am mai spus, girantul dumneavoastră politic. Aţi ales să controlaţi situaţia, prin măsuri punitive, amenzi uriaşe, care au fost declarate neconstituţionale. (…) Nu v-aţi gândit, nicio clipă, la măşti pentru populaţie, nu aţi anunţat debutul unei testări în masă. V-a spus Curtea Constituţională, când v-a sancţionat pentru amenzile care încălcau drepturile fundamentale, că trebuie folosite metode graduale şi proporţionale. Dumneavoastră, domnule Orban, în loc să citiţi cu atenţie decizia Curţii, aţi ales să călcaţi în picioare statul de drept”, a adăugat Robert Cazanciuc.

În opinia sa, actualul Guvern a pus „economia la pământ”: „Câţi bani reali aţi injectat direct în economia românească, în firmele mici şi mijlocii, care sunt cele mai afectate de această criză economică, aşa cum au făcut alte ţări precum Germania, Franţa, Italia, Spania? Câte firme şi-au închis activitatea? Câţi şomeri sunt astăzi în România? Cum şi când aveţi de gând să relansaţi economia? (…) Câte firme au depus dosare pentru credite şi câte dintre acestea au reuşit să ia aceste credite? Ştiaţi că băncile nu au finanţat sectorul HORECA? (..) Domnule Orban, ce s-a întâmplat cu miliardele de euro împrumutate la cele mai mari dobânzi din UE?”.

Senatorul PSD s-a mai referit la investiţiile în infrastructură, la programul de testare privind infectarea cu SARS-CoV-2, precum şi la plecarea unor români, în starea de urgenţă, la cules de sparanghel în Germania. „Aţi afirmat că veţi da în folosinţă câte 100 kilometri de autostrăzi pe an! Câţi kilometri faceţi anul acesta, domnule Orban? 17 kilometri între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş şi 5 kilometri între Biharia şi Borş nu fac 100. Într-un singur loc 5 plus 17 fac 100: în privinţa preţului măştilor! E un calcul cinic făcut pe spinarea românilor. (…) De ce aţi dat drumul la 2.000 de oameni în perioada de urgenţă, români care au fost luaţi cu autocare din zone carantinate şi închise, iar apoi înghesuiţi în avioane şi duşi în Germania să culeagă sparanghel? Vă rog să ne spuneţi cine v-a dat acest ordin”, a completat Cazanciuc.

Senatorul PSD a subliniat că educaţia este un drept constituţional. „Când veţi înceta să vă jucaţi cu viitorul copiilor noştri?”, l-a întrebat el pe premier. „Spuneţi-ne domnule Orban, puteţi sau nu organiza alegerile locale în condiţii de siguranţă pentru cetăţenii României sau vă interesează doar puterea în orice condiţii? (…) Toate problemele pe care le-am amintit sunt serioase, însă Guvernul Orban a ales să conducă ţara ţopăind. Să nu mi-o luaţi în nume de rău, ţopăiala nu este, în sine, de condamnat. Trimite la inocenţa jocurilor copilăriei. Chiar dacă nu v-a nominalizat când a spus cuvântul, la dumneavoastră s-a referit preşedintele Iohannis. Sunteţi Guvernul domniei sale, copilul lui, ca să extind metafora la jocurile copilăriei. Însă nu cu ţopăiala guvernamentală se răspunde momentului în care ţara şi întreaga planetă sunt zguduite de o criză teribilă. La începutul crizei, vorbind despre pandemie, preşedintele Macron a denumit-o stare de război. La război, indiferent cum se numeşte duşmanul, (…) te duci să lupţi, nu să ţopăi, domnule Orban”, a încheiat Robert Cazanciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here