De la Bătălia de la Mărășești, de temelie la făurirea României mari, au trecut 103 ani. În 9 ani anteriori, eroismul ostașilor români care au scris una dintre cele mai glorioase pagini de istorie națională a fost onorat și printr-o cursă de maraton care unea locurile marilor bătălii de la Soveja, Mărăști, Muncelu, Mărășești, și pe care alergătorii o începeau în zorii zilei de 6 august la Soveja și o încheiau la Mausoleul Eroilor Neamului. În 2020 nimic nu mai e ca înainte, dar inițiatorul și sufletul maratonului de la 6 august, ” Pe aici nu se trece”, din ciclul ”Din dragoste pentru România și istoria ei” colonelul în rezervă Ilie Roșu nu a renunțat.
A organizat a zecea ediția a maratonului la Adjudu-Vechi pe un traseu de 1000 m pe care, împreună cu alți colegi de cursă și adâncă trăire românească, l-a parcurs de 42 de ori. 200 metri au fost prin curtea proprie, iar de 800 metri, pe un drum privat. Relatează Ilie Roșu: ”La start au fluturat drapelul Romaniei, Steagul de Reprezentare al Statului Major General (astăzi cu numele Statul Major al Apararii), steagurile de Reprezentare ale Categoriilor de Forte Armate: SMFT, SMFA, SMFN, steagul Uniunii Europene, steagul NATO, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand și steagul dacilor”. În locul de start al maratonului, în muzeul amenajat în curtea colonelului în rezervă Ilie Roșu, ”au fost arborate 70 de steaguri” pe care acesta le-a purtat în maratoane, între acestea fiind și ”drapelele a 30 de țări, majoritatea dintre ele participante la Primul Razboi Mondial”.
Maratonul ”Pe aici nu se trece” a început la ora 00:30, când primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea a dat, telefonic, startul, precedat de intonarea Imnului României. Au alergat ”în noapte, sub clar de lună, pe răcoare, până la ivirea zorilor”, Ilie Roșu, Victor Ilie din Brăila, de 68 de ani, Florin Simion, din Chiajna, de 39 de ani, Ștefan Sălăgean, din Bistrița Bârgăului de 35 de ani, Cătălin-Doru Brăila, de 69 de ani, din Galați, Viorel Stan, de 42 de ani, din Brăila. fiecare având în palmares zeci de maratoane alergate.
Cursa s-a încheiat la ora 7:00 în fața Monumentului Eroilor din Adjud unde primarul Constantin Armencea a înmânat participanților medalii și diplome din partea Primărie municipiului. După care, la ora 8:00, după un tur de onoare în fața Mausoleului Eroilor Neamului de la Mărășești, maratoniștii ”au primit diplomele de participare la maratonul ”Pe aici nu se trece” și câte o cupă, iar cei care au alergat în toate cele zece ediții au primit din partea organizatorului, Ilie Roșu, Diplome de Excelență.