Primarul Nicușor Păcuraru a anunțat că a finalizat procedura de atribuire prin licitație publică deschisă a contractului de concesionare a serviciului de utilitate publică de distribuție gaze naturale aferentă lucrării „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Vulturu, județul Vrancea”. Societatea care a câștigat licitația este societatea Distrigaz Sud Rețele SRL.
Perioada de concesionare este de 49 de ani, începând de la data semnării contractului de concesiune. ,,După multă muncă, demersuri făcute la instituții abilitate, studii de fezabilitate, pot să anunț că am finalizat procedura de atribuire prin licitație publică deschisă a contractului de concesionare a serviciului de utilitate publică de distribuție gaze naturale aferentă lucrării „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Vulturu, județul Vrancea”. Menționăm faptul că investiția „Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Vulturu, județul Vrancea” este de o importanță majoră pentru comuna Vulturu. Sistemul de alimentare cu gaze naturale a satelor Vadu-Roșca, Boțârlău, Vulturu, Hângulești, și Maluri, aparținătoare comunei Vulturu, județul Vrancea, va fi compus dintr-o rețea de distribuție gaze naturale medie presiune racordată în conducta gaze naturale medie presiune Dn250 mm existentă pe strada Nichita Stănescu din localitatea Liești, județul Galați. Conductele ce alcătuiesc rețeaua de distribuție gaze naturale presiune medie sunt din PE 100 SDR 11, dimensionate pentru un debit de 2985 mc/h, cu diametre cuprinse între 63 mm și 250 mm și în lungime totală de 60.814,00 ml”, a precizat primarul Nicușor Păcuraru.
Redevența este de 1% din valoarea tarifului de distribuție a gazelor naturale, aplicat la totalul cantității distribuite.
Concesionarul, societatea Distrigaz Sud Rețele SRL, s-a angajat să: întocmească tema de proiectare și caietul de sarcini pe care le va pune la dispoziția finanțatorului în vederea contractării lucrărilor de proiectare și execuție; să asigure asistența tehnică de specialitate atât pe perioada contractării lucrărilor de proiectare și execuție, cât și pe perioada întocmirii proiectului tehnic; să avizeze proiectele aferente investiției și să urmărească execuția lucrărilor; să supravegheze execuția lucrărilor prin personal autorizat (diriginte de șantier) și să acorde asistență tehnică și să intervină operativ pentru asigurarea respectării proiectului tehnic. Din valoarea totală a investiței, concesionarul, societatea Distrigaz Sud Rețele SRL va finanța lucrările în proporție de 2% .
Sistemul de alimentare cu gaze al comunei Vulturu va avea o valoare totală de peste 11 milioane de euro, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene. Practic este vorba de realizarea a 90 de kilometri de conducte de gaze care vor fi introduse pe toate străzile din cele cinci sate componente ale comunei. Numai costurile legate de adusul conductei de gaze de la Liești la Vulturu sunt estimate la 1,5 milioane de euro. Costurile legate de introducerea sistemului de alimentare cu gaze a locuințelor din cele cinci sate au fost realizate pentru fiecare sat în parte, astfel: Vulturu -3,7 milioane euro; Vadu Roșca-900 mii euro; Boțârlău -760 mii euro; Hîngulești -1,5 milioane euro; Maluri- 1,1 milioane euro.
De asemenea, Nicușor Păcuraru a ținut să reamintească faptul că în derularea acestui proiect, dar și a proiectelor deja realizate sau aflate în curs de implementare, a beneficiat de sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „De exemplu, o bună parte din conducta de aducțiune Liești-Vulturu va fi construită pe terenul proprietate a Consiliului Județean Vrancea“, a mai spus primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru.
La Străoane au început lucrările la proiectul de alimentare cu gaze naturale
Acesta este al doilea proiect de alimentare cu gaze naturale care intră în linie dreaptă în localități conduse de primari social democrați. La începutul lunii aprilie a.c., primarul de la Străoane a anunțat că încep lucrările pentru alimentarea cu gaze naturale a comunei. Lucrările sunt realizate de societatea Gazmir Iași, în baza unui parteneriat public privat, societatea mai sus amintită urmând să suporte cea mai mare parte din finanțare, în schimbul unui contract de concesiune a sistemului de alimentare cu gaze pentru 49 de ani. Valoarea totală a investiției este de 1,5 milioane de lei, din care societatea Gazmir va suporta aproape un milion de lei. Rețeaua de alimentare cu gaze naturale va avea 8 kilometri lungime și 500 abonați în prima etapă, iar în a doua etapă numărul abonaților va crește la 1500 de gospodării active. ”Este un proiect dorit de majoritatea locuitorilor comunei“, a mai spus primarul comunei Străoane, Vasile Zbîrciog.
Vă reamintim că primăvara anului, Marian Oprișan a anunțat că la nivelul județului va fi demarat un amplu proiect de realizare a alimentărilor cu gaze. „Vom începe și alimentarea localităților județului Vrancea cu gaze naturale. Pentru asta, vom constitui Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, unde vor fi membre localitățile județului Vrancea. Deja am avut discuții aprofundate cu compania Transgaz“, a afirmat Marian Oprișan.