PUZ-ul noului Palat de Justiție, rediscutat în Consiliul Local Focșani

0
220

Proiectul PUZ-ului noului Palat al Justiției din Focșani va fi discutat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani. Noua documentație a Palatului de Justiție a fost realizată după ce Ministerul Justiției a renunțat la exproprierea a două terenuri cu o suprafață de peste 1173 metri pătrați, soluția stabilită inițial și prevăzută în PUZ-ul aprobat în noiembrie 2019. De altfel, proiectul de hotărâre prevede și abrogarea actului normativ aprobat anul trecut. Inițial, pentru cele două parcele exista propunere de expropriere pentru cauză de utilitate publică însă, în februarie 2020, Ministerul Justiției a revenit, a renunțat la exproprieri și a fost reluată procedura pentru avizarea documentației tehnice. A fost depusă o nouă solicitare pentru emiterea unui nou aviz final de PUZ.

Terenul pe care va fi construit Palatul de Justiției, în suprafață de 11.338 mp, aparține statului și este dat în administrare Ministerului Justiției. Potrivit proiectului, noul Palat al Justiției va avea două corpuri de clădire, pentru Tribunal și Judecătorie, cu elemente care vor fi preluate din arhitectura vechiului Tribunal Județean. Noul Palat va fi amplasat pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean și va fi realizat de Compania Națională de Investiții în baza unui memorandum încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Justiției. Memorandumul încheiat în decembrie 2014 vizează consolidarea infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ, consolidarea infrastructurii parchetelor aflate în municipiile reședință de județ.

Reamintim că, anul trecut, la solicitarea Ministerului Justiției, a fost decisă exproprierea a două parcele de teren pentru realizarea Palatului, după ce a fost schimbată tema de proiectare inițială. O comisie din cadrul Ministerului Justiției a venit la Focșani pentru a vedea terenul pe care urmează să fie construit noul Palat al Justiției și a fost dispusă modificarea temei de proiectare. Modificările realizate de arhitect au vizat asigurarea mai multor căi de acces, pe străzi diferite dar s-a ținut cont și de faptul că Palatul de Justiție trebuie considerat a treia clădire ca importanță într-un județ. Deși au fost căutate alte variante unde ar putea fi amplasat Palatul de Justiție, în zona centrală a municipiului nu există nici un teren suficient de mare, care să aparțină domeniului public, unde să fie realizată o investiție de asemenea amploare.

Tot în cadrul ședinței extraordinare de astăzi a Consiliului Local va fi supusă aprobării și documentația pentru un bloc cu patru etaje pe strada Revoluției. Este vorba despre o investiție imobiliară care va include și un spațiu comercial. Potrivit raportului atașat proiectului de hotărâre, noua investiția imobiliară respectă normele stabilite de administrația locală din municipiu referitoare la locurile de parcare. În acest scop vor fi amenajate locuri de parcare atât la locația blocului dar și pe un teren achiziționat de investitorul imobiliar și unde a fost deja obținut acceptul vecinilor pentru amenajarea a 14 locuri de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here