Cât tupeu! Conducerea liberală de la DSP amenință medicii că vor plăti din banii lor testele COVID-19 pentru pacienții care nu sunt internați la Boli Infecțioase

0
1666

După ce managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, Elena Codruța Neagu, ruda prefectului penelist Gheorghiță Berbece, i-a acuzat pe vrânceni că mint atunci când vin la spital să-și facă testul gratuit pentru COVID-19, a venit rândul „specialiștilor” de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea să împroaște cu noroi, amenințând de această medicii că vor plăti din banii lor testele pentru Covid, dacă nu respectă „recomandările Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)”.

Limitând numărul de teste pentru depistarea infecției cu noul virus, DSP-ul pune astfel în pericol atât siguranța pacienților, cât și pe cea a personalului medical. Întrebarea care se pune este: de ce conducerea penelistă a celei mai mari unități spitalicești din județul Vrancea nu vrea să pună în funcțiune aparatul Real Time PCR achiziționat de Consiliul Județean (CJ) Vrancea de mai bine de trei luni?! Cât va mai dura ambiția peneliștilor și când se vor efectua teste în spital?! Cine își va asuma riscul infectării în masă dacă un pacient covid pozitiv asimptomatic va intra în contact cu personalul medical, dar și cu alți pacienți sănătoși?

Medicul, bun de plată… în viziunea DSP-ului

Vrancea a ajuns miercuri la 2.120 de cazuri confirmate, cu 62 mai multe față de ziua precedentă, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne. 90 de persoane și-au pierdut viața în lupta cu virusul ucigaș. Însă asta nu-i oprește pe șefii de la DSP, puși în funcție de liberali, să aducă acuzații și să facă presiuni asupra medicilor. Luni, o adresă semnată „cu stimă” de Cătălin Bunghez, directorul executiv al DSP Vrancea și de adjuncta sa, Janina Lazăr, arată că medicii de la Spitalul Județean Focșani sunt buni de plată dacă solicită testarea pacienților internați pe alte secții decât pe cea de Boli Infecțioase. „Prin prezenta, în urma analizei efectuate pe numărul de probe biologice recoltate în vederea identificării infecției cu COVID-19 de către Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» Focșani, s-a observat un număr crescut de probe recoltate fără respectarea recomandărilor Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Vă solicităm să respectați Definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) conform recomandărilor Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Pentru toți pacienții internați în alte secții decât secția de Boli Infecțioase se va recolta doar după consultul și la recomandarea medicului infecționist. Nerespectarea recomandărilor metodologice atrage după sine achitarea contravalorii efectuării testării de către medicul care a solicitat testarea”, se arată în adresa semnată de cei doi liberali.

Lăsăm oamenii să moară și pe aparatul PCR să se depună praful?!

De fiecare dată când l-am sunat pe directorul DSP Vrancea, Cătălin Bunghez, acesta ne-a răspuns scurt și la obiect că este „într-o ședință care nu știu cât va dura”, sau pur și simplu ne-a ignorat apelul, așa cum o face de luni bune și fotograful de serviciu al liberalilor, Silviu Stanciu, ajuns purtător de cuvânt al instituției sus menționate. Pe surse, am aflat că nici oamenilor care sună să afle informații în legătură cu izolarea la domiciliu nu le răspunde nimeni la DSP, așa că situația generată de pandemie este de mult scăpată de sub control în județul nostru.

Majoritatea medicilor de la spitalele mari din țară, cum sunt cele de la București, Iași sau Galați, solicită ca pacienții să fie testați pentru depistarea virusului covid înaintea unui transfer sau a unei intervenții chirurgicale. Întrebarea este, la Focșani, bieții oameni trebuie să plătească din banii lor acest test? Și dacă nu au bani, îi condamnăm la moarte pentru că DSP-ul nu mai face față numărului de probe recoltate?

Ceea ce deducem din adresa DSP-ului este că internările pe alte secții decât pe cea de Boli Infecțioase, se vor face doar în urma evaluării medicului infecționist care își va asuma răspunderea în cazul în care a dat undă verde unui pacient covid pozitiv asimptomatic. Riscul infectării în masă cu virusul SARS-CoV-2 este cu atât mai mare cu cât un pacient pozitiv, dar fără simptomatologie, se prezintă la spital pentru că are nevoie de o fibroscopie sau o endoscopie, investigații invazive cu risc crescut de răspândire a bolii în rândul personalului medical care execută aceste tratamente. Ca să nu mai vorbim de pacienții care vor intra ulterior în contact cu medicii respectivi.

Conducerea Spitalului Județean Focșani ar trebui să pună în funcțiune imediat aparatul Real Time PCR, altfel, în curând, spitalul va deveni cel mai mare focar de COVID-19. Dacă pacienții nu sunt testați, asta nu înseamnă că nu pot fi infectați cu virusul. Atât ruda manager a Spitalului Județean Focșani, Elena Codruța Neagu, cât și medicii liberali din fruntea DSP Vrancea ar trebui să vină în sprijinul cetățenilor, nu să participe la adunări electorale ale PNL și să strângă semnături pentru candidaturile liberalilor la alegerile din septembrie.

Care e rațiunea?!

Care e rațiunea pentru care liberalii nu vor să mai fie testați pacienții? Nu mai sunt bani? N-a primit Codruța Neagu, manager interimar, rudă de prefect, studentă și stomatolog de Păunești fonduri de la Ministerul Sănătății? Sau și-au pus liberalii în cap să nu crească numărul cazurilor raportate de infectare până la alegeri, astfel încât să nu creeze panică și să-și vadă în continuare de ceea ce îi interesează de fapt cu adevărat: capitalul electoral? Dacă e așa, atunci cinismul lor nu are limite și joacă o carte extrem de periculoasă, pentru că în joc e sănătatea vrâncenilor în general și a cadrelor medicale în special!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here